Mieriņa uzreiz pēc ievēlēšanas Saeimas priekšsēdētāja amatā tiek pie prezidenta pienākumu izpildes

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa.
Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa. Foto: Evija Trifanova/LETA

Otrdien, 20. septembrī par Saeimas priekšsēdētāju tika ievēlēta Zaļo un zemnieku deputāte Daiga Mieriņa. Der pieminēt, ka Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pašlaik atrodas Ņujorkā, tāpēc, saskaņā ar likumu, Mieriņai uzreiz jāpilda arī prezidenta pienākumi.

Mieriņa Valsts prezidenta pienākumus pildīs līdz 2023. gada 23. septembra 13:30, kad Rinkēvičs atgriezīsies Latvijā. Par šo lēmumu prezidents paziņojis sociālo tīklu platformā "X".

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 52. pantu, ja Valsts prezidents atsakās no amata, nomirst vai tiek atsaukts pirms viņa amata laika beigām, prezidenta pienākumus izpilda Saeimas priekšsēdētājs līdz brīdim, kad Saeima ievēl jaunu prezidentu.

Tāpat Saeimas priekšsēdētājs izpilda prezidenta pienākumus, ja prezidents atrodas ārpus valsts robežas vai citādi aizkavēts izpildīt savu amatu.

Jau iepriekš ziņots, ka par Mieriņu nobalsoja 55 deputāti - ZZS, "Jaunās vienotības" un "Progresīvo" deputāti, kā arī atsevišķi "Latvija pirmajā vietā" parlamentārieši, piemēram, Linda Liepiņa, Ramona Petraviča, Ainārs un Ričards Šleseri. Pret Mieriņu balsoja 34 parlamentārieši.

Par otru kandidātu Alekseju Rosļikovu nobalsoja deviņi viņa partijas deputāti, bet 80 balsoja pret.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu