Ijabs: Polijas premjeram pārvēlēšana ir svarīgāka par atbalstu Ukrainai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs
Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs Foto: Lita Millere/LETA

Polijas premjerministra Mateuša Moravecka pieļāvumi mazināt bruņojuma piegādes Ukrainai saistībā ar domstarpībām par labības eksportu liecina, ka Moraveckim viņa partijas pārvēlēšana ir svarīgāka par solidaritāti ar Ukrainu, šādu vērtējumu pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Ivars Ijabs (LA).

Moraveckis 20. septembrī izteicās, ka Polija vairs neapbruņo Ukrainu, bet tā vietā koncentrējas uz savas aizsardzības pastiprināšanu. Vēlāk gan Polijas valdības pārstāvji precizēja, ka saistības pret Ukrainu Polija izpildīs. Kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā sākuma Polija ir bijusi viena no stingrākajām Ukrainas atbalstītājām un viena no galvenajām ieroču piegādātājām Kijivai. Liela daļa ieroču, kurus ASV un citas valstis sūta Ukrainai, tiek piegādāti caur Poliju.

Ijabs atzīmēja, ka, Moravecka viedoklis ne tuvu nav akceptēts viņa partijai "Likums un taisnīgums" piederīgo EP deputātu vidū.

"Strādājot ar poļu deputātiem pie likuma par kopīgiem aizsardzības iepirkumiem Eiropā, es jutu pilnu atbalstu Ukrainai. Ceru, ka Latvijā nekad nebūs tāda valdība, kuras savas īstermiņa pārvēlēšanas vārdā riskēs ar nacionālās drošības interesēm. Ņemot vērā, ka 15.oktobrī notiks vēlēšanas, citādāk šo Polijas premjera gājienu es nevaru interpretēt. Turklāt situācija saasinājās pirms dažām dienām saistībā ar Ukrainas graudu eksportu," sacīja politiķis.

Pagājušajā nedēļā Eiropas Komisija (EK) nolēma pārtraukt importa ierobežojumus labībai no Ukrainas. Maijā Eiropas Savienība sāka ierobežot Ukrainas labības eksportu uz Bulgāriju, Ungāriju, Poliju, Rumāniju un Slovākiju, šādi cenšoties aizsargāt lauksaimniekus, kas importu vainoja cenu kritumā vietējā tirgū.

"Zināmai daļa Polijas iedzīvotāju tas nav izdevīgi un nepatīk. Šis ir Moravecka mēģinājums izpatikt tai. Un runa nav par sliktām attiecībām starp Poliju un Ukrainu, bet gan starp Poliju un EK.

Pirms aptuveni nedēļas EK atcēla ierobežojumus ukraiņu graudu eksportam. Tās ir EK tiesības, jo tā ir atbildīga par vienoto tirgu un ārējo tirdzniecību," pauda Ijabs.

Viņš uzsvēra, ka, poļu ieskatā, graudu imports no Ukrainas apdraud viņu zemniekus, līdz ar to ir sākusies pamatīga rīvēšanās, kur vienā pusē ir Polijas valdība, kas grib būt pārvēlēta, bet otrā pusē - EK.

Politiķis norādīja, ka lielākā daļa Polijas pilsoņu labi apzinās, ka ukraiņi karo mūsu visu karu un būtiskas nostājas maiņas nav gaidāmas.

Ijabs uzskata, ka Polijas premjera uzsvars uz savas valsts apbruņošanu ir jūtams. Šogad Polijas aizsardzības budžets būs 3,9% no iekšzemes kopprodukta.

EP deputāts norādīja, ka Ukraina ir Eiropas kopējā lieta, pēc vēlēšanām Polijā kaislības mazināsies, daudziem, iespējams, prāts būs mierīgāks un atbalsts Ukrainai nemazināsies.

Taujāts, vai Moraveckis varētu saglabāt šādu nostāju gadījumā, ja viņš tiktu pārvēlēts, politiķis atzīmēja, ka priekšvēlēšanu karstumā cilvēki reizēm runā un domā pēc tam. Viņaprāt, Polija tieši sabiedrības līmenī bijusi viena no tām valstīm, kas visenerģiskāk ir atbalstījusi Ukrainu, labi apzinoties, ka Ukrainas spēja noturēties pret Krievijas agresiju, lielā mērā ir visa reģiona drošības priekšnoteikums.

"Acīmredzot, Polijas valdībā cilvēki, kuriem gribās spēlēties ar šo tēmu. Manuprāt, šie izteikumi ir arīdzan mēģinājums izprovocēt EK nostājas maiņu attiecībā uz graudu eksportu, kas patiesībā nav vienkāršs jautājums. Graudu eksports nav atrisināts un tam ir objektīvs pamats. Ukrainas graudi ir ievērojami lētāki un neviens negrib, lai Vienotais tirgus tiktu sagrauts," sacīja Ijabs.

Viņš uzsvēra, ka pašreizējā situācijā abām pusēm vajadzētu sēsties pie galda un saprast, kādas ir iespējas, lai EK joprojām paturētu kontroli pār Vienoto tirgu Eiropā un vienlaikus aizsargāt poļu zemniekus. Politiķis akcentēja, ka patlaban Polija ir uzmanības centrā, jo tā ir liela un ietekmīga Eiropas valsts, kuru gaida izšķirošas vēlēšanas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu