VIDEO Vai atpazīsti? Kā pēc dažiem gadiem izskatīsies lidosta "Rīga" (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Starptautiskā lidosta "Rīga" izsludinājusi jaunā termināļa būvniecības iepirkuma kvalifikācijas prasību apspriedi. Lidostas pārstāvji arī publicējuši jaunu video, kā izskatīsies jaunais terminālis.

Video: Rīgas lidostas jaunā termināļa vizualizācija

Jaunā lidostas "Rīga" termināļa ēka ar modernu pasažieru reģistrācijas zāli, drošības un robežkontroles zonu, veikaliem un kafejnīcām, bagāžas apstrādes kompleksu, jauniem piebraucamajiem ceļiem privātajam un sabiedriskajam transportam, daudzstāvu autostāvvietu un savienojumu ar "Rail Baltica" dzelzceļa staciju kopā veido lidostas attīstības sesto kārtu, kuras kopējais būvapjoms būs vairāk nekā 45 000 kvadrātmetru.

Investīcijas tiek lēstas 167 miljonu eiro apjomā.

"Šis ir patiesi ambiciozs lidostas nākotnes projekts ar nozīmīgu investīciju apjomu, kas nepieciešams, lai lidosta "Rīga" augtu par Ziemeļeiropas aviācijas centru. Mēs aicinām būvniecības nozari jau tagad, pirms būvniecības konkursa izsludināšanas iesaistīties diskusijā, lai izstrādātu pēc iespējas pilnīgu un kvalitatīvu šī nozīmīgā iepirkuma dokumentāciju un iepazītu potenciālo pretendentu iespējas," pauž lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa.

Ieinteresētie piegādātāji var iesniegt komentārus par definētajām kvalifikācijas prasībām un iepirkuma priekšmeta aprakstu, nosūtot tos līdz 3.oktobrim (ieskaitot).

Pēc ierosinājumu apkopošanas oktobra sākumā tiks izsludināta pretendentu kvalifikācija, kam sekos būvniecības iepirkuma otrā kārta - piedāvājumu iesniegšana.

Šobrīd plānots, ka būvniecības līgums varētu tikt noslēgts 2024. gada vasaras nogalē, kad arī būs jāsākas būvdarbiem. Būvniecība notiks vairākos secīgos etapos, lai nodrošinātu lidostas darba nepārtrauktību.

Iepirkumu uzraudzības birojā publiskotā informācija liecina, ka būvdarbu ietvaros paredzēts veikt esošā termināļa paplašināšanu uz Austrumiem no esošā termināļa kompleksa, kā arī esošā termināļa telpu pārbūvi, lai nodrošinātu esošā termināļa un jaunizbūvētā paplašinājuma apjoma savienošanu un funkcionēšanu. Būvprojekta "Starptautiskā lidostas "Rīga" termināļa paplašināšanas sestā kārta" realizācija ir plānota deviņās būvniecības kārtās ar mērķi nodrošināt optimālu būvniecības procesu, kā arī lidostas "Rīga" esošā termināļa un piekļuves infrastruktūras darbību.

Projektā galvenās būves būs lidostas pasažieru termināļa publiskās daļas, tostarp reģistrācijas (checkin) zāles, drošības kontroles, bagāžas saņemšanas un ielidošanas zāles paplašināšana, termināļa paplašinājums Bagāžas apstrādes sistēmai (BAS), esošās termināļa ēkas telpu pārbūve E, F un D sektoros, ceļu un autostāvvietu risinājumi, tostarp jauna estakāde izlidošanas līmenī un daudzstāvu autostāvvieta, kā arī pazemes tunelis bagāžas piegādes savienojumam ar "Rail Baltica" stacijas ēku.

Starptautiskās lidostas "Rīga" termināļa paplašināšanas sestās kārtas būvprojekta autors ir piegādātāju apvienība

"One Works, Sintagma, Vektors T", bet būvprojekta ekspertīzi veica SIA "Firma L4". Vienlaikus starptautiskās lidostas "Rīga" daudzstāvu autostāvvietas jaunbūvei ir izstrādāts būvprojekts minimālā sastāvā. Būvprojekta minimālā sastāvā autors ir SIA "Arhis Arhitekti". Konkursa otrās kārtas tehniskajā specifikācijā tiks precizēts, vai pilna būvprojekta izstrādi veiks Izpildītājs.

Šovasar Odiņa intervijā aģentūrai LETA sacīja, ka lidostas "Rīga" sestās kārtas būvniecības darbi izmaksās apmēram 200 miljonus eiro.

Paredzēts, ka sestās kārtas būvniecība ilgs aptuveni 36 mēnešus, bet kopā ar labiekārtošanas darbiem, viss process varētu ilgt 3-4 gadus. Paredzams, ka aptuveni tajā pašā laikā būs pabeigta arī dzelzceļa "Rail Baltica" stacijas ēka pie lidostas.

Lidostas būvniecības sestajā kārtā paredzēts paplašināt un modernizēt termināļa ēku, kurā ierodas pasažieri. Odiņa atgādināja, ka šai termināļa ēkai nākamgad tiks svinēti 50 gadi un diemžēl šajā publiskajā daļā pa šiem 50 gadiem daudz kas tā arī nav mainījies. Līdz ar to lidostas kapacitāte ir nepietiekama.

"2019.gadā to varēja redzēt gan pie reģistrācijas un bagāžas nodošanas, gan pie drošības pārbaudēm. Arī tagad mēs to redzam, it īpaši agrās rīta stundās, kad ir vairāk lidmašīnu reisu - cilvēku ir ļoti daudz, vietas ir maz. Tam ir jāmainās. Tāpat ienāk jaunās tehnoloģijas, tādēļ mēs termināļa publiskajā zonā gribam citādāku izkārtojumu," stāstīja Odiņa.

Līdz ar lidostas pasažieru termināļa paplašināšanu būs jāizbūvē arī jauni pievedceļi, tiešais savienojums ar "Rail Baltica" topošo dzelzceļa staciju, kā arī jauna daudzstāvu autostāvvieta.

Jau vēstīts, ka pērn lidostā "Rīga" tika apkalpots kopumā 5,381 miljons pasažieru, kas ir 2,3 reizes vairāk nekā gadu iepriekš, kad tika apkalpoti 2,353 miljoni pasažieru, taču par 31% mazāk nekā 2019.gadā, kad lidostā tika apkalpoti 7,798 miljoni pasažieru.

Starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu