"Satori.lv" redaktors: Sabiedriskajos medijos jāienāk saturam "ar un par krievvalodīgajiem"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Igors Gubenko.
Igors Gubenko. Foto: Zane Bitere/LETA

Lai Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji sekotu sabiedrisko mediju saturam, tam ir jābūt "ar viņiem un par viņiem", piektdien sabiedrisko mediju jomas konferencē savu viedokli pauda "Satori.lv" redaktors Igors Gubenko.

Konferences ietvaros notika diskusija par to, kā sabiedrība izprot mediju profesionālo ētiku, un tostarp pieskārās jautājumam par krievvalodīgo iedzīvotāju integrāciju un viedokļu atspoguļojumu.

Komentējot Latvijas Radio 4 krievvalodīgo klausītāju kritumu, Gubenko piekrita, ka Krievijas izvērstais karš Ukrainā padara šo jautājumu sarežģītu, vienlaikus ir jāapzinās, ka mediju patēriņa kritums ir dziļāku problēmu simptoms, un tie ir - krievvalodīgo iedzīvotāju atsvešinātība no valsts, kā arī zema uzticēšanās medijiem un valsts pārvaldei.

Gubenko uzskata, ka tāpat kā nevar radīt jauniešiem paredzētu saturu, neesot dialogā ar pašiem jauniešiem, tāpat ir arī ar krievvalodīgo auditoriju. "Lai cilvēki sekotu saturam un atgrieztos, tam jābūt par viņiem un ar viņiem," teica Gubenko.

Papildus tam Gubenko saredz nekorektus izteikumus medijos attiecībā uz krieviem.

Viņš uzsvēra, ka valstī, kurā viena ceturtā daļa iedzīvotāju ir krievi, no auditorijas piesaistes, sabiedrības saliedētības un arī precizitātes viedokļa, ir nekorekti kara laikā attiecināt kaut kādas darbības uz visiem krieviem, kā piemēru minot medijos izmantoto frāzi "krievi apšauda".

Gubenko sacīja, ka ir jānorāda konkrētais subjekts, kas to dara, piemēram, Krievijas karaspēks vai okupanti, nevis krievi kā etniskā grupa.

Savukārt "Rus.lsm.lv" izpilddirektore un raidījuma "TČK" producente Aleksandra Plotņikova norādīja, ka viņasprāt, sabiedrisks krievvalodīgs medijs nav tik interesants, jo auditorija "grib šovu".

"Mēs esam par konstruktīvu sarunu, bet tas bieži vien nav tas, kas var iekļaut auditoriju. Patērētājam nav tik interesanti," sacīja Plotņikova.

Jau ziņots, ka šodien notiek sabiedrisko mediju jomas konference "Latvijas sabiedriskie mediji un sabiedrība 2023: ieklausīties, ieraudzīt, izprast", kurā mediju pārstāvji, politiķi un jomas eksperti diskutē par sabiedrisko mediju lomu valsts dzīvē, žurnālistu ētiku un citiem jautājumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu