"Viņi ir īpaši." ASV piedzimuši dvīnīši, kas cēlušies no 30 gadus veciem embrijiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Compiler/"Facebook"

Amerikāņu vecākiem Reičelai un Filipam Ridžvejiem piedzimuši dvīņi, kas tehniski par abiem ir tikai dažus gadus vecāki. Jaundzimušie radās no embrijiem, kas bija iesaldēti veselus 30 gadus, ziņo ASV izdevums "Insider".

Mazuļu māte Reičela tehniski ir tikai trīs gadus vecāka par dvīņiem Timotiju un Lidiju, kas embriju veidolos tika iesaldēti 1992. gada aprīlī. Savukārt tēvs Filips ir piecus gadus vecāks. Abiem vecākiem, ieskaitot jaundzimušos dvīņus, ir seši bērni. 

Timotijs un Lidija ir rekordisti – neviens bērns nav piedzimis no vēl ilgāk iesaldētu embriju implantēšanas. Līdz šim rekordistes tituls piederēja Mollijai Gibsonai, kas 2017. gadā piedzima no 24 gadus "gaidījuša" embrija. 

Reičela palika stāvoklī 2022. gada aprīlī - tieši 30 gadus pēc  šo embriju iesaldēšanas. Dvīņi pasaulē nāca 2022. gada 31. oktobrī.

Dvīņu bioloģiskie vecāki, kuru vārdi nav atklāti, abus embrijus pēc in vitro apaugļošanas procesa noziedoja bezpeļņas organizācijai "Nacionālais embriju ziedošanas centrs".

Šī kristiešu organizācija iesaldētu embriju implantēšanu piedāvā tikai heteroseksuāliem pāriem, kas ir precējušies vismaz trīs gadus. Tās mērķis ir tādējādi ļaut cilvēkiem izveidot vai paplašināt savas ģimenes. 

Lidija un Timotijs kopā ar vairākiem tūkstošiem embriju tika turēti šķidrajā slāpeklī.  

"Tas ir prātam neaptverami. Lielākā daļa ģimeņu, kam mēs par dvīņu dzimšanu esam stāstījuši, nespēj ko tādu iedomāties," sajūsmā stāsta Filips. 

Abi vecāki pirmoreiz devās uz embriju ziedošanas centru 2019. gadā, kad viņiem bija trīs bērni vecumā no diviem līdz astoņiem gadiem. Reičela trīs vecākos bērnus ieņēmusi mākslīgajā apaugļošanā.

Filips un Reičela 2019. gada decembrī izvēlējās saņemt iesaldētu embriju, lai sagaidītu savu ceturto bērniņu. Abi naudu, ko līdz šim tērēja mākslīgajai apaugļošanai, nolēma iztērēt iesaldēta embrija implantēšanai.

Taču, mātei par pārsteigumu, mazulis, kam tagad ir divi gadi, tika ieņemts dabiskā veidā. 

Neskatoties uz lielo bērnu skaitu, abi vecāki, kas ir pārliecināti kristieši, tāpat vēlējās vēl atvases. "Mēs vienmēr esam domājuši - mums vajag tik daudz bērnu, cik Dievs mums vēlas dot. Ja tā ir Dieva griba, mēs vēl neesam beiguši."

Tā viņi 2021. gada decembrī devās uz embriju ziedošanas centru un abus embrijus izvēlējās no "īpašās uzmanības" nodaļas, kur tiek ievietoti embriji, kurus ziedojuši vecāki ar iedzimtām ģenētiskajām problēmām. Reičela atzīmē, ka Timotija un Lidijas tēvs nomira pēc cīņas ar amiotrofo laterālo sklerozi (ALS). 

Abi vecāki apzinājās, ka bērniņiem, iespējams, ir kāda iedzimta ģenētiskā kaite. Taču abi izvēlējušies riskēt. Arī embriju vecums viņus neuztrauca. Abi uzreiz atzīmēja, ka embrijus neizvēlējās publicitātes dēļ. 

Vecāki abiem dvīņiem izstāstīs stāstu par viņu nākšanu pasaulē

"Mēs gribam, lai dvīņi uzzina, kā piedzima un tika adoptēti. Mēs gribam, lai tā ir normāla viņu dzīves daļa," stāsta Reičela. 

"Viņi vienmēr zinās, ka tika adoptēti. Mēs vēlamies, lai viņi apzinās, cik īpaši viņi ir."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu