Šaha lielmeistars Nīmans komentējis apsūdzību, ka viņš krāpies, izmantojot seksa rotaļlietu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Hanss Nīmans
Hanss Nīmans Foto: EPA/Scanpix

Amerikāņu šaha lielmeistars Hanss Nīmans sarunā ar pazīstamo britu žurnālistu Pīrsu Morganu noliedzis apsūdzības, ka šaha partiju laikā krāpies, izmantojot anālās bumbiņas.

Aizvadītā gada septembrī šaha pasauli satricināja krāpšanās skandāls, kura epicentrā nonāca tobrīd vēl 19 gadus vecais amerikānis Hanss Nīmans.

Misūri notikušajā "Sinquefield" kausa izcīņas turnīrā Nīmans tikās ar norvēģu šaha "smagsvaru" Magnusu Karlsenu. Nīmans izcīnīja uzvaru, bet neilgi pēc tam Kārlsens paziņoja, ka viņa sāncensis šajā mačā krāpies.

Nīmans par neslavas celšanu iesūdzēja tiesā gan Kārlsenu, gan šaha straumētāju Hikaru Nakamuru, kā arī šaha spēles virtuālo vietni "Chess.com". Augustā visas iesaistītās puses panāca vienošanos ārpus tiesas zāles.

Pirmdien, 25. septembrī, Nīmans viesojās raidījumā "Piers Morgan Uncensored", atskatoties uz pieredzi pēc amata brāļa apsūdzības.

"Bija nepatīkami pēc uzvaras tikt apsūdzētam krāpšanā. Tādas lietas notiek. Šā procesa laikā es guvu daudz atziņu gan par šahu, gan dzīvi kopumā," sacīja Nīmans.

Amerikāņu šahists tika apsūdzēts tā saukto anālo bumbiņu izmantošanā. Šaha partijā ir tikai daži atslēgas momenti, kuros pareizo gājienu var izvērtēt ar datora palīdzību. Nīmana krāpšanās lietā izvirzītā teorija bija tāda, ka trešā persona attālināti ar datora palīdzību izkalkulēja pareizo gājienu un padeva noteiktu signālu uz minēto seksa rotaļlietu, kas tad izraisīja atrunātu vibrāciju sekvenci, tādējādi ļaujot šahistam veikt pareizo gājienu.

Pīrss Morgans Nīmanu aicināja komentēt apsūdzību: "Lai būtu skaidrība - vai tu jebkad šaha partijas laikā esi izmantojis anālās bumbiņas?"

Nīmans pieredzes bagātajam žurnālistam atcirta: "Tava ziņkārība mani nedaudz satrauc. Varbūt tev par to ir personīga interese, bet es tās neesmu lietojis. Mana atbilde ir nē, kategorisks nē."

"Chess.com" iepriekš apgalvoja, ka Nīmans krāpies vairāk nekā 100 tiešsaistes partijās. Šahists atzina, ka laika posmā no 12 līdz 16 gadu vecumam divas reizes esot krāpies tiešsaistes partijās, bet nekad to neesot darījis klātienes mačos. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu