Eiropā "iPhone" cenas ir krietni lielākas nekā ASV. Kāpēc tā? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

"Apple" nesen nāca klajā ar saviem jaunākajiem viedtālruņiem "iPhone 15". Kamēr tā "Pro Max" versija ASV pircējiem izmaksā 1199 ASV dolārus, eirozonā cena ir daudz lielāka. Medijs "Euronews" ir veicis cenu salīdzinājumu. 

"iPhone 15 Pro Max" pārdošana sākās pagājušajā nedēļas nogalē. ASV tīmekļa vietnē tā cena, konvertējot valūtu, sākas no 1131,74 eiro. 

Tas ir aptuveni par 9% dārgāk, salīdzinot ar pērnā gada viedierīces versiju. Taču Eiropas patērētājiem arī ASV cena ir neapšaubāmi izdevīga. 

Cenas Eiropas veikalos dažādās valstīs atšķiras, taču parasti tās ir ievērojami augstākas nekā ASV. Francijā "iPhone 15 Pro Max" cena ir sākot no 1479 eiro, Vācijā – 1449 eiro, bet Itālijā pircēji maksā 1489 eiro.

Arī salīdzinot lētākās viedtālruņu versijas, cenu atšķirība ir ievērojama. 

ASV "iPhone 15" pārdod par 754,18 eiro, kamēr Eiropā tā cena ir 969 eiro Francijā, 949 eiro Vācijā un 979 eiro Itālijā.

Viens liels "bet"

Tomēr pirms ieplānot nākamo ceļojumu uz ASV, ir vērts paskatīties uz cenām tuvāk, atzīmē "Euronews". Galvenais iemesls, kāpēc cenas Eiropā ir krietni augstākas, ir tas, ka Eiropas cenās ir iekļauts PVN. Tikmēr ASV pēc tālruņa iegādes tiek pievienotas papildus izmaksas. 

Nodokļu likmes ir atkarīgas no štata, kurā viedierīce tiek pirkta, taču parasti tie ir no 2,9% līdz 7,25%. Ja "iPhone 15 Pro Max" tiktu iegādāts Vašingtonā, kur pārdošanas nodoklis ir 6%, kasē būtu jāmaksā papildu 71,94 ASV dolāri jeb 67,90 eiro.

Tikmēr Losandželosā, kur pārdošanas nodoklis ir īpaši augsts, jāmaksā papildu būtu 113,91 ASV dolāri jeb 107,52 eiro.

Šī cenu atšķirība starp ASV un ES nav nekas jauns. Kad "iPhone X" tika laists pārdošanā 2017. gadā, sociālo tīklu lietotāji jokoja, ka lētāk būtu lidot uz ASV un iegādāties ierīci, nevis pirkt to Eiropā.

Kamēr tas var būt labs iegansts ceļojumam uz citu kontinentu, realitāte ir nedaudz sarežģītāka. Saskaņā ar likumu, ir jāmaksā muitas nodokļi, ieceļojot Eiropas Savienībā ar vērtīgām mantām.

Foto: Jaunie "iPhone 15"

"Apple" 2016. gadā paziņoja, ka starptautiskās produktu cenas nosaka, pamatojoties uz vairākiem faktoriem, piemēram, "valūtas maiņas kursiem, vietējiem importa likumiem, uzņēmējdarbības praksi, nodokļiem un uzņēmējdarbības izmaksām".

"Šie faktori dažādos reģionos un laika gaitā atšķiras, tāpēc starptautiskās cenas ne vienmēr ir salīdzināmas ar ASV ieteiktajām mazumtirdzniecības cenām," sacīja uzņēmums.

Tomēr arī astronomiskās cenas, šķiet, nav šķērslis uzņēmuma panākumiem. "iPhone" tālruņi veido aptuveni ceturto daļu no kopējā viedtālruņu pārdošanas apjoma Eiropas Savienībā. Viņus apsteidz tikai "Samsung" modeļi. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu