Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Medijs ieskicē trīs mērķus, kuri Dāvim Bertānam jāsasniedz nākamajā sezonā

Dāvis Bertāns
Dāvis Bertāns Foto: FIBA.com

ASV medija "USA Today" apskatnieks Klements Almanca ieskicējis trīs galvenos mērķus Dāvim Bertānam un viņa komandai gaidāmajā sezonā.

Dāvis Bertāns šajā starpsezonā maiņas darījuma rezultātā no Dalasas "Mavericks" vienības pārcēlās uz Oklahomasitijas "Thunder".

Iepriekšējās sezonās Latvijas basketbolista minūtes laukumā ir konsekventi kritušās, kā rezultātā neizbēgami samazinājusies arī viņa vērtība potenciālā maiņas darījumā.

Almanca uzskata, ka Bertānam nākamajā sezonā vajadzētu pacelt savu vērtību potenciālā maiņas darījumā un, viņaprāt, "Thunder" ir lieliska vieta, kur to arī paveikt.

"Iepriekšējos gados "Thunder" ir paveikuši lielisku darbu, spēlētāju negatīvo vērtību pārvēršot pozitīvā. Pats slavenākais piemērs ir Kriss Pols. Bertāns ir vēl viens atgūšanās projekta kandidāts. Nākamo divu sezonu laikā viņš potenciāli var pelnīt 33 miljonus, kas liek domāt, ka viņa līgumu tā vienkārši neizpirks. Tā vietā viņš Oklahomasitijas sastāvā, iespējams, atgūsies no sliktas pagājušās sezonas. Ja tas tā notiks, tad nevar izslēgt, ka Bertāns izpelnīsies interesi no citām komandām," raksta apskatnieks.

Nākamajā mērķī, paša Almanca vārdiem sakot, viņš krāpjas, jo tas vairāk attiecināms uz "Thunder" komandu. Runa ir par Bertāna retāku došanos laukumā. 

Kā zināms, Bertānam nākamsezon ir jāaizvada vismaz 75% regulāro spēļu jeb 62 mači, lai viņa aiznākamās sezonas alga būtu pilnībā garantēta. Ja Bertāns 62 maču atzīmi nesasniegs, tad 2024./2025. gada sezonā viņa līgumā būs garantēti vien pieci no 16 miljoniem. Tāpat Bertānam ir tiesības no līguma pēdējā gada atteikties vēl pirms sezonas, ko, sagaidāms, viņš nedarīs, ja kontrakta summa būs 16, nevis pieci miljoni ASV dolāru.

"Ja "Thunder" savu "algu grāmatu" grib uzturēt pēc iespējas "tīrāku", tad viņiem palīdzēs Bertāna noturēšana zem 62 spēlēm nākamās sezonas ietvaros," raksta apskatnieks.

Savukārt trešais mērķis pilnībā ir attiecināms tieši uz pašu basketbolistu un viņa stiprajām pusēm laukumā jeb spēju realizēt tālmetienus. "Thunder" komandā visai akūti trūkst tālmetienu izpildītāju.

Piemēram, komandas līderis Šejs Džildžess-Aleksandrs pērn tālmetienus realizēja ar 34,5% precizitāti, kas nav līdz galam peļams rādītājs, bet problēma tāda, ka talantīgais aizsargs vidēji mačā izmeta vien 2,5 tālmetienus. Līdzīga situācija ir arī ar aizvadītā gada debitantu Džeilenu Viljamsu, kurš trejačus trāpīja ar 35,6% precizitāti, bet vidēji spēlē izpildīja vien 2,7 trīspunktniekus.

Sarakstu varētu turpināt arī ar Džošu Gidiju (32,5% no 3,1 metiena) un Lugencu Dortu (33% no 5,5 metieniem), bet ir skaidrs, ka "Thunder" vajag tālmetienu izpildītāju, kas varētu būt pamats arī "Mavericks" īpašnieka Marka Kjūbana apgalvojumam, ka Oklahomasitijas komandas vadība ļoti gribējusi tikt pie Bertāna.

Latvijas basketbolists savas karjeras laikā vidēji spēlē trāpījis 39,8% no 4,7 izmestajiem tālmetieniem.

"Ja Bertāns varēs atkārtot šāda veida produktivitāti, tad viņš var kļūt par reālu ieroci uzbrukumā, kas balstās ap Džildžesa-Aleksandra caurgājieniem un bumbas izspēli uz perimetru. It sevišķi, zinot viņa spēju realizēt trīspunktniekus no tālas distances," nobeigumā raksta Almanca.

Aizvadītajā sezonā Bertāns laukumā izgāja vien 45 mačos, vidēji spēlē atzīmējoties ar 4,6 punktiem. Savukārt nesenajā Pasaules kausa finālturnīrā viņš vidēji mačā izcēlās ar 12 punktiem un 3,9 atlēkušajām bumbām.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu