Kas notiek, kad norijam košļājamo gumiju?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Lizardflms/Shutterstock

Bērnībā daudzi cilvēki ir tikuši biedēti ar faktu, ka pēc košļājamās gumijas norīšanas var notikt dažādas nelāgas lietas. Bet vai tā ir patiesība?

Ir dzirdēti dažādi briesmu stāsti par riskiem, kas rodas pēc košļājamās gumijas norīšanas – tā varot salipināt kuņģi, kā arī mūsu vēderos tā saglabājoties septiņus gadus. Nu noskaidrots, ka tā gluži nav.

Oksfordas Universitātes profesors Saimons Treviss nolēma atspēkot radušos mītus par košļājamo gumiju un atklāt cilvēkiem patiesību.

"Man nav ne jausmas, no kurienes cēlušies šie mīti. Es tikai varu iedomāties, ka tie radušies tāpēc, ka kāds vēlējies atturēt savus bērnus no košļājamo gumiju norīšanas," bilda profesors.

Vīrietis gan brīdināja, ka bieža košļājamo gumiju norīšana var būt kaitīga. "Norijot košļājamo gumiju, tā izies cauri kuņģim, nonāks zarnās, bet pa otru galu iznāks nemainījusies. Ir gadījumi, kad mazuļiem un bērniem, ja viņi ir norijuši vairākas košļājamās gumijas, tās nogulsnējas zarnās un rada aizcietējumus."

Viņš gan piebilda, ka, vairāk nekā 30 gadus specializējoties gastroenteroloģijas nozarē, nekad nav redzējis šādus gadījumus.

Treviss gan nav vienīgais, kurš atspēko mītus par košļājamās gumijas norīšanu. Pediatrijas profesors un Indiānas Universitātes galvenais veselības eksperts Ārons Kerols ir uzrakstījis vairākas grāmatas, kurās atspēko izplatītus mītus par cilvēka ķermeni. Starp tiem bija arī košļājamās gumijas norīšana. Neskatoties uz mīta noliegšanu, viņš aicināja gumijas tomēr nerīt.

"Košļājamajai gumijai nav uzturvērtības. Tā papildināta ar saldinātājiem, kuru pamatā ir aromatizētāji un smaržvielas. Gumija ir sveķu, tauku, emulgatoru maisījums, tāpēc neteiktu, ka tā ir veselīga," norādīja profesors.

Viņa grāmatā gan teikts, ka tiem cilvēkiem, kuri iepriekš saskārušies ar kuņģa-zarnu trakta problēmām, vajadzētu izvairīties no košļājamās gumijas norīšanas, jo varētu būt nepieciešams ilgāks laiks, kamēr tā organismā pārstrādājas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu