Skandālā Anglijā ierauts trimdas latviešu īpašums "Straumēnos" (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Trimdas latviešu organizācijai "Daugavas Vanagu fonds" Lielbritānijā piederošais "Straumēnu" īpašums, Kettorpas muiža, ierauts skandālā, par ko ziņo pat BBC. Ar fondu pastarpināti saistītais muižas uzņēmējdarbību administrējošais uzņēmums "LWT Trading UK LTD" pēkšņi kļuvis maksātnespējīgs, daudziem cilvēkiem sagādājot nepatīkamu pieredzi, - piektdien vēsta raidījums "360TV ZIŅneši".

Trimdas latviešiem piederošajā muižā gadiem ilgi darbojusies viesnīca, izīrētas telpas konferencēm, svinīgiem sarīkojumiem. Septembra beigās pēkšņi viesnīcas viesi izdzīti ārā, kāzu rezervācijas atceltas, darbinieki šokā par iespējamo algu neizmaksāšanu. Britu mediji to raksturo kā haosu, jo daudzi topošie jaunlaulātie pāri pēkšņi palikuši bez kāzu svinību vietas. Paziņots, ka uzņēmums nonācis maksātnespējas grūtībās.

Kettorpas muiža ir daļa no trimdas latviešu vērienīgā nekustamā īpašuma kompleksa ar nosaukumu "Straumēn". Atrodas Anglijas pilsētas Regbijas pievārtē.

Kāpēc arī Lielbritānijas emigrācijas latviešos ir satraukums par notiekošo "Straumēnos"? Tāpēc, ka šī vieta, pat esot svešumā, dod ārzemju tautiešiem Latvijas sajūtu.

Īpašumu kompleksā regulāri rīko emigrācijas latviešu kultūras pasākumus, Lielbritānijā lielāko Līgo svinēšanu, katru nedēļu notiek tautisko deju un koru mēģinājumi, iepriekš bija arī emigrantu bērnu nedēļas nogales latviešu skoliņa.

Šī ir arī Latvijas politikai svarīga vieta. Te rīkotas nobalsošanas Saeimas vēlēšanās, un tieši Straumēni ļoti daudziem Anglijas latviešiem ir bijis pats tuvākais balsošanas iecirknis. Vai tagad šis viss vairs nebūs, vai būs jāliek punkts Lielbritānijā pašam nozīmīgākajam latviešu kultūras centram – šādu satraukuma pilnu jautājumu no kāda Anglijas latvieša saņēma raidījums "360TV ZIŅneši".

Izskan bažas, vai britu maksātnespējas uzņēmums varētu pieķerties klāt Daugavas Vanagu fonda īpašumiem, tos izpārdodot.

"Uzņēmums, kurš nodarbojās ar kāzu un konferenču uzņēmējdarbību Daugavas Vanagu fonda īpašumos "LWT Trading LTD" ir izbeidzis savu darbību. Tomēr fonda valde cītīgi strādā pie jaunām iespējām un idejām, lai namu darbība un latviešu aktivitātes varētu turpināties kā līdz šim," vēsta fonda paziņojums.

Maksātnespējīgais "LWT TRADING UK LIMITED", kuru nosmacējis parādu slogs, nav vienkāršs telpu nomnieks trimdas latviešu īpašumā, bet gan saistīts ar britu latviešu labdarības organizāciju Latvian Welfare Trust. Un tā savukārt ir pastarpināti saistīta ar Daugavas Vanagu fondu.

Daļa latviešu emigrantu satraukušies, vai ietekmēts būs arī Daugavas Vanagiem piederošais Londonas nams. Šī ēka ir ārkārtīgi svarīga latvietības uzturēšanai Anglijā. Gadu desmitiem lepni plīvojis Latvijas karogs. Galvenā funkcija – viesnīcas bizness, ir latviešu bārs, bet otrā stāva lielā zāle atvēlēta latviešu kultūrai – tautisko deju un kora mēģinājumiem, kultūras pasākumiem. No šejienes kolektīvi arī tiek uz Dziesmu un deju svētkiem. Ēkas vērtība daudzos miljonos britu mārciņu.

Ziņu arhīvā par Daugavas Vanagu Fonda lasāms, ka "LWT TRADING UK LIMITED" tika dibināts kā saimnieciskās darbības veicējs, biznesa administrētājs Latvian Welfare Trust interesēs. Cik lielā mērā šī saistība ir vai nav juridiski nostiprināta? Vai "LWT TRADING UK LIMITED" parādu segšanai britu maksātnespējas administrators spētu pieķerties Daugavas Vanagu īpašumu "Straumēnos" un latviešu nama Londonā izpārdošanai? Šie ir jautājumi, ko raidījums "360TV ZIŅneši" vēlējās jautāt Daugavas Vanagu fonda valdei, taču tā intervijai nepiekrita. Fondā publiskajā paziņojumā Facebook gan izskan mierinājums:

"Šis LWT Trading LTD lēmums par biznesa izbeigšanu neietekmē Straumēnus un Londonas namu, tie joprojām nemainīgi ir Daugavas Vanagu Fondu īpašumi."

Ja Daugavas Vanagu fondam, kam pieder šie nekustamie īpašumi, tiešām nav mantiskas atbildības par maksātnespējīgā "LWT TRADING UK LIMITED" saistībām, tad satraukumam neesot pamata.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu