"Par": Atteikšanās no krievu valodas sabiedriskajos medijos apdraud Latvijas drošību (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kustības "Par!" kongress Tallinas ielas kvartāla kultūrtelpā "Tu jau zini kur".
Kustības "Par!" kongress Tallinas ielas kvartāla kultūrtelpā "Tu jau zini kur". Foto: Paula Čurkste/LETA

Nacionālās drošības koncepcijā (NDK) paredzētais sabiedriskajos medijos pārtraukt izmantot krievu valodā no 2026. gada 1. janvāra būtu tuvredzīgs lēmums, kas apdraud Latvijas drošību, uzskata partijas Kustība "Par!" ("Par") pārstāvji.

Kā informēja "Par" izpilddirektors Miks Celmiņš, politiskā spēka skatījumā koncepcija NDK ir būtisks dokuments turpmāko prioritāšu noteikšanai mūsu valsts drošības stiprināšanai.

Tomēr partijas ieskatā nepieciešams dialogs par NDK ietverto ieceri sabiedriskajos medijos pārtraukt izmantot krievu valodā no 2026.gada 1.janvāra. Partijā atzīmē, ka praktiski tas nozīmēšot sabiedrisko mediju krievu valodā slēgšanu.

"Mūsuprāt, šis ir tuvredzīgs lēmums, kas apdraud Latvijas drošību. Arī mūsu valsts drošības eksperti un Latvijas sabiedriskie mediji norāda, ka nedz Latvijas Radio, nedz Latvijas Televīzijas, nedz Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome nav bijusi iesaistīta šī lēmuma izvērtēšanā un pieņemšanā," norāda Celmiņš.

Latvijas nacionālās drošības interesēs ir stiprināt vienotu informācijas telpu visiem iedzīvotājiem, neatkarīgi no viņu dzimtās valodas vai latviešu valodas prasmes līmeņa, uzskata "Par" politiķi.

"Esošajā drošības situācijā nav pieļaujama situācija, kad Latvijas valsts ar tuvredzīgiem lēmumiem veicinātu to, ka daļa valsts iedzīvotāju nonāk informācijas telpā, kurā valda Krievijas naratīvi un propaganda," akcentēts partijas paziņojumā.

"Par" izpilddirektors uzsver, ka ir jācīnās, lai iedzīvotāji būtu informēti par to, kas notiek Latvijā un saņemtu informāciju no uzticamiem un demokrātiskiem medijiem.

"Dalīta sabiedrība vairākās informatīvajās telpās var būtiski ietekmēt Latvijas sabiedrības noturību pret dažāda veida apdraudējumiem, tai skaitā hibrīddraudiem," savas bažas pauž partijas pārstāvji.

Atbilstoši "Par" pieejamajiem datiem portāls "Rus.LSM.lv" šī gada augustā sasniedza vairāk nekā 200 000 apmeklētāju.

Reizē politiskā spēka pārstāvji pauž, ka Latvijai prioritāri ir nodrošināt ikviena Latvijas iedzīvotāja iespējas apgūt latviešu valodu.

Partijā arī norāda, ka svarīgs faktors, kas lika pārskatīt esošo NDK, ir drošības situācijas būtiskas pasliktināšanās pēc 2022.gada 24.februāra Krievijas teroristiskā, pilna mēroga militārā iebrukuma Ukrainā.

Kā ziņots, Saeima šonedēļ apstiprināja valdības virzīto NDK.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu