"Ar briesmām vēroju, kas notiek publiskajā telpā." Bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs beidzot komentē mācību materiālu skandālu (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Psihiatrs Ņikita Bezborodovs.
Psihiatrs Ņikita Bezborodovs. Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Valsts izglītības satura centra (VISC) publicētie mācību materiāli par seksuālo un reproduktīvo veselību izraisīja plašu rezonansi. Nu savu viedokli par to Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" ir izteicis arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Bērnu psihiatrijas klīnikas vadītājs​, bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs.

Jau vēstīts, ka no mācību plānošanas e-vides izņemti skaļo rezonansi izraisījušie VISC publicētie materiāli par seksuālo un reproduktīvo veselību. 

Plašu rezonansi sociālajos medijos izraisīja Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centra vadītāja Nila Saksa Konstantinova paustais, ka daudzi vecāki ir šokēti par mācību materiālu, kurā pamatskolas bērniem stāsta par "bezdzimuma cilvēkiem", "plūstošo dzimumu" un "piedzimšanu nepareizajā ķermenī".

Viņa ieskatā, tā esot diskusija, kā bērni tiek ietekmēti un veidoti. Un tā neesot joka lieta ietekmēt bērnu idejai par to, ka viņš varētu būt piedzimis nepareizā ķermenī.

Vērtējot notiekošo publiskajā telpā, bērnu psihiatrs Bezborodovs neslēpa savu viedokli:

“Es godīgi teikšu, ka ar briesmām vēroju to, kas notiek publiskajā telpā ap šo tematu. Un tas lielā mērā ir saistīts ar to, ka tas jautājums ir svarīgs, sarežģīts, ļoti aktuāls tieši tai auditorijai ar ko mēs strādājam, bet ir izvilkts ļoti politiskā gaismā un kļuvis par politisku diskusiju fokusu.

Un šis ir viens no iemesliem, kāpēc es līdz šim izvairījos publiski komentēt šo tematu. Manuprāt, jebkurš saprātīgs, nosvērts komentārs par šo jautājumu neizbēgami pielies eļļu ugunij, kas pašlaik deg. Tas tāpēc, ka cilvēkiem ir stipri, lielā mērā politiski uzskati un tas jautājums par būtību, par jauniešiem un viņu pašsajūtu, manuprāt, pazūd," norādīja Bezborodovs.

Psihiatrs piebilda, ka pieturas pie savas profesionālas lomas un faktiem. “Un tā ir vēl viena problēma, ko es novēroju, ka ir ļoti daudz viedokļu, un tie viedokļi bieži vien nav balstīti kaut kādos datos. Un te ir jāsaka, ka mums arī trūkst to zinātnisko datu un pamatu, bet to ir arī godīgi jāatzīst šādās diskusijās."

Vaicāts, cik jauniešiem, balstoties uz viņa darba pieredzi, ir problēma apzināties savu dzimumu, Bezborodovs skaidroja, ka visā pasaulē pēdējās desmitgades laikā, kā arī Latvijā pēdējo četru gadu laikā ir izteikti pieaudzis to jauniešu pusaudžu vecumā skaits, kas vēršas pēc palīdzības saistībā ar jautājumu par dzimumidentitātes naratīvu. "Kas nozīmē, ka viņi nejūt vai citādāk izjūt savu piederību konkrētam dzimumam, jūt nesakritību starp kaut kādiem dzimumu slāņiem, starp savu ķermeni vai sociālo lomu. Šīs sūdzības ar dzimumindentitāti saistītiem jautājumiem ir stipri pieaugušas un nav skaidras atbildes, kādēļ tā ir noticis, bet hipotēzes var izteikt.

"Problēma, ko es redzu šai pašlaik esošajā diskusijā, ir ārkārtīgs redukcionisms. Tas man nedaudz atgādina diskusiju starp ideālisma un materiālisma filozofiem par to, kas ir primārs - ķermenis vai gars. Ja filozofijā tas ir okei, tad, runājot par mūsu psihisko veselību, man šķiet, ka šāda veida skatījums ir kaitniecisks.

Mēs zinām, ka mūsu psihe ir ārkārtīgi sarežģīts biopsihosociāls fenomens, vienmēr ir bioloģijas puse un mums ir jārunā par tiem bioloģiskiem faktoriem, kas ietekmē gan dzimumu kā bioloģiska fenotipa attīstību, gan arī dzimumidentitātes kā psihes fenomena attīstību. Tur ir bioloģija, bet tur ir arī psihosociālas ietekmes, un ne viens, ne otrs nav noteicošs vai primārs. Tā ir ļoti sarežģīta mijiedarbība," viedoklī dalījās Bezborodovs.

Raidījumā psihiatrs reaģēja arī uz publiski paustajām Konstantinova bažām par to, ka bērni, dzirdot par dzimumapzināšanos, varot sākt apšaubīt savu dzimumu.

"Es domāju, ka diez vai tā ir liela problēma tieši šī materiāla kontekstā, jo, manuprāt, tas materiāls nebija īsti domāts darbam ar maziem bērniem, tas materiāls vispār laikam bija domāts pedagogam, lai pedagogam palīdzētu saprast tematu. Tāpēc

par šo konkrēto materiālu es pat negrbētu runāt. Protams, ka viņu ir iespējams uzlabot, neapšaubāmi, bet skaidrs, ka par šo jautājumu runāt ir ļoti svarīgi, it īpaši, ja mēs runājam par pusaudžiem.

Ja mēs skatāmies kopumā – mazie bērni un pusaudži, skaidrs, ka tā dzimumidentitātes sajūtas attīstība notiek laika posmā, un visintensīvākais tas process ir pusaudža vecumā, un lielā mērā tas ir iekšēji motivēts un notiek sociālā kontekstā, caur grupas piederību. Par maziem bērniem runājot, protams, ka tur ir lielāka pieaugušo ietekme. [..] Par skolu man īsti nav datu, uz ko balstīties. Man nav pamata apgalvot, ka tas, ko skolotājs pasaka, ļoti būtiski ietekmē to procesu, jo, protams, ka lielāka nozīme šai ziņā ir tai ikdienas videi. Bet tas, ko tas noteikti ietekmē, ir attieksmi. Attieksmi pret dažādību, citādo, dažāda veida izpausmēm."

Komentējot konkrēto skandālu, psihiatrs piebilda: "Daļa no problēmas tieši šim skandālam, ja tā mēs to saucam, ka tas ir noticis ļoti skaidrā politiskā kontekstā - jaunās koalīcijas veidošanās, potenciāla Stambulas konvencijas oficiāla pieņemšana, kas, nezinu kāpēc, ir sasaistīta ar šo jautājumu, un potenciāla partnerattiecību regulējuma pieņemšana. Tas nav par bērniem nemaz."

Pilnu raidījuma ierakstu un plašāku Bezborodova viedokli iespējams noklausīties šeit

Jau ziņots, ka ministrijā ir sākta dienesta pārbaude par VISC publicētā metodiskā materiāla "Seksuālā izglītība, jautājumi un atbildes" izstrādes un publicēšanas norisi, tai skaitā minētā materiāla virzības publiskošanai procesā pieņemto lēmumu un risinājumu atbilstību labas pārvaldes principam un VISC iekšējai kontroles un risku vadības sistēmai.

Dienesta pārbaudes laiks noteikts līdz 13.oktobrim.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu