Serbijā aiztur Kosovas serbu kaujinieku līderi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Serbijas - Kosovas robeža
Serbijas - Kosovas robeža Foto: AP/Scanpix

Belgradas varasiestādes aizturējušas personu, kas, domājams, vadīja kaujinieku grupējumu, kas septembrī uzbruka Kosovas policijas patruļai un nogalināja vienu policistu, 3. oktobrī paziņojusi Serbijas Iekšlietu ministrija.

24.septembrī aptuveni 30 serbu kaujinieki uzbruka policijas patruļai un vēlāk iebarikādējās pareizticīgo klosterī Baņskas ciemā. Apšaude starp serbu kaujiniekiem un Kosovas policiju ilga vairākas stundas un tajā tika nogalināti trīs serbu kaujinieki un viens policists. Tā bija viena no pēdējo gadu laikā nopietnākajām sadursmēm starp Kosovas policiju, ko pārsvarā veido etniskie albāņi, un serbu mazākumtautības pārstāvjiem.

Serbijas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka aizdomās turamais Milans Radoičičs aizturēts uz 48 stundām un nodots Belgradas prokuratūrai. Policija pārmeklēja viņa dzīvokli un citus īpašumus, atklāja ministrija, bet nenorādīja, kur viņš tika aizturēts.

ASV piektdien aicināja Serbiju atsaukt armiju, kas sakoncentrēta pie robežas ar Kosovu. Savukārt Lielbritānija paziņoja, ka nosūtīs savus karavīrus palīgā NATO vadītajiem miera uzturētājiem Kosovā.

Serbijas armijas komandieris ģenerālis Milans Mojsilovičs pirmdien paziņoja, ka pie Kosovas robežas izvietoto Serbijas karavīru skaits ir samazināts un atkal ir normālā līmenī.

Sadursme Baņskas ciemā bija kārtējais no daudzajiem incidentiem Kosovas ziemeļos, kopš Prištinas 2008.gadā pasludināja neatkarību no Serbijas. Belgrada un tās galvenās sabiedrotās Ķīna un Krievija ir atteikušās atzīt šo soli.

Neraugoties uz gadiem ilgušajām Eiropas Savienības (ES) atbalstītajām sarunām starp abām pusēm par attiecību normalizēšanu, ir panākts tikai neliels progress, un attiecības starp Kosovas etnisko albāņu vairākumu un serbu minoritāti joprojām ir saspīlētas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu