Rudens un bērnu veselība. Eksperti stāsta, ar ko šobrīd slimo bērni

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Tomsickova Tatyana/Shutterstock

Daudziem vecākiem rudens un bērnudārza vai skolas gaitu sākšana asociējas ar vīrusiem un bērnu slimošanām. Portāls "Apollo.lv" vērsās pie Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) speciālistiem, lai noskaidrotu, kāda ir situācija veselības nozarē pirmsskolas un skolas vecuma bērnu vidū. 

Bērnu infektoloģe, BKUS Bērnu slimību klīnikas virsārste Gunta Laizāne atklāja, ka BKUS Infektoloģijas profilā situācija pēdējos mēnešos ir līdzīga.

Regulāri ir jāārstē dažādu enterovīrusu izraisītas slimības, biežāk palīdzību nākas sniegt pacientiem ar simptomiem elpceļos.

Tāpat nekur nav pazudis arī Covid-19. "Pieaugums saslimstībai ar Covid-19 saslimstības līknē parādījās augustā, bet tas nav augstāks kā citiem sezonālajiem vīrusiem. Pēdējos mēnešos ar šo infekciju ārstējušies daži pacienti – zīdaiņi pirmajā dzīves pusgadā, kopumā vairāk par diviem pacientiem nodaļā vienlaikus nav bijuši. Ar Covid-19 šobrīd bērni slimo līdzīgi kā ar jebkuru citu sezonālo vīrusu, sarežģījumu parasti nav."

Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļas (NMPON) pediatre Zanda Pučuka norādīja, ka bērnu skaits, kuri vēršas NMPON ar akūtu zarnu un elpceļu vīrusinfekciju, katru dienu ir mainīgs.

"Tiek atvesti slimi bērni visos vecumos. Pagaidām nenovērojam lielu saslimušo skaita pieaugumu, bet parasti septembrī vēl tik daudz neslimo kā turpmākajos rudens un ziemas mēnešos. Salīdzinot ar pagājušā gada septembri, dati rāda, ka ir bijis nozīmīgi mazāk pacientu Covid-19, bet retāk arī tiek veikti testi un sabiedrības uzmanība kopumā atslābusi, līdz ar to iespējams, ka bērni, kuriem ir kādi simptomi, ārstējas mājās. Par citām akūtām veselības situācijām, kuru dēļ bērnus mēdz atvest uz slimnīcu un kuras varētu būt izraisījuši sezonālie vīrusi, jāteic, ka siltais rudens varētu būt palīdzējis. Ievērojama starpība pacientu skaita ziņā nav vērojama, bet

kopumā ar sezonālajiem vīrusiem šajā septembrī, salīdzinot ar 2022. gada auksto un lietaino septembri, Bērnu slimnīcā pacienti ieradās mazāk."

Bērnu slimību klīnikas virsārste Alla Silova uzsver - tā kā šobrīd Bērnu slimnīcā nav novērojams pacientu skaita pieaugums ar vīrusu izraisītām slimībām, viņa cer, ka BKUS ziņojumi sasnieguši dzirdīgas ausis – vīrusu iztaisītā veselības stāvokļa dēļ tikai ļoti smagos gadījumos būtu jādodas uz Bērnu slimnīcas nodaļu, kurā tiek sniegta neatliekamā medicīniskā palīdzība. 

"Ja ģimenes ārsts nav sasniedzams, iesakām izmantot iespēju pieteikties Bērnu slimnīcas Pacientu portālā attālinātai konsultācijai ar pediatru, kuru nodrošinām astoņu stundu laikā. Tikmēr bērns var palikt mājās, mierīgā atmosfērā un netiek pakļauts riskam gaidīt, kamēr pacientiem, kuriem patiešām nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība, saskarties ar citam infekcijām," norāda Silova. 

SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja portālam "Apollo.lv" norādīja, ka ar oktobra sākumu tiek sākts gripas monitorings, jo oktobrī un novembrī ik gadu tiek reģistrēti pirmie gripas gadījumi.

"Jāatceras, ka rudens ir periods, kad ir vīrusu pacēlums. No ārtelpām vairākas aktivitātes pārceļas uz iekštelpām, darbu atsāk izglītības iestādes, darba kolektīvi atgriežas pēc atvaļinājumiem, kas ir vīrusu izplatību veicinošie faktori," norāda Arāja. 

Kā izvairīties no inficēšanās ar dažādiem vīrusiem?

"No mūsu puses ieteikumi būtu vairāk profilaktiski, un tie attiecas ne vien uz bērniem, bet arī pieaugušajiem –

roku mazgāšana, ja ir saslimšanas simptomi (jebkādi – neliels klepus, temperatūra, iesnas), nepieciešams palikt mājās un ārstēties un tikai tad atgriezties izglītības iestādē vai darbā.

Temperatūrai paliekot zemākai, jāatceras, ka telpas regulāri ir jāvēdina."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu