Parīzi terorizē gultas blaktis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Blaktis.
Blaktis. Foto: Georgy Dzyura/Shutterstock

Pēdējās dienās Parīzes iedzīvotāji ceļ trauksmi, ka pilsētu pārņēmušas gultas blaktis. Arī valsts amatpersonas apzinājušās parazītu epidēmiju, vēsta "Insider". Apzinoties starpvalstu ceļošanas intensitāti un Parīzes kā galamērķa pievilcību, svarīgi atcerēties veikt nepieciešamās pārbaudes, lai šie kukaiņi neiemitinātos arī jūsu mājās.

Parīzi šobrīd pārņēmusi blakšu invāzija. Kukaiņi-asinssūcēji novēroti uz pilsētas metro un lidostas sēdekļiem, kā arī tie sakoduši cilvēkus kinoteātros.

Parīzes mēra vietnieks Emanuels Gregoārs 29. septembrī Francijas telekanālam LCI sacīja, ka blakšu invāzija pilsētā ir "plaši izplatījusies", ziņoja CNN.

Blaktis nedzīvo tikai gultās. Tām patīk slēpties dažādās spraugās un mēbelēs, piemēram, dīvānos, aizkaros, mēbeļu un atvilktņu plaisās, aiz nolobītām tapetēm un pat elektrības rozetēs.

Francijas Pārtikas, vides un arodveselības un drošības aģentūra "Anses" jūlijā paziņoja, ka Francijā pieaugot blakšu populācija, jo tās kļūst izturīgākas pret insekticīdiem un pēdējos gados pieaugusi ceļošana.

Francijas veselības ministre Orēlēna Ruso otrdien radiostacijai France Inter sacīja, ka "nav iemesla vispārējai panikai", tomēr vērts zināt, kā pamanīt blaktis un novērst kodumus ceļojuma laikā.

Nesen "Apollo.lv" vērsās pie kaitēkļu apkarošanas eksperta un biologa Litaura Grigaļūna, lai noskaidrotu, kā atpazīt blaktis un kā ar tām cīnīties.

"Blaktis biežāk var dabūt, nakšņojot naktsmītnēs, kurās jau ir šie radījumi, - kaitēkļi viegli nokļūst čemodānos, starp drēbēm un nonāk iedzīvotāja mājoklī," stāsta eksperts.

Vai tiešām tevi sakoda blakts?

Pēc eksperta domām, par spēcīgu invāziju liecina tumši vai melni gultas blakšu izdalījumu plankumi gultā, nimfu pēdas, nepatīkama smaka un kodumi uz ķermeņa.

"Lai palīdzētu atpazīt gultas blaktis, ir svarīgi zināt, ka tās, tāpat kā daudzi citi kukaiņi, attīstās pakāpeniski. No olas līdz pieaugušajam īpatnim kaitēkļa izskats krasi mainās: augot šie kaitēkļi kļūst arvien tumšāki, no caurspīdīgas nimfas līdz tumši brūnam pieaugušajam īpatnim.

Pieaugušas gultas blaktis ir 5 mm garas. Ja tās nav paēdušas, tās ir plakanas, ovālas un gaiši brūnas, bet, ja ir paēdušas, tās ir apaļākas un tumšākas. Pieaugušas blaktis bez barības var izdzīvot vairāk nekā pusgadu," stāsta biologs.

Iznīdēt gultas blaktis ir diezgan sarežģīti - ne vienmēr pietiek vienreiz izsmidzināt telpu ar profesionāliem līdzekļiem, bet parastā ķīmija visbiežāk neietekmē olas. Kopumā blakšu mātīte pusotra gada dzīves laikā izdēj no 200 līdz 400 oliņām. No tām izšķīlušās nimfas barojas ar asinīm, līdz nobriest par pieaugušām blaktīm. Šis process parasti ilgst 30-40 dienas.

Ja pēc spilvenu, segu, matrača, mēbeļu apskates blakus gultai pamanāt kaut vienu gultas blakti, ir laiks satraukties un nekavējoties rīkoties, jo tas var prasīt daudz enerģijas un laika.

Kaitēkļu apkarošanas uzņēmums iesaka būt pacietīgiem un nekavējoties izmazgāt visas drēbes un gultas veļu ne mazāk kā +55 grādu temperatūrā, kā arī rūpīgi izsūkt grīdu, gultas rāmi, virsmas un čemodānus. Gultas, matračus un citas mēbeles ieteicams tīrīt ar karstu tvaiku.

Nedaudz mazināt problēmu var palīdzēt lielveikalos vai specializētajos veikalos iegādāti mājas apstākļos gatavoti kaitēkļu iznīcinātāji, taču blakšu iznīcināšanai ir nepieciešamas profesionālas metodes un zināšanas par blakšu attīstības stadijām. Turklāt blakšu iznīcināšana pašu spēkiem var kaitēt jūsu veselībai. 

Ceļotāji internetā var atrast vairākas oficiālas tīmekļa vietnes, kurās var pārbaudīt, vai viesnīcā, uz kuru viņi ceļo, ir fiksēti gultas blakšu gadījumi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu