"Tas ir šokējoši." Septembris ar pamatīgu atrāvienu kļūst par karstāko mēnesi vēsturē (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Karstums
Karstums Foto: SWNS/LETA

Aizvadītā vasara visā pasaulē bija rekordkarsta. Tomēr neparastais karstums turpinājies arī septembrī, uzstādot jaunu temperatūras rekordu, kas ievērojami pārsniedz normālo rādītāju gada devītajam mēnesim, vēsta Eiropas Savienības Zemes novērošanas programma "Copernicus Climate Change Service".

Septembra globālā vidējā temperatūra bija par 0,93 grādiem augstāka nekā 1991.-2020. gada vidējais rādītājs. Šī ir lielākā temperatūras anomālija jeb novirze no normas jebkuram mēnesim 83 gadu laikā, par ko "Copernicus" apkopo datus.

"Tas ir tiešām šokējoši," sacīja "Copernicus" direktors Karlo Buontempo. "Savos reģistros nekad neko tādu neesam pieredzējuši. Nekad, nevienā mēnesī."

Septembrī gan tika pieredzēts tas, ko zinātnieki sauc par lielāko anomāliju novērojumu vēsturē.

Augsta temperatūra tika novērota visā pasaulē. Augsto temperatūru galvenokārt izraisīja pastāvīgs un neparasts siltums pasaules okeānos.

Septembra vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +15,8 °C, kas ir 3,5 °C virs mēneša normas, līdz ar to šis bija siltākais septembris novērojumu vēsturē (kopš 1924. gada), par 0,6 °C pārspējot 1934. gada septembri.

Praktiski visu septembri gaisa temperatūra Latvijā bija augstāka par normu, un kopumā septembrī tika pārspēti 110 diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi, tostarp 5 Latvijas diennakts rekordi (12., 13., 22., 28. un 29. septembrī).

Gaisa temperatūrai septembrī lielākoties turoties virs +15 °C, Latvijā turpinājās meteoroloģiskā vasara, šī gada septembrim kļūstot par "ceturto vasaras mēnesi", un pirmo reizi meteoroloģiskā vasara Latvijā noslēgsies oktobrī. Iepriekšējais vēlākā meteoroloģiskā rudens sākums bija 1955. gadā, kad tas vidēji Latvijā sākās 17. septembrī.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu