Cik bieži smaidi tu? Latvijas iedzīvotāji uzskata, ka līdzcilvēki to nedara pietiekami bieži

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Volodymyr TVERDOKHLIB/Shutterstock

Cilvēki Latvijā nesmaida pietiekami bieži, šāds iedzīvotāju viedoklis par līdzcilvēkiem atklājies pētījumu kompānijas "Kantar" veiktajā aptaujā.

Katru gadu oktobra pirmajā piektdienā tiek atzīmēta Pasaules smaida diena, kuras devīze vēsta "Izdari labu darbu. Liec vismaz vienai personai smaidīt." Pētījumu kompānija "Kantar" veica aptauju ar mērķi noskaidrot, cik smaidīgi kopumā ir Latvijas iedzīvotāji un kā viņu noskaņojumu ietekmē smaidīgi cilvēki viņiem apkārt.

Aptaujas dati liecina, ka tikai desmitā daļa jeb 11% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 65 gadiem uzskata, ka Latvijā cilvēki kopumā pietiekami bieži smaida: tikai 1% pilnībā piekrita šim apgalvojumam un 10% teica "drīzāk jā", kamēr absolūtais vairākums - 82% iedzīvotāju - tā neuzskata, un 52% pauda vērtējumu "drīzāk nē", bet 30% - "noteikti nē".

Jautāti, kā viņu noskaņojumu parasti ietekmē smaidīgi cilvēki viņiem apkārt, secināms, ka vairumam - 70% Latvijas iedzīvotāju smaidīgi līdzcilvēki uzlabo noskaņojumu. Savukārt piektā daļa jeb 20% iedzīvotāju norāda, ka viņu noskaņojums nemainās. Vēl 2% iedzīvotāju pauda, ka smaidīgu cilvēku ietekmē viņu noskaņojums pasliktinās.

Salīdzinoši biežāk redzot vai satiekot smaidīgus cilvēkus, noskaņojums uzlabojas sievietēm, kā arī Kurzemē dzīvojošajiem, savukārt salīdzinoši retāk - vīriešiem, kā arī cittautiešiem. Savukārt salīdzinoši biežāk to, ka viņu noskaņojums smaidīgu cilvēku ietekmē nemainās, ir norādījuši Zemgalē dzīvojošie. Lai arī tikai 2% iedzīvotāju ir norādījuši, ka smaidīgu cilvēku ietekmē viņu noskaņojums pasliktinās, šādu viedokli salīdzinoši biežāk ir pauduši iedzīvotāji vecuma grupā 18-24 gadi.

Aptauju veica pētījumu kompānija "Kantar" laikā no šī gada 26. līdz 28. septembrim, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 800 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 65 gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu