Pašvaldības varēs kompensēt pedagogu transporta un īres maksas tēriņus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Izglītības un zinātnes ministrija.
Izglītības un zinātnes ministrija. Foto: Paula Čurkste/LETA

Izglītības iestāžu dibinātāji varēs kompensēt transporta un īres maksas izdevumus pedagogiem, izriet no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotā likumprojekta, kas nodots publiskai apspriešanai.

Atbilstoši IZM redzējumam, kompensēt varēs transporta izdevumus, kas radušies, izmantojot personīgo vai sabiedrisko transportu no pedagoga deklarētās dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ, kā arī dzīvojamās telpas īres izdevumus.

Piedāvātais risinājums paredz izglītības iestāžu dibinātājiem, izvērtējot savas iespējas un pieejamos finanšu resursus, izstrādāt kārtību dzīvojamo telpu īres maksas un transporta izdevumu kompensācijai. Savukārt valdībai būtu jānosaka kārtība un apmērs, kādā valsts izglītības iestāžu pedagogiem var kompensēt transporta izdevumus un dzīvojamās telpas īres izdevumus.

Šobrīd neesot iespējams noteikt likumprojekta ietekmi uz valsts un pašvaldību budžetiem, jo tiesības noteikt papildu atlīdzību ir izglītības iestāžu dibinātāja brīvprātīgā iniciatīva. To varēšot izvērtēt tikai pēc dibinātāju lēmuma pieņemšanas, skaidroja ministrija.

Vajadzība pēc attiecīgajiem grozījumiem Izglītības likumiem esot iezīmējusies ar pašvaldību pārstāvjiem par ilgtspējīgas, kvalitatīvas un iekļaujošas izglītības nodrošināšanu, skaidroja IZM. Vairums izglītības iestāžu saskaroties ar to, ka pedagogs nevar uzsākt darbu konkrētā izglītības iestādē jo sabiedriskā transporta pieejamība ir nepietiekoša vai konkrētajā apdzīvotā vietā nav pieejamas dzīvojamās platības.

Ministrija uzsvēra, ka, neradot risinājumus pedagogu darba apstākļu uzlabošanai un profesijas pievilcības palielināšanai, pastāv augsts risks, ka pedagogu trūkuma dēļ izglītības iestādes nevar nodrošināt obligātās izglītības pieejamību.

Latvijā saskaņā ar Ekonomikas ministrijas aplēsēm līdz 2030.gadam izglītības nozares darbaspēka piedāvājums varētu sasniegt 91% pieprasījuma, bet līdz 2040.gadam - 88% pieprasījuma.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu