INFOGRAFIKA "Aiz priekškara": par ko vēsta Latvijas mediji

Attēls ilustratīvs. Foto: wellphoto/Shutterstock
LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Galvenās Latvijas medijos atspoguļotās tēmas augustā vairāk vai mazāk bija saistītas ar valdības formēšanu un koalīcijas veidošanu. Tomēr, ja paskatās vairāku mēnešu perspektīvā, daži temati nāk un iet, bet daži – paliek, un karš Ukrainā, drošība un arī ekonomika ir tie, kas aizvien aizņem stabilu vietu mediju dienaskārtībā. Lai arī Ukrainas un Krievijas karš augustā atkāpās uz trešo vietu, pieminējumu apjoma ziņā tas turpina būt Latvijas mediju uzmanības centrā.

Paplašinot Krievijas televīziju propagandas analīzes iknedēļas apskatu "Aiz priekškara", publicējam ceturto Latvijas mediju telpas ikmēneša prioritāšu analīzi, pievēršot uzmanību arī to korelācijai ar Krievijas naratīviem.

 

Aiz “lielajām tēmām” katru mēnesi ir dažas tēmas, kas parādās sabiedrības un mediju uzmanības prožektoros un pazūd. Lai arī pieņemts uzskatīt, ka tikai negatīvas lietas piesaista mediju uzmanību, dažos mēnešos tādi iedvesmojoši temati kā Dziesmusvētki vai hokejs spējuši konkurēt ar rūpēm raisošiem tematiem.

Foto: LETA

Ukrainas un Krievijas tematos augustā, protams, lielākais jaunums nāca negaidīti gaidīts – 24.augustā, tieši divus mēnešus pēc neveiksmīgā puča, algotņu grupējuma "Vagner" vadoņa Jevgēņija Prigožina lidmašīna neskaidros apstākļos avarēja, uzsprāga vai tika notriekta un gāja bojā visa "Vagner" vadība. Bet kopumā var teikt, ka nebija vērojama kāda viena “supertēma”, bet drīzāk dažādu tēmu komplekts - aktīvā karadarbība, graudu piegādes, bruņojums, diplomātiskie centieni, bēgļi.

Pavērsiens bija pieaugošais ziņu skaits, ka beidzot arī Krievijas teritorija piedzīvo reālu karadarbību – regulāri parādījās ziņas, ka droni veikuši uzbrukumus Krievijas teritorijā, pat Maskavā, uzbrūkot "Moscow City" augstceltnei un citām ēkām. Tepat netālu no Latvijas robežas – Pleskavā - dronu uzbrukumam tika pakļauta vietējā militārā lidosta.

Latvijas medijos ievērojamu vietu ieņēma valsts valodas pārbaudes Krievijas pilsoņiem. Tur bija gan ziņas, ka valsts valodas pārbaudes nav nokārtojuši ap 10 000 Krievijas pilsoņu, gan ziņas, ka Saeima nolēma dot papildus laiku pārbaužu kārtošanai. Pa vidu gadījās arī ziņas, kas varētu iekrist kategorijā - traģikomiskas, jo, piemēram, valodas pārbaudi nenokārtoja arī nacionālā varoņa, hokejista Artūra Šilova vecmāmiņa.

Pamatīgu sajukumu pamanījās sacelt Ekonomikas ministrija un Centrālā statistikas pārvalde, publicējot, atsaucot un koriģējot to uzņēmumu sarakstu, kas joprojām eksportē preces uz Krieviju vai Baltkrieviju.

Savukārt, ja paskatās cita analīzes dimensijā, tad notikusi kāda būtiska izmaiņa – kara tematus izstūmusi cenu un inflācijas tēma. Tas redzams, analizējot aģentūras LETA definēto atslēgas tēmu dinamiku, kad katru mēnesi vairāki tēmu bloki tiek "izlaisti cauri" visai mediju materiālu datu bāzei.

Pēdējo četru mēnešu laikā šī dinamika abām tēmām bija lejupejoša, līdz augustā tēmas samainījās vietām.

 

Foto: MAF

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta "Aiz priekškara" saturu atbild ziņu aģentūra "LETA". #SIF_MAF2023

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu