Māmiņu forumi - atbalstoša komūna vai toksiska viedokļu apmaiņas vide? Skaidro eksperti

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: GingerKitten/ Shutterstock

Grūtniecības laikā vai kļūstot par jauno māmiņu, sievietes bieži meklē atbalstu dažādos mammu forumos. Tomēr ne mazums ir dzirdēts par situācijām, kad šādos forumos rakstītais nesakrīt ar mierinošas kopienas meklēšanu. Portāls "Apollo.lv" vērsās pie ekspertēm - dūlas, Latvijas Dūlu apvienības valdes priekšsēdētājas Evijas Ridūzes-Skujiņas un klīniskās psiholoģes, “Instagram” satura veidotājas par bērnu audzināšanu - “Mīlēt Izglītoti” Simonas Dimantas, lai noskaidrotu, cik vērtīgi tad šādi forumi ir.

Vēlējāmies noskaidrot, kādu labumu šādi forumi sniedz, kā arī vai tiem maz ir vērtīgi pastāvēt.

Abas ekspertes norādīja, ka lielākoties šādus forumus meklē tās sievietes, kurām bērniņš būs pirmo reizi mūžā. 

"Jāsaprot ir viens – bērns izmaina pilnīgi visu pasauli, un sieviete pirms un pēc bērna ir pilnīgi cita. Dzīve mainās neatgriezeniski un, visticamāk, mammas meklē šīs pieredzes. Viņas nemeklē pašus forumus, bet gan pieredzes, atbildes uz jautājumiem, satraukumiem, uz to, kā tad būs, kā izskatīsies mana dzīve, ar ko es varu saskarties, kā ir citām mammām. Tas viss ir par to, ka mamma nezina, kāda būs viņas dzīve pēc bērniņa. Visbiežāk tās ir pirmreizējās mammas, meklējot drošību, varbūt viņām nav draudzenes, kurām ir bērni, vai nav kādas citas uzticamības personas," skaidroja dūla Evija Ridūze-Skujiņa.

Otrs iemesls, kādēļ mammas meklē forumus, esot kopienas meklēšana.

"Ir jau zināms, ka cilvēki ir bara dzīvnieki un viņiem patīk būt daļai no kaut kā, kur viņus saprot. Tieši tāpēc mammas meklē mammu kopienas un līdzīgi domājošus cilvēkus. Jo bieži vien šajos mammu forumos tiek runāts tieši par problēmsituācijām, kur viņas var pārliecināties, ka arī citiem tā ir," bilda dūla.

Līdzīgu viedokli pauda arī psiholoģe Simona Dimanta: "Piemēram, Rīgā vai lielākās pilsētās ir pieejami jauno māmiņu rīti, bēbīšu skolas, dažāda veida sanāksmes. Savukārt mazākās pilsētās mammas var izmantot forumus kā vietu, kur nepazust, būt apritē, kā arī gūt komunikāciju."

Kāds tad no šiem forumiem ir labums?

"Mammas var gūt normālības sajūtu – ka ar viņām viss kārtībā, ka ar viņu bērniem viss kārtībā. Viņas var gūt komūnu, pat atrast draudzenes, ar ko doties ratu pastaigās, parunāties, satikties un dalīties sliktās vai labās lietās.

Reizēm forumos ir tiešām foršas mammas, kuras dalās pieredzēs, kuras citur nevarēs izlasīt, jo forumos cilvēki dalās ar savu pieredzi, kas nav zinātniskā literatūra vai ārstu teiktais, bet šie stāsti ir dzīvi un īsti," teic dūla.

Tomēr forumiem ir arī ne mazums mīnusu, kā, piemēram, tas, ka informācija tajos nav zinātniskā informācijā balstīta, tā ne vienmēr ir korekta, tā var būt ļoti vecmodīga vai subjektīva, pat bērnam kaitnieciska.

"Respektīvi, šī informācija noteikti būtu jāpārbauda, pirms likt lietā savā dzīvē, jo ļoti jāizvērtē, kas tiek lasīts, kādi cilvēki to raksta, vai tiešām tas ir palīdzoši. Tāpat arī forumos cilvēki var komentēt kaut ko sliktu vai neievērot robežas, tādējādi aizvainojot mammu, kura sāk sevi apšaubīt, ko noteikti nevajadzētu darīt," norāda dūla.

Detalizēti mammu forumu mīnusus apraksta arī psiholoģe: "Tās ir nevadītas, nekontrolētas grupas, un vecākiem, kas ir šajos forumos, nākas pašiem vērtēt, vai saturs ir palīdzošs un saistošs, vai arī nav. Un ir jāizvērtē, kurā brīdī jāpārtrauc lasīt. Ja nav papildus apmeklēti citi kursi, nodarbības, tas var radīt toksisku sajūtu un emocionālo nestabilitāti. Tādiem jaunajiem vecākiem bieži ir grūti novērtēt, kad tās grupas vairs nenāk par labu. 

Tāpēc ir svarīgi, lai vecāki uzdod sev šo kritisko jautājumu: “kā es te jūtos?”  Ja atbilde ir – sliktāk, tad ir vērts šādu saturu nepatērēt un meklēt atbalstu citur, piemēram, sazinoties ar dūlām vai PEP mammām, kas arī ir zinošas un vienā konsultācijā var iedot krietni vairāk enerģijas, resursu, ticības sev nekā, piemēram, šāds forums.

Ekspertes norāda, ka pats būtiskākais, esot daļai no šāda foruma un patērējot tur rakstīto saturu, ir neuztvert to par vienīgo pareizo - ir svarīgi informāciju pārbaudīt arī citos avotos. 

"Es noteikti neieteiktu paļauties uz šādiem forumiem kā tādu galveno avotu, bet vairāk tiešām kā izklaides un atpūtas vietu. Jo jāsaprot, ka šādos forumos var ienākt jebkurš, kurš vēlas, un mēs nekad nezinām, kas ir aiz šiem profiliem, līdz ar to es ieteiktu neuztvert šo informāciju kā galveno būtisko. Jo katra vecāka uzdevums ir ar kritisko domāšanu izsvērt forumos rakstīto un pārbaudīt informāciju apstiprinātos avotos vai pie speciālistiem," uzsver Simona Dimanta.

"Mammām ar laiku izveidosies savs filtrs, savas vērtības, savi uzskati, savs bērnkopības stils un tas, kā viņa redz, kādai jābūt mammai. Un tad, balstoties uz šo sajūtu, var izvērtēt, vai kādā forumā rakstītais viņai derēs vai tomēr ne. Ja mamma vēl tikai gaida bērniņu un lasa forumus, informācijā orientēties ir daudz grūtāk. Jo gaidību laikā mamma vēl nezina, kādas būs vērtības, kādi uzskati, kā var vai nevar būt. Tādēļ, izlasot kādu ieteikumu vai stāstu, būtu labi informāciju pārbaudīt, kaut vai “iegūglējot” vai pajautājot kādam ekspertam ārpus foruma.

Noteikti nevajag aizrauties ar pašārstēšanos vai pašdiagnostiku, kas forumos bieži dominē. Turklāt, ja sieviete jūt, ka forums viņai sagādā neērtības vai liek apšaubīt visu, kas tur rakstīts, tad forumā nemaz nevajadzētu atrasties.

Šādos brīžos ir vērtīgi pajautāt sev, kāpēc es to vispār daru, kāpēc es vēlos būt daļa no šiem mammu forumiem, bet, ja man tas ir apgrūtinoši, varbūt es varu savu enerģiju un laiku veltīt, lasot kaut ko citu vai citus resursus," piebilst Evija Ridūze-Skujiņa.

Zināms, ka forumi reti kad pastāv bez konfliktiem un asas viedokļu apmaiņas. Lai gan konflikti esot normāla sastāvdaļa cilvēka ikdienai, atšķiras veids, kā tie notiek sociālajos tīklos un kā reālajā vidē.

"Realitātē cilvēki neatļaujas izteikties tik rupji, pazemojoši vai nonievājoši, savukārt interneta vidē cilvēkiem nav robežu un viņi izsakās skarbāk. Slēgtās grupās, kur ir kontrole, grupas ir veselīgākas, jo kāds seko līdzi un rūpējas, lai komentāri tiktu izdzēsti, bet ja viss notiek pašplūsmā, rodas dezinformācija," norāda psiholoģe.

Pirms pievienošanās konkrētam forumam viņa iesaka pārbaudīt, kas šo forumu vada, vai tajā ir kādi noteikumi un vai tiešām ir norādīts, ka gadījumā, ja notiks cita cilvēka nerespektēšana, šie cilvēki no foruma tiks izdzēsti.

Tādu pašu viedokli pauž dūla, skaidrojot, ka nav droša, vai forumi ir vieta, kur mammas kaut ko iegūst. "Šobrīd forumi paliek novecojušāks formāts, tagad aktuālas ir dažādas grupas sociālajos tīklos, piemēram, "Twitter" vai "Telegram"."

Tāpat viņa piebilda, ka veiksmīgs foruma formāts ir tāds, kurā ir programma ar kādu ekspertu, slēgtu grupu priekš tās dalībniekiem, kā arī pārbaudītu informāciju. Šajā gadījumā ir sapulcējusies maksājoša publika, kura pēc tam savā starpā var pārrunāt aktuālo tēmu, un šāda veida forums ir monitorēts, nepieļaujot  dezinformāciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu