Latvijas skolās ziņots par potenciālu apdraudējumu, evakuēti skolēni. Uztraukumam nav pamata (10)

Ziņa papildināta plkst. 13.50
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: maroke/shutterstock

​Otrdien, 10. oktobrī, vairākās Latvijas skolās saņemta informācija par potenciālu apdraudējumu. Daudzviet notikusi skolēnu evakuācija. 

Šodien mācības Olaines skolās nenotiks. Atbildīgie dienesti izvērtē situāciju, ziņo Olaines novada pašvaldība. 

Valsts policija: Uztraukumam nav pamata

"Vairākās mācību iestādēs visā Latvijā šodien saņemts identisks e-pasts par iespējamiem drošības riskiem. Šāda veida e-pasti Valsts policijas redzes lokā nonākuši arī iepriekš, kad dažādām iestādēm, pat simtiem adrešu, ticis sūtīts identisks teksts, līdzīgi kā šoreiz. Valsts policijā šādos gadījumos ir izstrādāti precīzi rīcības algoritmi, kuros skaidri definēta rīcība un riska līmeņa novērtējums.

Policijas rīcībā esošā informācija saistībā ar šo gadījumu liecina, ka e-pasti apzināti izsūtīti no viena adresāta un, izvērtējot visus apstākļus, šie ir vērtējami kā zema riska līmeņa draudi un iedzīvotājiem nav pamata satraukumam.

Kā ierasts Valsts policija veic ierastās drošības pārbaudes mācību iestādēs un ir saziņā ar skolu personālu par nepieciešamo rīcību.

Valsts policija šos gadījumus vērtēs kriminālprocesa ietvaros. Atgādinām, ka par apzināti nepatiesa paziņojuma par sprāgstošas, indīgas, radioaktīvas vai bakterioloģiskas vielas vai materiālu vai spridzināmās ietaises ievietošanu vai novietošanu paredzēta kriminālatbildība," teikts policijas paziņojumā.

Ruks: Draudu e-pastus saņēmušas ap 300 skolas

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks intervijā Latvijas Radio pastāstīja, ka draudu e-pastus saņēmušas aptuveni 300 skolas Latvijā.

Skolās saņemti trīs veida paziņojumi no vairākiem e-pastiem. Pirmie e-pasti saņemti ap pusnakti.

Ruks skaidroja, ka redzams, ka sūtītājs ir ģenerējis dažādas e-pasta adreses, bet visi gadījumi ir saistīti.

Jau vakar līdzīgi e-pasti nosūtīti arī 10 tiesām Latvijā.

Šo e-pastu mērķis ir destabilizēt sabiedrību un to satraukt, tomēr to saistību ar Krieviju Ruks pagaidām apstiprināt nevarēja.

Ruks pieļauj, ka noziedzīgajās darbībās varētu būt iesaistīts viens vai vairāki cilvēki. "Mūsu mērķis ir fiziski tikt uz pēdām šim cilvēkam un tad attiecīgi pret viņu vērsties ar visu iespējamo likumu bardzību," norādīja Ruks.

Izglītības un zinātnes ministrija apzina skolu skaitu

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pašlaik apzina skolu skaitu, kas saņēmušas vēstules par apdraudējumu, ministrija ziņo vietnē "X". 

"Skolēni un pedagogi tiek evakuēti un drošības apsvērumu dēļ aicināti doties mājās. Valsts policija strādā, lai pārliecinātos, ka drošības risku nav. Plānots, ka pēc pārbaudēm skolas atsāks savu darbu," teikts paziņojumā.

Ozola: Rīgas skolās nenotika plaši evakuācijas pasākumi

Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda ozola ("Kods Rīgai") aģentūrai LETA stāstīja, ka pēc anonīmo draudu vēstuļu saņemšanas Rīgas skolās nenotika plaši evakuācijas pasākumi, "pateicoties iepriekšējai pieredzei un skaidrajai rīcībai". Dažas izglītības iestādes gan izlēmušas evakuēties.

Ozola skaidroja, ka galvaspilsētas skolas jau agrāk ir saņēmušas līdzīgas anonīmas vēstules. Katrs šāds gadījums tiekot izvērtēts un par katru ziņots policijai. Pēdējo reizi šāds sūtījums saņemts vien pirms nedēļas. Skolas nodod informāciju gan Izglītības, kultūras un sporta departamentam, gan Valsts policijai, kas sniedz savu vērtējumu par draudu līmeni. Ja tiek saņemta informācija, ka draudu līmenis ir zems un evakuācija nav nepieciešama, skolēnu evakuācija nenotiek.

Ozolas skatījumā, šodien situācija esot bijusi citāda, jo šādas vēstules saņēmušas ne tikai Rīgas skolas, bet mācību iestādes visā Latvijā.

Ozola pieļāva, ka pieredzes trūkuma dēļ reģionos ātrāk pieņemts lēmums par bērnu evakuāciju, savukārt Rīgā sagaidīts draudu līmeņa vērtējums. Tā kā draudi novērtēti kā zemi, tad pārsvarā skolās turpināts nepārtraukts darbs, tomēr atsevišķas skolas evakuējušas savus skolniekus.

Domnieces vērtējumā, reizēm būtu nepieciešama skaidrāka atgriezeniskā saite no Valsts policijas, taču saziņa notiekot un, ja ne katra skola, tad departaments saņem informāciju par draudu līmeni un informē skolas.

Vecāki soctīklos ziņo par situāciju reģionos

Olaines novada pašvaldība ziņo, ka šodien mācības Olaines skolās nenotiks.

"Bērni ir evakuēti no skolām attiecīgi - no Olaines 2. vidusskolas uz Olaines Sporta namu, no Olaines 1. vidusskolas uz RTU Olaines Tehnoloģiju koledžu," teikts pašvaldības mājaslapā. "Skolēnu autobusi visos maršrutos šodien kursēs plkst. 12:00 no Olaines Sporta nama uz RTU Olaines Tehnoloģiju koledžu, Jaunolaines sākumskolu un tālāk pa attiecīgā autobusa maršrutu. Bērni, kas no skolas evakuēti bez virsdrēbēm un personīgajām mantām, uzturēsies Olaines Sporta namā vai RTU Olaines Tehnoloģiju koledžā kopā ar pedagogiem. Jaunāko klašu bērnu vecāki, ja situācija ļauj, aicināti ierasties pēc saviem bērniem vai sazināties ar sava bērna klases audzinātāju."

Sociālajos tīklos un vecāku sarakstēs iedzīvotāji ziņo, ka līdzīga situācija izveidojusies arī Ogres, Mārupes, Jaunmārupes un Rēzeknes skolās. 

Sociālajā tīklā "X" lietotājs dalījies ar ziņu no Ikšķiles skolas administrācijas par steidzamu evakuāciju. 

 
Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu