Somijas prezidents un NATO ģenerālsekretārs komentē Somijas–Igaunijas gāzes vada bojājumus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Somijas prezidents Sauli Nīniste un NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.
Somijas prezidents Sauli Nīniste un NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Foto: Reuters/ScanPix

Somijas prezidents Sauli Nīniste otrdien vietnē "X" ("Twitter") komentējis Somijas un Igaunijas gāzes vada "Balticconnector" bojājumus, kā arī atklājis, ka sazinājies ar NATO kolēģiem. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs arī publiski paudis viedokli par situāciju Somu līcī.

"Zemūdens infrastruktūras bojājumi tiek uztverti nopietni, un to cēloņi tiek pētīti jau kopš svētdienas. Valsts vadība tiek informēta par situāciju.

Ir ticams, ka gan gāzes caurules, gan komunikācijas kabeļa bojājumi ir ārēju spēku iejaukšanās rezultāts. Bojājumu cēlonis vēl nav skaidrs, izmeklēšana turpinās, sadarbojoties Somijas un Igaunijas iestādēm.

Mēs arī uzturam kontaktu ar mūsu sabiedrotajām valstīm un partneriem. Šodien es runāju ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu. NATO ir gatava sniegt palīdzību izmeklēšanā.

Somija ir sagatavojusies, un mūsu gatavības līmenis ir labs. Šie notikumi neietekmēs mūsu energoapgādes drošību."

Savstarpējo komunikāciju savā "X" ("Twitter") kontā apstiprināja arī Stoltenbergs.

"Runāju ar prezidentu Sauli Nīniste par nodarītajiem bojājumiem zemūdens infrastruktūrai starp Igauniju un Somiju. NATO sniedz sev pieejamo informāciju un ir gatava atbalstīt savus sabiedrotos."

Šodien plkst. 17.30 paredzēta Somijas valdības preses konference par gāzes vada bojājumiem.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka pēc ārlietu un drošības avota teiktā, Somijas valdībai un Aizsardzības spēkiem ir aizdomas, ka Krievija uzbrukusi gāzes vadam "Balticconnector" starp Somiju un Igauniju, raksta "Postimees", atsaucoties uz somu izdevumu "Iltalehti".

Otrdien somu medijs "Iltalehti" ziņoja, ka valdībai un Aizsardzības spēkiem ir aizdomas, ka Krievija uzbrukusi gāzes vadam starp Somiju un Igauniju. Somijas Aizsardzības spēki šobrīd izmeklē gāzes vada bojājumus.

Avoti valdībā medijam apstiprināja, ka premjerministra Petteri Orpo valdība rīkos papildu preses konferenci par drošības situāciju, par kuru precīza informācija iepriekš bija stingri klasificēta un zināma tikai valsts augstākajām amatpersonām.

Saskaņā ar Somijas valdības paziņojumu presei varas iestādes ir atklājušas "Balticconnector" gāzes vada bojājuma vietu. Turklāt konstatēti bojājumi sakaru kabelī starp valstīm.

Tiek lēsts, ka gāzes vads nedarbosies vairākus mēnešus.

"Lai gan vēl daudz kas ir jānoskaidro, Milošs Gapinskis septembra vidū mūsu Kaļiņingradas militārā stāvokļa rubrikā "Kaliningrad Military Digest" rakstīja par Krievijas hidrogrāfijas kuģa "Sibirjakov" kustību "Balticconnector" apkārtnē," Konrāds Muzika, neatkarīgs aizsardzības analītiķis un "Rochan Consulting" direktors, rakstīja sociālajā tīklā "X" ("Twitter"), "mēs nerādam ar pirkstiem, bet ļoti iespējams, ka krievi novēroja cauruli."

Somiju un Igauniju savienojošais zemūdens gāzesvads 8. oktobrī tika slēgts, jo tajā konstatēts neierasts spiediena kritums, paziņoja Somijas gāzes sistēmu operators "Gasgrid" un Igaunijas operators "Elering".

"Es nevēlos spekulēt par noplūdes cēloni," ziņu aģentūrai "Reuters" svētdien sacīja "Gasgrid" pārstāvis. Viņš paziņoja, ka cauruļvads ir izolēts, lai novērstu lielāku gāzes noplūdi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu