KEM: Situācija Latvijā dabasgāzes apgādē ir droša, neskatoties uz Somijas–Igaunijas gāzes vada darbības apturēšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Inčukalna pazemes gāzes krātuve.
Inčukalna pazemes gāzes krātuve. Foto: Laura Ozoliņa/TVNET

Situācija Latvijā dabasgāzes apgādē ir droša un stabila, neskatoties uz Somiju un Igauniju savienojošā zemūdens gāzesvada "Balticconnector" darbības apturēšanu saistībā ar bojājumiem, aģentūru LETA informēja Klimata un enerģētikas ministrijā (KEM).

KEM ciešā sadarbībā ar Baltijas valstu un Somijas atbildīgajām institūcijām operatīvi seko 8.oktobrī konstatētajai gāzes noplūdei "Balticconnector" cauruļvadā.

Šobrīd norit incidenta apstākļu noskaidrošana, un pašreiz zināms, ka Igaunijas Ģeoloģijas dienests ziņojis, ka seismiska aktivitāte reģionā nav konstatēta. Tāpat Igaunijas gāzes pārvades sistēmas operators ziņo, ka viļņu radīti bojājumi pirmšķietami nav uzskatāmi par cēloni, cauruļvadu novietojuma dēļ. Kamēr apstākļi un bojājumu apmērs nav noskaidrots, nav iespējams precīzi noteikt plānoto remontdarbu ilgumu.

Šodien plkst.17.30 plānota Somijas valdības preses konference saistībā ar "Balticconnector" cauruļvada stāvokli, un KEM sniegs plašāku informāciju pēc minētās preses konferences.

Latvijas dabasgāzes apgādes sistēma strādā bez traucējumiem un dabasgāzi lietotājiem turpina nodrošināt. Inčukalna pazemes gāzes krātuves (PGK) kopējie krājumi šobrīd veido 21,4 teravatstundas (TWh), kas viens no lielākajiem aizpildījumiem pēdējos sešos gados.

Vienlaikus, KEM atgādina, ka ievērojot ģeopolitiskos apstākļus Aizsardzības ministrija jau ilgstoši pievērš pastiprinātu uzmanību infrastruktūrai Latvijas teritoriālajos ūdeņos.

LETA jau ziņoja, ka Somiju un Igauniju savienojošais zemūdens gāzesvads svētdien slēgts, jo tajā konstatēts neierasts spiediena kritums, ko varētu būt izraisījusi gāzes noplūde, paziņojis Somijas gāzes sistēmu operators "Gasgrid" un Igaunijas operators "Elering".

"Gasgrid" paziņoja, ka cēlonis vēl nav zināms, taču gāzes piegādes pagaidām ir stabilas. 77 kilometrs garais gāzesvads "Balticconnector", kas tika atklāts pirms vairāk nekā trim gadiem, pāri Somu jūras līcim savieno Paldisku un Inko termināļus.

Spiediena kritumu gāzesvadā svētdien, 8.oktobrī īsi pirms plkst.2 pēc vietējā laika (plkst.1 pēc Latvijas laika) reģistrēja Somijas uzņēmums "Gasgrid" un Igaunijas gāzes pārvades sistēmas operators "Elering", paziņoja Somijas uzņēmums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu