Rīgas Modes muzejā izstādīs īpaši vērtīgu eksponātu – Merilinas Monro kleitu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

No nākamās sestdienas, 21. oktobra, Modes muzejā interesenti varēs aplūkot jaunu izstādi "Melns, balts, sarkans", kas tapusi sadarbībā ar Aleksandra Vasiļjeva fondu. Izstādē būs apskatāmi izcili dizaineru tērpi, un īpaši vērtīgs izstādes eksponāts būs kokteiļkleita, kas tapusi ap 1960. gadu un tā savulaik piederējusi aktrisei un stila ikonai Merilinai Monro.

Melns, balts, sarkans - trīs krāsas, kas Rietumu kultūrā pavada cilvēku visos svarīgākajos viņa dzīves brīžos. Krāsas, kuru izmantojums sniedzas tālā aizvēsturē un kuru ietekmi mūsdienu modē vēl aizvien grūti pārvērtēt.

Vara un statuss, kaislība un nevainība, gaisma un tumsa – tās ir vien dažas no simboliskajām nozīmēm, kas Rietumu kultūrā tiek piedēvētas melnajai, baltajai un sarkanajai krāsai. To izmantojums, no vienas puses, cieši saistīts ar pieejamām krāsvielām un audumu krāsošanu, bet no otras – ar konkrētajā laikposmā sabiedrībā valdošajiem priekšstatiem par apģērbu un skaistumu.

Šīs trīs krāsas kopš senatnes saistītas ar svarīgākajiem cilvēka dzīves rituāliem: melnais kā nakts un tumsas krāsa kļuva par sēru zīmi, turpretī baltais asociējās ar jaunību un nevainību, tāpēc kļuva par nozīmīgāko elementu kāzu tradīcijās. Savukārt sarkanais asociējās ne vien ar dzīvības spēku, bet arī varu, ietekmi un erotismu. Šī spilgtā un pamanāmā krāsa vienmēr piešķir tās valkātājiem īpašu autoritāti.

Foto: publicitātes

Izstādē apskatāmie tērpi un aksesuāri no Aleksandra Vasiļjeva fonda iespaidīgās kolekcijas un arī no Modes muzeja krājuma atklās dažādus šo trīs krāsu atspulgus modē: melnās krāsas dramatisko, piesātināto eleganci un faktūru spēles, sarkanās krāsas toņu dažādību, spēju piesaistīt skatienu un apburt, baltās krāsas vasarīgo vieglumu – un vienlaikus grezno svinīgumu.

Izteiksmīgie tērpi un aksesuāri no Aleksandra Vasiļjeva fonda kolekcijas un Modes muzeja krājuma ilustrē trīs "eksistenciālo" krāsu iespaidīgās izpausmes modē: no ampīra laikmeta muslīna kleitām līdz pat mūsdienām, no mazās melnās kleitiņas līdz modes šedevriem. Apmeklētājiem būs iespēja novērtēt ne vien izcilu šuvēju un izšuvēju veikumu 19. gadsimta un 20. gadsimta sākuma tērpos, bet arī 20. un 21. gadsimta modes dizaineru idejas.

Foto: publicitātes

Izstādē būs apskatāmi izcilu dizaineru – Vivjenas Vestvudas, Džona Galjāno, Tjerī Muglera, Karla Lāgerfelda, Džanfranko Ferres, Iseja Mijakes un citu – radītie tērpi trīs ikoniskākajās modes krāsās: melnā, baltā un sarkanā.

Īpaši vērtīgs izstādes eksponāts – kokteiļkleita, kas tapusi ap 1960. gadu un savulaik piederējusi aktrisei un stila ikonai Merilinai Monro.

Izstāde ļaus ne vien apbrīnot tērpus, bet arī uzzināt vairāk par krāsām – kā mēs tās redzam, kāda bijusi to sarežģītā, pretrunīgā vēsture un simbolika. Kā vienmēr, izstādi papildinās īpašs skaņu celiņš, kā arī iespēja pašiem darboties.

Apmeklētājiem izstāde būs atvērta no 21. oktobra. 

Modes muzejs – vienīgais specializētais modes vēstures muzejs Baltijā – tika atklāts 2016. gada oktobrī. Tas atrodas Vecrīgā, Grēcinieku ielā 24. Muzejs ir privāts, to vada arhitekte Natālija Muzičkina, muzeja īpašniece. Gadu gaitā muzejs ir sarīkojis vienpadsmit izstādes ("Melns, balts, sarkans" ir muzeja divpadsmitā izstāde), kā arī organizējis desmitiem lekciju, nodarbību, semināru un pat teātra izrādes. Muzejam ir arī tiešsaistes grāmatu veikals, kas piedāvā izdevumus par modi un stilu, paplašinot Latvijas iedzīvotāju iespējas uzzināt vairāk par modi kā būtisku kultūras daļu, kas ietekmē ikvienu no mums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu