Rīgas ostā izkrauts pirmais graudu konteinervilciens no Ukrainas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Labības novākšana Ukrainā.
Labības novākšana Ukrainā. Foto: SERGEY KOZLOV/EPA

Rīgas ostā uzņēmumā SIA "Rīgas universālais termināls" (RUT) saņemts un izkrauts pirmais testa vilciena sastāvs ar Ukrainas labības produktiem, vēsta Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāvji.

Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāvji norāda, ka kopumā atvestas 1423 tonnas rapša 54 konteineros. Savukārt konteinervilcienu līdz Rīgas brīvostai nogādāja VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) meitas uzņēmums SIA "LDz Cargo".

Kā atzīmē satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P), arī nākotnē Latvija būs kritisks Ukrainas sabiedrotais, tuvinot un integrējot Ukrainu Eiropas transporta tīklā.

Konteineri no Ukrainas Rīgas ostā ieradās caur Kauņas intermodālo dzelzceļa termināli, kur tie tika uzkrauti uz "LDz Cargo" platformām, lai turpinātu ceļu uz Rīgu. Pašreiz Ukrainas rapsis tiek izkrauts un uzglabāts RUT noliktavās.

Uzņēmuma RUT Beramkravu noliktavu nodaļas vadītājs Edgars Rudzītis uzsver, ka terminālis ir aprīkots un gatavs graudu konteinervilcienu sastāvu pieņemšanai no Ukrainas, tāpat tam ir nepieciešamās tehnoloģijas konteineru apstrādei, kā arī noliktavas un piemērota infrastruktūra beramkravu uzglabāšanai un kraušanai.

Tāpat Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāvji atzīmē, ka graudu saņemšana konteineros ir jauna pieredze Rīgas ostas termināliem.

Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš norāda, ka jau kopš kara sākuma Rīgas ostas termināļi aktīvi strādā, lai transportētu Ukrainas labības produktus, bet līdz šim tie ostā nonāca ar autotransportu, kas pārvadājuma efektivitātes un apjomu ziņā nekādi nav salīdzināms ar dzelzceļa pārvadājumu. Vairāki termināļi Rīgas ostā tehnoloģiju un infrastruktūras jaudu ziņā būtu pilnībā gatavi pieņemt un efektīvi apstrādāt konteinervilcienus ar Ukrainas labības produktiem.

Konteineri no Ukrainas izsūtīti 2023.gada 25.septembrī, 8.oktobrī tie Kauņā pārkrauti uz "LDz Cargo" platformām un jau 11.oktobrī platformas nonāca Rīgas ostā un sākās izkraušanas darbi RUT. Dzelzceļa pārvadājumu organizēja LDz sadarbībā ar pasūtītāju SIA "LTG Cargo Ukraina" 2022.gada novembrī noslēgtā sadarbības līguma ietvarā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu