NASA nosūta mikroautobusa lieluma zondi uz metāliem bagāto asteroīdu Psīhi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) piektdien, 13. oktobrī, nosūtījusi zondi uz metāliem bagāto asteroīdu Psīhi, kas varētu būt nelielas planētas atliekas vai, iespējams, pavisam jauna, zinātnei nezināma veida debesu ķermenis.

NASA zonde startēja no Kenedija Kosmosa centra ar vairākkārt izmantojamo raķeti "SpaceX Falcon Heavy", dodoties ceļā uz 3,6 miljardus kilometru tālo objektu, kas varētu sniegt norādes par tādu planētu kā Zeme iekšpusi.

Mikroautobusa lieluma zondei 2029. gada jūlijā būtu jāierodas savā galamērķī asteroīdu joslā starp Marsu un Jupiteru.

Divu gadu laikā tā izmantos modernu instrumentu komplektu, lai izpētītu Psīhi, meklējot liecības par senu magnētisko lauku, izpētītu tās ķīmisko un minerālvielu sastāvu, kā arī topogrāfiju.

Zinātnieki uzskata, ka Psīhe varētu būt daļa no visu klinšaino planētu pamatelementa - dzelzs un niķeļa kodola, kas palicis pēc senas sadursmes, kad tika nopostīts planētas ārējais slānis.

Asteroīds varētu būt arī kas cits - pirmatnējs Saules sistēmas objekts, kas līdz šim nav dokumentēts.

Domājams, ka Psīhe ir neregulāras, kartupelim līdzīgas formas asteroīds, kura platums platākajā vietā ir 280 kilometri.

Vēl nesen zinātnieki uzskatīja, ka asteroīds pārsvarā sastāv no metāla, taču tagad analīzes, kas balstītas uz radara un gaismas atstarošanu, liecina, ka metāls, iespējams, veido 30-60%, bet pārējais ir ieži.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu