Vai arī Latvijā jāuztraucas par gultas blakšu invāziju?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Gultas blakts. Ilustratīvs attēls.
Gultas blakts. Ilustratīvs attēls. Foto: jareynolds/Shutterstock

Parīzes iedzīvotāji ceļ trauksmi, ka pilsētu pārņēmušas gultas blaktis. Arī valsts amatpersonas apzinājušās parazītu epidēmiju. Starptautiski izplatījušās bažas, ka blakšu epidēmija varētu kļūt par globālu problēmu, jo nule noslēgusies Parīzes modes nedēļa, kas blakšu pārņemtajā metropolē pulcēja cilvēkus no visas pasaules. Vai jāuztraucas arī Latvijā? Skaidro "360TV ZIŅneši".

Blaktis Parīzē pārņēmušas viesnīcas, metro, kinoteātrus un pat lidostas.

"360TV ZIŅneši" žurnāliste Dana Albrehta nesen bijusi Parīzes lidostā. Līdz nākamajam reisam bija jāgaida piecas stundas, tādēļ bērni nolēmuši atlaisties uz kāda lidostas dīvāna.

"Pamanu, ka no visām dīvāniņa šķirbām lien ārā blaktis un burtiski rāpo mums pāri pa rokām, pa kājām. Lielākās bažas bija par to, ka pārvedīsim tās mājās," stāsta žurnāliste, kura ir pateicīga, ka nevienu nevēlamu ceļotāju sev līdzi neatveda.

Lidostas "Rīga" pārstāvji norāda, ka Latvijas lidostā blaktis neesot novērotas, tādēļ nav iemesla panikai vai ceļotāju mantu dezinfekcijai.

Arī Veselības inspekcijā skaidro, ka Latvijā nav vērojams īpašs ziņojumu skaita pieaugums.  Kā katru gadu, visbiežāk ziņojumi tiek saņemti par studentu kopmītnēm, viesnīcām un sociālajiem dzīvokļiem.

Visām viesnīcām jābūt slēgtiem līgumiem ar insektu apkarošanas kompānijām, tomēr kaitēkļi jebkurā gadījumā var ierasties neaicināti.

"Wellton" viesnīcu Rīgas tīkla vadītāja norāda, ka pat smalkākās viesnīcās mēdz parādītes kāda blakts. Tie ir vidēji divi līdz trīs gadījumi gadā.

Šādos gadījumos problēma tiek atrisināta vienas līdz divu dienu laikā, profilaksei slēdzot un dezinficējot arī blakus esošos numuriņus.

Veselības inspekcijā atgādina, ka nav pierādījumu, ka gultas blaktis pārnēsātu kādu slimību.

Lai izvairītos no blakšu iedzīvošanās mājokļos, pēc atgriešanās no ceļojuma svarīgi pārbaudīt savu ceļasomu, it īpaši vīles.

Šādā gadījumā to likvidēšanai var izmantot arī ļoti jaudīgu putekļusūcēju.

Blaktis iet bojā aukstumā vismaz zem -12 °C aptuveni trīs dienu laikā. Ja tās iemitinājušās kādā mazākā priekšmetā, piemēram, makā vai grāmatā, šo lietu uz pāris dienām var ievietot saldētavā.

Ziemā spilvenus, gultas veļu, kuros iemitinājušies asinssūcēji, var iznest ārā vai uz balkona.

Blaktis neiztur arī karstumu virs 55 °C – nu talkā nāks gludeklis.

Cīņā ar nevēlamajiem iemītniekiem var izmantot arī ēteriskās eļļas, izsmidzinātājā sajaucot pāris pilienus ar ūdeni.

Lai būtu droši, ka blaktis iznīcinātas pilnībā, jāaicina talkā kaitēkļu iznīdēšanas profesionāļi.

Nesen "Apollo.lv" vērsās pie kaitēkļu apkarošanas eksperta un biologa Litaura Grigaļūna, lai noskaidrotu, kā atpazīt blaktis un kā ar tām cīnīties.

"Blaktis biežāk var dabūt, nakšņojot naktsmītnēs, kurās jau ir šie radījumi, - kaitēkļi viegli nokļūst čemodānos, starp drēbēm un tā nonāk ceļotāja mājoklī," stāsta eksperts.

Vai tiešām tevi sakoda blakts?

Pēc eksperta domām, par spēcīgu invāziju liecina tumši vai melni gultas blakšu izdalījumu plankumi gultā, nimfu pēdas, nepatīkama smaka un kodumi uz ķermeņa.

"Lai atpazītu gultas blaktis, ir svarīgi zināt, ka tās, tāpat kā daudzi citi kukaiņi, attīstās pakāpeniski. No olas līdz pieaugušajam īpatnim kaitēkļa izskats krasi mainās: augot šie kaitēkļi kļūst arvien tumšāki, no caurspīdīgas nimfas līdz tumši brūnam pieaugušajam īpatnim.

Pieaugušas gultas blaktis ir 5 mm garas. Ja tās nav paēdušas, tās ir plakanas, ovālas un gaiši brūnas, bet, ja ir paēdušas, tās ir apaļākas un tumšākas. Pieaugušas blaktis bez barības var izdzīvot vairāk nekā pusgadu," stāsta biologs.

Iznīdēt gultas blaktis ir diezgan sarežģīti - ne vienmēr pietiek vienreiz izsmidzināt telpu ar profesionāliem līdzekļiem. Parastā ķīmija visbiežāk neietekmē olas. Kopumā blakšu mātīte pusotra gada dzīves laikā izdēj no 200 līdz 400 oliņām. No tām izšķīlušās nimfas barojas ar asinīm, līdz nobriest par pieaugušām blaktīm. Šis process parasti ilgst 30-40 dienas.

Ja pēc spilvenu, segu, matrača, mēbeļu apskates blakus gultai pamanāt kaut vienu gultas blakti, ir laiks satraukties un nekavējoties rīkoties, jo tas var prasīt daudz enerģijas un laika.

Kaitēkļu apkarošanas uzņēmums iesaka būt pacietīgiem un nekavējoties izmazgāt visas drēbes un gultas veļu ne mazāk kā +55 grādu temperatūrā, kā arī rūpīgi izsūkt grīdu, gultas rāmi, virsmas un čemodānus. Gultas, matračus un citas mēbeles ieteicams tīrīt ar karstu tvaiku.

Nedaudz mazināt problēmu var palīdzēt lielveikalos vai specializētajos veikalos iegādāti mājas apstākļos gatavoti kaitēkļu iznīcinātāji, taču blakšu iznīcināšanai ir nepieciešamas profesionālas metodes un zināšanas par blakšu attīstības stadijām. Turklāt blakšu iznīcināšana pašu spēkiem var kaitēt jūsu veselībai. 

Ceļotāji internetā var atrast vairākas oficiālas tīmekļa vietnes, kurās var pārbaudīt, vai viesnīcā, uz kuru viņi ceļo, ir fiksēti gultas blakšu gadījumi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu