Rīgas domnieki atbalsta Keldiša pieminekļa aizvākšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mstislava Keldiša krūšutēls Kanālmalas apstādījumos.
Mstislava Keldiša krūšutēls Kanālmalas apstādījumos. Foto: Evija Trifanova/LETA

Šodien Rīgas dome atbalstīja akadēmiķa Mstislava Keldiša krūšutēla novākšanu.

Rīgas Pieminekļu padome atbalstījusi ierosinājumu demontēt 1978.gadā uzstādīto pieminekli zinātniekam, "PSRS trīskārtējam sociālistiskā darba varonim" Keldišam, kas atrodas Rīgas kanālmalas apstādījumos.

Rīgas domes deputāti uzdeva "Rīgas pieminekļu aģentūrai" pārvietot krūšutēlu uz aģentūras noliktavu Varoņu ielā 13.

Kā norādīts Rīgas pieminekļu aģentūras mājaslapā, Keldišam par sevišķiem nopelniem zinātnes un tehnikas attīstīšanā, pasaulē pirmā cilvēka pilotējamā kosmosa kuģa "Vostok" radīšanā un sekmīgā palaišanā piešķirts sociālistiskā darba varoņa tituls. Ar PSRS Augstākās Padomes prezidija 1961.gada 17.jūnija dekrētu apbalvots ar otro Zelta medaļu "Sirpis un āmurs".

Postamenta labajā pusē savulaik bijuši piestiprināti Keldiša apbalvojumu atlējumi bronzā. Tie zuduši pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

Savukārt Publiskās atmiņas centra vēsturnieks Didzis Šēnbergs Latvijas Televīzijai skaidroja, ka Keldiša trīs lielākie sasniegumi PSRS militārajā kompleksā ir darbs pie kodolieročiem. Darbs pie ballistiskās raķetes Semjorkas un darbs pie spārnotajām raķetēm.

Par šo jautājumu domes sēdē izraisījās aktīvas diskusijas. Latvijas Krievu savienības (LKS) deputāti, kā arī bijušais LKS biedrs Jakovs Pliners iebilda pret pieminekļa nojaukšanu.

Inna Djeri (LKS) pauda, ka tā ir pieminekļu, izglītības un zinātnes laušana. Viņasprāt, jo mazāk paliks civilizācijas liecību, jo cilvēki valdību uzskatīs par gudrāku.

Pieminekļu aizvākšana esot varas īstenota kampaņa, kuras mērķis ir iznīcināt padomju mantojumu, viņa pārliecināta.

Miroslavs Mitrofanovs (LKS) uzsvēra, ka Keldišs veicis izgudrojumus militārajā jomā, bet tie tagad tiekot izmantoti civilajā aviācijā.

Viņš mēģināja vilkt paralēles starp Keldiša pieminekļa aizvākšanu un nesen izskanējušo ziņu, par neveiksmīgu Latvijas - Igaunijas satelīta startu.

"Satelīts ir sadedzis atmosfērā. Protams, ka tā ir sakritība. Bet visumā, kosmosā nevar būt sakritības un viss ir saistīts," teica Mitrofanovs, norādot uz to, ka šī ziņa saņemta dienā, kad Rīgas dome lemj par Keldiša pieminekļa aizvākšanu.

Vienīgais Koalīcijas deputāts, kurš iebilda pret Keldiša pieminekļa aizvākšanu, bija Ivars Drulle ("Par"). Viņš pauda, ka kolektīvo atmiņu veido daļa no telpiskās atmiņas. Viņaprāt, sāpju dziedināšanai vajadzīgas citas zāles un pieminekļu pārvietošana nelīdzēs šīs sāpes dzēst.

Drulles ieskatā, Keldišs esot svarīgs nevis tādēļ, ka ir bronzas gabals, bet gan tādēļ, ka viņš ir daļa no diskusijas, daļa no debatēm, kurā mēs varam saprast, kas esam, varam saprast savu identitāti.

Politiķis norādīja, ka šim piemineklim var atrast arī citu vietu, bet tam jābūt publiski pieejamam.

Savukārt pieminekļa aizvākšanas atbalstītāji uzsvēra, ka ar šo pieminekli tiekot aizvākta toksiska laikmeta liecība, kā arī norādīja uz Keldiša sasniegumiem militārajā jomā. Deputāti pieļāva, ka pasaule, iespējams, būtu drošāka, ja Krievija nevarētu balstīties uz viņa zināšanām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu