VIDEO Ķīnā nofilmēts Putins kopā ar reti redzamo kodolkoferi (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Trešdien Pekinā novērots, kā Krievijas diktators Vladimirs Putins iet kopā ar virsniekiem, kuriem ir tā dēvētais kodolkoferis, – to var izmantot, lai dotu rīkojumu veikt kodoltriecienu. Eksperti norāda, ka šī ir retā reize, kad publiski redzams bīstamais koferis, ziņo aģentūra "Reuters".

Publicētajā video redzams, kā Putins pēc tikšanās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu miesassargu ielenkumā dodas uz citu tikšanos. Viņam seko divi Krievijas jūras kara flotes virsnieki, katrs ar koferi. Kamera pietuvina vienu no koferiem.

VIDEO: Putins un viņa pavadoņi kopā ar kodolkoferi

Krievijas kodolkoferi tradicionāli nēsā jūras spēku virsnieks. Šo čemodānu sauc par "Čegetu" – par godu Čegeta kalnam Kaukāza kalnos. Kodolkoferis vienmēr atrodas pie prezidenta, taču reti tiek parādīts publiski.

"Ir daži koferi, bez kuriem neiztiek neviens Putina ceļojums," zem filmētā materiāla vietnē "Telegram" raksta Kremļa korespondenti.

Arī ASV prezidentam ir šāda ierīce. Tajā ir kodi, kurus prezidents izmantotu, lai apstiprinātu rīkojumu palaist kodolraķetes, ja viņš neatrastos Baltajā namā.

Jau ziņots, ka Putins 5.oktobrī paziņoja, ka Maskava varētu atsaukt savu dalību līgumā par kodolizmēģinājumu aizliegumu.

PSRS pēdējo reizi veica kodolizmēģinājumu 1990.gadā, īsi pirms sava sabrukuma. PSRS tiesību pārmantotāja Krievija nevienu kodolizmēģinājumu nav veikusi un 2000.gadā ratificēja līgumu par to aizliegumu.

Savukārt ASV 1992.gadā izsludināja kodolizmēģinājumu moratoriju, taču joprojām nav oficiāli ratificējusi 1996.gadā parakstīto līgumu par kodolizmēģinājumu aizliegumu.

Tikmēr arvien biežāk izskan brīdinājumi, ka Krievija varētu atsākt kodolizmēģinājumus, tādējādi cenšoties iebiedēt Rietumus un piespiest tos pārtraukt militāro palīdzību Ukrainai.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu