"Man pat neērti lasīt!" Bērnu grāmata dzimumaudzināšanai saceļ vētru sociālajos tīklos (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: mrmohock/ Shutterstock/ Foto no "Twitter"

Kāda mamma sociālajā tīklā "Twitter" ir dalījusies sašutumā par bērnu grāmatu ar nosaukumu "Tur lejā", kurā detalizēti aprakstītas dzimumu ķermeņa atšķirības. Publiskotais raisījis visai asu viedokļu apmaiņu arī citu cilvēku vidū.

Grāmatas "Tur lejā" autori ir Peifers Noa Loviss, Blats Linu Letīcija un Kavamura Jajo. Tā vēsta par ķermeni un dzimumorgāniem, iemāca, kādos vārdos saukt savas ķermeņa daļas.

"Bērni iemācās, kādos vārdos saukt savas ķermeņa daļas. Bez vēdera, elkoņiem un kājām viņiem pienāktos uzzināt arī apzīmējumus intīmajai zonai. Jo tieši tāpat kā bērniem nepieciešami vārdi, lai pateiktu, ka sāp kāja, vajadzīgi arī vārdi, lai pateiktu, ka, piemēram, spēlējoties viņi sasituši savu intīmo zonu. Un, tāpat kā bērniem vajadzīgs vārds “roka”, lai pateiktu, ka kāds cits bērns viņus skarbāk aizticis, vārdi, kas nosauc intīmo zonu, palīdz atvairīt uzbrukumus vai ļauj pēc seksuālas vardarbības vērsties pēc palīdzības. Līdzās pareizai terminoloģijai mums šajā grāmatā ir svarīgi iedrošināt bērnus pašiem kļūt radošiem un bez kauna, rotaļīgi un patstāvīgi, ar prieku izzināt savu ķermeni," teikts grāmatas anotācijā. 

Kāda mamma vārdā Laura vietnē "Twitter" dalījās ar fragmentiem no grāmatas, kuru vēlējusies lasīt savai četrus gadus vecajai meitai. Tā, piemēram, grāmatā tiek pastāstīts par transpersonām, kā arī pieskaršanos savām intīmajām zonām.

Grāmatas fragmenti daudzus neatstāja vienaldzīgus un zem ieraksta pat izcēlās ķīviņi. Kamēr vieni rakstīja, ka šādi teksti un temati nav pareizākais veids, kā stāstīt bērniem par dzimumu atšķirībām, citi pauda uzskatu, ka grāmatā viss aprakstīts korekti un ar bērniem par šiem tematiem ir jārunā.

Apskati diskusiju! 

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu