Bijusī Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās komitejas ēka pārtaps par "Brīvības teritoriju" (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Biroju ēka "Pasaules tirdzniecības centrs" Elizabetes ielā 2, kuras ekspluatācija tiek pārtraukta.
Biroju ēka "Pasaules tirdzniecības centrs" Elizabetes ielā 2, kuras ekspluatācija tiek pārtraukta. Foto: Zane Bitere/LETA

Bijusī Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās komitejas un vēlāk Pasaules tirdzniecības centra ēka Elizabetes ielā 2, Rīgā uzsākusi jaunu dzīvi, pārtopot par "Brīvības teritoriju", kurā satikties un līdzāspastāvēt dažādu jomu pārstāvjiem, informēja idejas autori.

LETA jau ziņoja, ka VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), atsaucoties žurnāla "Rīgas laiks" atbalsta biedrības un sabiedriskā labuma organizācijas "Artsound" aicinājumam, nodevusi ēku radošo profesiju pārstāvjiem lietošanā līdz 15.novembrim.

Mājas jaunie iemītnieki ir iecerējuši pārveidot iepriekš nedzīvo telpu par tādu vietu Rīgas centrā, kurā iekļaujoša sociālā darbība spēj cieši savienot dažādus cilvēkus un tādējādi iedzīvināt vēsturisko celtni un apkaimi.

Ēkai ir ieejas stāvs ar plašu zāli un halli un vēl pieci stāvi trīs spārnos, kopā veidojot 15 platības, kas nodotas pārvaldīšanā 15 visdažādāko profesiju pārstāvjiem - māksliniekiem, filozofiem, arhitektiem, mūziķiem, izdevējiem un zinātniekiem.

Jaunu radošu starpdisciplināru projektu īstenošanā iesaistījušās arī Latvijas augstskolas - Rīgas Tehniskās universitāte, Latvijas Universitāte, Latvijas Mākslas akadēmija, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija un Latvijas Kultūras akadēmija.

Vairāku spārnu telpās jau izvietotas izstāžu telpas, kurās gan ik nedēļu mainās ekspozīcija, gan izvietoti pastāvīgi objekti kā Gintera Krumholca Oldoss Hakslijs vai Olgas Šilovas "Lidojošās olas". Ēkā izveidotas gan radošas un zinātniskas laboratorijas, gan kino zāles, piemēram, 35 mm lentu demonstrēšanai, gan jaunradīti telpiski projekti, piemēram, "Mūzikas arhitektūras telpa" ar mūzikas gultām.

Ēkā jau otro sezonu atrodas arī MAD arhitektūras telpa, kur regulāri notiek izstādes un diskusijas par arhitektūras vērtībām, tai skaitā, veidojot izpratni par Elizabetes 2 ēkas vēsturi un modernisma stila arhitektūras vērtību.

Uz ēku pārcēlusies arī žurnāla "Rīgas Laiks" redakcija ar žurnāla plašo humanitāro grāmatu bibliotēku un tur rīko publiskas sarunas, bet no 6. līdz 12.novembrim ēkā svinēs apaļo 30.gadu jubileju.

Jaunie ēkas iemītnieki nolēmuši "izdzīt komunisma rēgu ar jautrības garu", tur jau regulāri notiek dažādi koncerti, tiek īstenotas mākslinieku performances un izstādes, tiek gatavotas teātra izrādes, bet 28.oktobrī notiks Sēņu erotikas karnevāls - masku balle.

Ēkas notikumu kalendāram var sekot līdzi "Facebook" lapās https://www.facebook.com/e2e2riga un https://www.facebook.com/MADtelpa.

Arhitektu biroja NRJA vadītājs, viens no MAD arhitektūras telpas veidotājiem Uldis Lukševics atgādina, ka ideja par mākslas, arhitektūras un dizaina centru Elizabetes ielas ēkā nerada atsaucību pie iepriekšējā kultūras ministra, bet šobrīd mājā jau darbojas galerijas, darbnīcas, notiek publiski pasākumi, uzskatāmi rādot ēkas potenciālu kļūt par šādu centru. Vēl esot nepieciešams politisks atbalsts.

"Brīvības teritorijas" apdzīvotāji esot apņēmības pilni pierādīt, ka iespējama auglīga sadarbība starp kontrkultūras garu un valsts vadību, kopējā labumā vārdā Rīgas centrā uzturot dzīvu neformālu telpu, kurā satikties visdažādāko interešu un spēju cilvēkiem.

Jau ziņots, ka VNĪ iecerējis, ka ēka Elizabetes ielā 2 kopā ar ēku Kronvalda bulvārī 6 var kļūt par pirmo valsts biroju, centralizējot publiskā sektora iestādes no desmit adresēm uz divām. Izstrādāti vairāki potenciālie scenāriji, kas līdz oktobra beigām tiks nodoti Finanšu ministrijai izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu