Aktrise Inga Tropa atklāti par piedzīvoto vardarbību četru gadu vecumā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes/TV3

Aktrise Inga Tropa pirms gada pirmo reizi publiski atklāja, ka ir viens no seksuālās vardarbības upuriem. Raidījumā "Zilonis studijā" Inga atkal saņēma drosmi, lai par to runātu.

"Es šo stāstu ļoti ilgi slēpu gan no sevis, gan no savas ģimenes. Man šķiet, ka esmu ļoti prasmīgi esmu to slēpusi.

Es vienmēr esmu zinājusi, kas ar mani ir noticis, bet es biju uztaisījusi tādu kā amnēziju sev par šiem notikumiem." Viņa to sauc par izdzīvošanas mehānismu, lai spētu dzīvot tālāk.

"Patiesībā tikai sākot studēt, izdzīvojot dažādas iekšējās krīzes, es tikai pamazām sāku un turpinu joprojām šo atveseļošanās ceļu. Uzsākot šo ceļu, es sapratu, ka atpakaļceļa vairs nav."

Inga atklāja, ka viņa nav vienīgā savā ģimenē, kas bijusi seksuālās vardarbības upuris. 

Vaicāta, cik daudz viņa ir gatava runāt par šiem notikumiem, Inga saka: "Tas, ko es varu pateikt, ir tas, ka man bija svarīgi saprast, kādā vecuma posmā tas ir noticis, jo kaut kādu brīdi man likās, ka to visu esmu izdomājusi. Četru gadu vecumā bija pirmā epizode, un tas bija mūsu radu onkulis, bet otrā epizode bija piecu gadu vecumā, un tas bija mūsu kaimiņš."

Inga sapratusi, ka visu savu dzīvi jutusies kā izraidītā, līdz galam nesaprotot, kāpēc viņa tā jūtas. 

Plašāk skaties raidījumā!

KO DARĪT, JA ESI CIETIS NO SEKSUĀLAS VARDARBĪBAS?

Kauns, atmiņas uzplaiksnījumi, trauksme, "netīrības" un vainas sajūta ir normālas izjūtas šajā situācijā. Šādu stāvokli ir iespējams mazināt ar speciālistu (psihologa, psihoterapeita, psihiatra) palīdzību.

VĒRSIES POLICIJĀ UN PIE ĀRSTA

Pēc iespējas ātrāk nepieciešams vērsties policijā un/vai pie ārsta. Lūdz, lai ārstniecības persona pēc iespējas sīkāk dokumentē vardarbības radītās sekas. Apskates rezultātiem ir juridisks spēks, un tiesu medicīnas eksperts var izmantot tos ekspertīzes veikšanai.

VĒRSTIES POLICIJĀ VAR ARĪ VĒLĀK

Ja pagaidām neesi gatavs vērsties policijā, to var darīt arī vēlāk. Atkarībā no nodarījuma smaguma ir noteikts noilgums - termiņš, cik ilgā laikā pēc nodarījuma izdarīšanas varmāku var saukt pie kriminālatbildības.

Seksuāla rakstura nodarījuma noilgums var būt no 5 līdz 20 gadiem vai pat ilgāk. Ja par noziegumu tiek ierosināta lieta policijā, tad tev ir tiesības uz kompensāciju kā nozieguma upurim. Valsts kompensācija tiek izmaksāta neatkarīgi no tiesas procesa iznākuma.

NEBAIDIES MEKLĒT PALĪDZĪBU

Apsver domu meklēt psiholoģisko palīdzību. Seksuālā vardarbība rada nopietnas sekas psihei, ar ko ir ļoti grūti tikt galā pašam.

Ja neesi gatavs tikties ar speciālistiem klātienē, vari izmantot cietušo atbalsta tālruni vai čatu: tālr. 116006, www.cietusajiem.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu