Rosina likvidēt Latvijā atlikušos padomju armiju un okupāciju slavinošos pieminekļus (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Demontēts piemineklis Otrā pasaules kara padomju karavīriem Slavas skvērā Daugavpilī. Ilustratīvs attēls
Demontēts piemineklis Otrā pasaules kara padomju karavīriem Slavas skvērā Daugavpilī. Ilustratīvs attēls Foto: Ivars Soikāns/LETA

Nacionālā apvienība (NA) ar grozījumiem likumā rosina likvidēt visus Latvijā atlikušos ārpus karavīru masu apbedījumiem esošos PSRS Bruņotos spēkus un padomju okupāciju slavinošos pieminekļus un piemiņas zīmes, parkos un citās publiskās vietās apbedīto karavīru mirstīgās atliekas pārvietojot uz brāļu kapiem.

NA priekšlikums paredz, ka minēto objektu demontāžu, pirms tam, ja nepieciešams, veicot mirstīgo atlieku pārvietošanu, pašvaldības īsteno ne vēlāk kā līdz 2024.gada 1.jūlijam.

Grozījumu projektu likumā "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" iesnieguši deputāti Aleksandrs Kiršteins, Edvīns Šnore, Nauris Puntulis, Ilze Indriksone, Artūrs Butāns, Jānis Vitenbergs un Jānis Dombrava.

Likumprojekta autori norāda, ka Latvijā joprojām daudzās pašvaldībās ir PSRS bruņotos spēkus slavinoši pieminekļi un piemiņas zīmes.

"Krievijas vēstniecība šo situāciju izmanto un turpina iejaukties Latvijas iekšējās lietās, traucējot pašvaldībām nojaukt šos PSRS bruņotos spēkus slavinošos objektus," pauž NA deputāti.

NA ieskatā, grozījumi tiešā veidā atsaucas uz pastāvošo situāciju, kurā attiecīgie pieminekļi tiek izmantoti, lai slavinātu karu, kara noziegumus, kas rada smagas fiziskas vai psihiskas ciešanas, starptautisko humanitāro tiesību pārkāpšanu, tajā skaitā humanitāro tiesību aizsargātas personas slepkavošanu, spīdzināšanu vai necilvēcīgu izturēšanos pret šādu personu, ķīlnieku sagrābšanu, nelikumīgu deportāciju, pārvietošanu, brīvības ierobežošanu, pilsētu vai citu objektu neattaisnojamu postīšanu vai citu aizliegtu darbību, kas ir pretrunā ar Latvijai saistošām starptautiskajām tiesībām, normatīvajiem aktiem vai Latvijai saistošiem starptautiskiem līgumiem.

Deputāti atzīmē, ka padomju ideoloģijas objekti, kuru kopskaits mērāms vairākos simtos, nav iekļauti Latvijas valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā un nav tikuši atzīti kā saglabājama vērtība.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu