"Re:Check": Raimondam Paulam piedēvē safabricētu citātu par attiecībām ar Krieviju

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Re:baltica

Latvijas un Krievijas sociālajos medijos cilvēki dalās ar safabricētu citātu, kas piedēvēts komponistam Raimondam Paulam. Maestro it kā gaužas par sarautajām attiecībām ar Krieviju, sauc Latviju par nevienam nevajadzīgu provinci un vaino ASV ekonomikas sagraušanā. Tā ir viltus ziņa, un Pauls neko tādu nav teicis.

Ziņa ar Raimonda Paula it kā sacīto par Latviju sāka izplatīties oktobra vidū dažādās Krievijas propagandas interneta vietnēs un Telegram kanālos. Tai likts virsraksts “Es esmu jau vecs un varu runāt patiesību: Raimonds Pauls par krieviem un dzīvi Latvijā.” Tajā komponista vārdos ietērpti Krievijas propagandas pastāvīgie vēstījumi.

Sākotnēji Paula it kā citāts parādījās Krievijas platformā Dzen.ru, taču drīz vien tas tika dzēsta. Divu dienu laikā to apskatīja 724 tūkstoš reižu. Viltus ziņā apgalvots arī, ka “padomju maestro” Pauls “ar nožēlu konstatē, ka saišu pārraušana ar Krieviju noveda Latviju pie dziļa pagrimuma.”

Attēls: Ekrānuzņēmums no publikācijas Dzen.ru. Virsrakstā teikts: “Es esmu jau vecs un varu teikt taisnību”: Raimonds Pauls par krieviem un dzīvi Latvijā.
Attēls: Ekrānuzņēmums no publikācijas Dzen.ru. Virsrakstā teikts: “Es esmu jau vecs un varu teikt taisnību”: Raimonds Pauls par krieviem un dzīvi Latvijā. Foto: Ekrānšāviņš

Rakstu pārpublicēja vairākas citas Krievijas interneta vietnes un prokremliski Telegram kanāli.

Re:Check neizdevās atrast šādu Paula interviju uzticamos medijos. To, ka komponists nav neko tādu teicis, Re:Check apstiprināja arī viņa darba vietā – Latvijas Radio. Komunikācijas un projektu vadības daļas vadītāja Indra Zomerovska rakstiskā atbildē skaidro: “Maestro Raimonds Pauls norādīja, ka šādu interviju nav sniedzis, šis nav viņa citāts un par politiskiem jautājumiem viņš komentārus nesniedzot.”

Vēlāk tos gan krievu, gan latviešu valodā pārpublicēja arī dažādi vietējie maldinātāji. Piemēram, citāts parādījās Facebook lapā Latvijas tautas kanāls, kuru veido dziedātājs un maldinātājs Kaspars Pudniks ar kolēģiem. Lūk, daļa no latviski publicētā teksta:

““Ieejot globālajā anglosakšu pasaulē un noraidot visu krievisko mūsu valsts zaudējusi savu identitāti un kultūru. PSRS laikos latviešu valoda un kultūra tika aktīvi lietota un nekad netika aizliegta. “Neatkarīgajā” Latvijā krievu valoda ir aizliegta, tās lietošanu soda un apspiež varas iestādes (..). Latvijas ekonomika ir iznīcināta pēc Vašingtonas dekrēta, saraujot ekonomiskās saites ar Krieviju un Baltkrieviju, kas liek jauniešiem doties uz citām ES valstīm (..)” /Raimonds Pauls/”

Re:Check lūdza lapas autoriem informācijas avotu, bet atbildi nesaņēma. Viltus ziņa no lapas uzreiz pēc tam pazuda. Kopumā Latvijā Facebook ar to dalījās vairāki simti cilvēku. Facebook it kā Paula citātu publicēja arī vokālais pedagogs Edgars Kramiņš, kurš Saeimas vēlēšanās kandidēja no sīkpartijas Tautas kalpi Latvijai. Pirms Saeimas vēlēšanām viņš bija viens no tiem, kas musināja sabiedrību, aicinot neticēt vēlēšanu rezulātiem. Tāpat melus palīdzēja pavairot arī Daugavpils aktīvists Aleksandrs Iļjins. Viņš iepriekš izplatījis baumas par Ukrainas bēgļu it kā slikto uzvedību Latvijā un savā TikTok kanālā regulāri zākājas par Latviju.

Raimonda Paula vārds jau iepriekš izmantots maldināšanai. Piemēram, Covid pandēmijas laikā no konteksta tika izrauts kāds viņa citāts par sejas maskām.

Secinājums: Citāts, kurā komponists Raimonds Pauls it kā teicis, ka attiecību pārtraukšana ar Krieviju novedusi Latviju pie pagrimuma, ir safabricēta. Šādu interviju nav iespējams atrast uzticamos medijos. To, ka Pauls neko tādu nav teicis, ar Latvijas Radio pārstāves starpniecību apliecināja arī pats komponists.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu