"Dispečeru lēmumiem ir dzīvības cena." Liene Cipule pēc vētras sociālajos tīklos skaidro NMPD darba specifiku (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Nupat sociālajos tīklos izcēlās asas diskusijas par kādas sievietes pieredzes stāstu ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD) un tam sekojošiem NMPD direktores Lienes Cipules komentāriem. Nu viņa viesusi skaidrību un detalizēti paskaidrojusi, kāpēc, ar kādu mērķi un kādos gadījumos dispečeri var nenosūtīt brigādi uz izsaukumu.

Atgādinām, ka Cipule uz gadījumu, kurā sievietei ar lauztu roku tika atteikta NMPD ierašanās, norādīja, ka katra, kurš var tikt uz slimnīcu ar trolejbusu, pienākums ir pašam doties uz slimnīcu. "NMPD ir paredzēts situācijām, kad jāglābj dzīvība. Pirmā palīdzība ir jāprot katram!"

Nu viņa "Twitter" izlēma koncentrēt galvenos aspektus un kliedēt arī mītus par NMPD darbību. 

Kam domāts dispečers?

Viņa galvenais pienākums ir veikt izsaukumu triāžu jeb, izvērtējot izsaucēja sniegto informāciju, piešķirt izsaukumam izpildes prioritāti - neatliekamiem gadījumiem visaugstākā vai augsta, citiem gadījumiem - zema. Atbilstoši tam tiek izsūtītas brigādes.

Kāpēc veic triāžu?

Lai varētu reaģēt uz izsaukumiem, kuros izšķirošas ir minūtes un jāglābj dzīvība, NMPD uzdevums ir rūpēties, lai, ienākot neatliekamam augstas prioritātes izsaukumam, dienestam vienmēr būtu brīva brigāde, ko sūtīt.

Kā veic triāžu?

Izmantojot algoritmus. Tāda prakse ir svarīga, lai izslēgtu dispečera subjektivitāti, pieņemot lēmumu par izsaukuma pieņemšanu, un, galvenais, nepalaistu garām neatliekamu situāciju vai neizniekotu brigādes resursu situācijām, kas nav neatliekamas.

Kas būtu, ja neveiktu triāžu?

Izsaukumus nešķirojot, tos pildītu rindas kārtībā. Tas padarītu neiespējamu laicīgu brigādes ierašanos izsaukumos, kuros jāveic dzīvību glābjošie pasākumi. Zvanot cilvēks dzirdētu klientu servisa frāzi "atvainojiet, šobrīd visas brigādes ir aizņemtas".

Cipule paskaidroja, ka NMPD, veicot triāžu, rūpējas par savu gatavību, reaģētspēju uz visaugstākās un augstas prioritātes izsaukumiem, kur nav alternatīvu.

"Esam vienīgie, uz ko cilvēkam paļauties situācijā, kad viņa iespējas dzīvot ir atkarīgas tikai no mums! No tā, vai būs brīva brigāde tuvumā. Lai cik emocionāli grūti būtu šie lēmumi dispečeriem, viņi zina, ka tiem ir dzīvības cena.

Nenosūtot brigādi uz vieglu traumu, tā būs pieejama bērnam, kas slīkst, pusaudzim, kas izkritis pa logu, vīrietim ar sāpēm krūtīs, grūtai sievietei ar asiņošanu, ugunsdzēsējam ar apdegumu!

Lai cik emocionāli grūti man būtu skaidrot visdažādākās situācijas un saņemt negācijas, tas ir mans darbs un ieguldījums cilvēku dzīvības glābšanā. Paldies manai komandai NMPD! Dispečeri, brigāžu mediķi, vadības komanda - jūs darāt labāko, ko vien spējam, 24/7!" vēstīja Cipule.  

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu