Pēc 15 gadiem laulībā izšķirties un kļūt par labiem draugiem. Jāņa un Sanitas stāsts

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: hachiware/ Shutterstock

Jānis un Sanita Latvijas Radio podkāstā "Normāla ģimene" pastāstīja par savu 15 gadus ilgo laulību un šķiršanos, kura rezultējusies labā draudzībā. 

Kopdzīves laikā abus visvairāk vienoja dažādu izaicinājumu pārvarēšana, jo viņi labi darbojās, kad bija jāatrisina problēmas. Savukārt vienmuļā sadzīve viņu attiecības nogalināja.

Tagad jau astoņus mēnešus pāris ir šķīries un dzīvo katrs savā pilsētā. Sanita un abu divi bērni Rīgā, bet Jānis Liepājā.

Abi iepazinās pirms 18 gadiem Ventspilī, kur Sanita mācījās augstskolā. Jānim tobrīd bija jau citas attiecības, kas Sanitai esot devis "pikantumu". 

Sanita sāka just, ka laulībā kaut kas nav kārtībā pēc meitas dzimšanas. "Bija arī mana mazā aizraušanās ar darba kolēģi, kas bija signāls tam, ka es nejūtos īsti novērtēta, mīlēta. Savā ziņā tas mazais flirts Jāni sapurināja."

Pēc tam uz laiku atkal kļuva labāk, abi sasparojās un nopirka dzīvokli. "Tas bija kaut kas, kam veltīt laiku, izņemot mūs pašus."

Tad Jānis esot izdomājis, ka ir laiks otram bērnam.

"Ik pa laikam man bija sajūta, ka esmu emocionāli nepiepildīta, kaut kas pietrūka attiecību dziļumā un kvalitātē," atklāja Sanita. 

Attiecību beigu posmā Jānis zinājis, ka Sanita nav īsti laimīga attiecībās. "Tagad atskatoties, es negribēju pieņemt to sitāciju, saprast to, ka laulība būtībā ir beigusies."

Jānis nav gribējis pieļaut šķiršanos arī savas mammas dēļ, jo viņai esot bijis ļoti svarīgi, ka mazbērni uzaug pilnā ģimenē.

Pats Jānis uzauga patriarhālā ģimenes modelī, kur tēvs bija valdonīgs, bet Sanita nāca no pavisam cita modeļa - ģimenē esot valdījis matriarhāts. Nemitīgi notika cīņas par varu, un Sanitai vienmēr bijusi svarīga sava pozīcija. 

Atšķīras arī abu temparemanti - Sanitai bija svarīgi darboties, iet padejot, kamēr Jānim patika laiku pavadīt mierīgi.

Abu problēma bijusi arī seksuālā nesaderība.

"Mana seksuālā enerģija ir tāda, ka šim procesam jābūt lēnam, mierīgām un izjustam, bet Sanitai arī tajā procesā nepieciešamas spēcīgas emocijas. Citreiz sanāca un bija forši, bet ikdienas seksuālā dzīve bija tāda, kas diezgan nopietni iesita pa manu vīrieša pašapziņu par to, kāpēc es tieku atgrūsts, kāpēc es netieku pieņemts, kāpēc no rīta pieskaros un cilvēks nodreb aiz riebuma," pastāstīja Jānis.

"Tas bija viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc sapratām, ka jāšķiras," atzina Sanita. 

Jānis ir pateicīgs Sanitai, ka viņa ļāva arī viņam pašam nonākt līdz vēlmei šķirties, nevis viņu izdzina vai vienpusēji paziņoja, ka jāškiras. Pēc tam, kad abi pieņēma lēmumu iet katrs savu ceļu, abi vēl kopīgi ar bērniem nosvinēja Ziemassvētkus un Jauno gadu.

Pēc tam tika pateikts arī bērniem. Bērni šķiršanos uztvēruši atšķirīgi.

Abiem nav bijušas nekādu diskusiju par mantas sadali un abus apmierinājusi vienošānās vienam ar otru. Sanita atzīst, ka zina, ka Jānis grūtību gadījumā palīdzēs viņai un bērniem, norādot, ka novērtē, ka abi spēj pēc šķiršanās attiecības uzturēt emocionāli inteliģentā līmenī. 

Jānis pēc šķiršanās ar bērniem laiku kopā pavada daudz jēgpilnāk. Arī Sanita atzina, ka ikdiena un sadzīve kļuvusi daudz relaksētāka, viņa pati jūtas mierīgāka, velta vairāk laika sev.

"Es Jānim uzdāvināju šķiršanos, jo šis laiks, kopš mēs dzīvojam šķirti, Jānim ir ļāvis ļoti daudz lietas paŗvērtēt, saprast citādāk," pastāstīja Sanita. 

"Es nenolaidos, es tieši saņēmos un pārvērtēju, ko es gribu no dzīves un no sevis. Tas man lika saprast, ka dzīve neapstājas," tā Jānis. 

Jānis un Sanita var savā starpā pārrunāt randiņus un attiecības, dod viens otram padomus. 

Sākumā Sanita gan bijusi pārsteigta, ka Jānis jau trīs mēnešus pēc šķiršanās iet uz randiņiem un ka viņam jau bijuši seksuāli kontakti.

"Es biju mazliet pārsteigta, ka tas tik ātri notika, jo es vēl nebiju gatava jaunām emocijām tai mirklī, kaut gan man draudzene visu laiku teica, lai piereģistrējos "Tinder"," atzina Sanita.

Viņa atklāja, ka bijusi nepatīkami pārsteigta, ka Jānim pirms Lieldienām izveidojušās jaunas attiecības ar kādu sievieti, ar kuru viņš ir kopā joprojām.

"Es nebiju gatava, ka viņš jau sper nākamo soli. Bet mēs vienojāmies, ka mēs esam ģimene - mēs esam mamma, tētis un divi bērni. Un viņiem ir svarīgi redzēt divus pozitīvi, labvēlīgi noskaņotus pieaugušos, kas ir kopā ar viņiem. Tie ir svētki, mēs tos svinam kopā. Mūsu lielais mērķis ir tāds, ka mēs spējam tās attiecības saglabāt tādas, ka lielajos dzīves notikumos varam būt kopā, sarunāties, varbūt nodejot. Bet ka mēs spējam būt labi draugi," rezumē Sanita. 

Vairāk uzzini raidījumā!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu