Piecas drosmīgas prognozes par latviešiem un viņu komandām jaunajā NBA sezonā

Matīss Kleinbergs
, Apollo.lv sporta žurnālists
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns
Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns Foto: AFP, Reuters/Scanpix/ Apollo.lv kolāža

Jaunā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezona ir klāt. Latviešiem Dāvim Bertānam un Kristapam Porziņģim tā sāksies dienu vēlāk jeb naktī uz 26. oktobri. Tāpēc vēl atlicis nedaudz laika, lai izteiktu prognozes par latviešu un arī viņu komandu sniegumu.

Šajā rakstā netiks minētas jau ierastās prognozes, kā, piemēram, "Celtics" būs viena no vadošajām komandām NBA. Tas ir diezgan skaidrs. Šoreiz vairāk apskatīsim scenārijus, kas varbūt pirmajā mirklī nenāktu prātā, kad runa ir par latviešiem un viņu komandu spējām nākamajā sezonā.

Sāksim ar Latvijas lāzeru un Oklahomasitijas "Thunder".

Dāvis Bertāns atgriežas NBA Visu zvaigžņu nedēļas nogales tālmetienu konkursā

Bertāns reiz jau ir piedalījies NBA sezonas vidus snaiperu saietā. 2020. gadā viņš iekļuva finālā, bet ierindojās trešajā vietā.

Pēdējās sezonās Bertāna loma arvien ir gājusi mazumā, tomēr "Thunder" galvenais treneris Marks Daigno un ģenerālmenedžeris Sems Presti ir likuši noprast, ka latvietim un viņa spējai realizēt tālmetienus vieta gados jaunā sastāva rotācijā atradīsies.

Pirmssezonas četros pārbaudes mačos Bertāns ir atrādījies lieliski, vidēji 10,4 uz parketa pavadītajās minūtēs tālmetienus realizējot ar kolosālu precizitāti 52,4% (11/21). Protams, šādus skaitļus sezonas gaitā saglabāt būs nereāli. Tomēr, ja izpildīsies šā raksta nākamais punkts un Bertāns tālmetienu precizitāti varēs saglabāt aptuveni 42-44% robežās, uzaicinājums uz tālmetienu konkursu arī šajā sezonā varētu iekrist Bertāna "pastkastē".

"Thunder" sezonu noslēdz kā top 5 komanda Rietumu konferencē

"Uz papīra" "Thunder" ir talantīgākais jauno spēlētāju kodols visā NBA - Šejs Gildžess-Aleksandrs (25), Džošs Gidijs (21), Čets Holmgrens (21) un Džeilens Viljamss (22).

Tāpat Sema Presti krājumos līdz 2030. gadam ir potenciāli 15 pirmās kārtas drafta izvēles un 22 otrās kārtas izvēles. "Thunder" ģenerālmenedžeris šajos krājumos varēs pasniegties, ja būs nepieciešams veikt kādu maiņas darījumu, lai uzlabotu sastāvu.

Piemērs, kad gados jauna komanda veic milzīgu lēcienu Rietumu konferences tabulā, tālu nav jāmeklē. 2021./2022. gadā Memfisas "Grizzlies" sezonu noslēdza Rietumu konferences otrajā vietā. Arī šajā komandā ar atrāvienu vecākais spēlētājs bija tobrīd 28 gadus vecais Stīvens Adamss. "Thunder" rindās vecākais spēlētājs šosezon būs tieši 30 gadus vecais Bertāns.

Lai arī maz pieredzējis, "Thunder" sastāvs ir neapšaubāmi talantīgs, tomēr Rietumu konferencē racionālu pamatojumu iekļūšanai izslēgšanas spēlēs grūtāk atrast tikai trīs komandām - Hjūstonas "Rockets", Sanantonio "Spurs" un Portlendas "Trail Blazers".

Tieši tāpēc "Thunder" iekļūšana spēcīgu sastāvu pārbagātās Rietumu konferences top 5 tomēr uzskatāma par drosmīgu prognozi.

Bertāns vēlreiz tiek aizmainīts

Šī varbūt mazāk uzskatāma par drosmīgu prognozi, jo tai ir visai reālistisks skaidrojums.

Ja Bertāns šajā regulārajā sezonā neaizvadīs vismaz 75% maču (62 no 82 spēlēm), viņa alga 2024./2025. gada sezonā sastādīs "tikai" piecus no atrunātajiem 16 miljoniem ASV dolāru. Turklāt šajā sezonā Bertānam būs tā sauktā spēlētāja opcija, kas nozīmē, ka viņš var lemt par labu līguma nepagarināšanai. Piemēram, ja viņa alga nākamajā sezonā tik tiešām būs pieci miljoni ASV dolāru, Bertāns var lemt par labu garāka un naudīgāka līguma meklējumiem.

Zinot Presti tendenci triekties pakaļ drafta izvēlēm, nevar izslēgt, ka "Thunder" interesēs būtu ierobežot latvieša aizvadīto spēļu skaitu un pareizajā mirklī viņu aizmainīt pret kādu drafta izvēli.

Kāpēc Bertāna līgums tagad ir simpātisks? Augstā minētā piecu miljonu ASV dolāru nosacījuma dēļ. Kādai citai komandai rastos iespēja no nākamās sezonas algu grāmatiņas izsvītrot 11 vai pat visus 16 miljonus ASV dolāru, jo maiņas darījumā tai būtu ar kādu sava sastāva spēlētāju jāpielīdzina Bertāna līguma vidējā alga jeb 16 miljoni ASV dolāru.

Ņemot vērā gaidāmās algu griestu notikumu izmaiņas, netrūks komandu, kuras vēlētos nākamsezon ietaupīt minētos 11 vai 16 miljonus ASV dolāru. 

Tagad laiks ķerties pie "Celtics" un Porziņģa

Kristaps Porziņģis gada labākā aizsardzības spēlētāja balsojuma finālā

"Celtics" jau pērn bija otra labākā aizsardzības komanda visā NBA. Vai to izdosies pārtrumpot? Laiks rādīs. Šīs "Celtics" komandas aizsardzības potenciāls ir milzīgs. Porziņģis pirmo reizi savas karjeras laikā varēs strādāt kopā ar tik labiem aizsardzības spēlētājiem kā Džrū Holidejs un Deriks Vaits.

Pats basketbolists ir atzinis, ka tagad, piemēram, pēc "pcik and roll" sadarbībām vairāk varēšot domāt tieši par savu sedzamo, nevis palīdzību perimetra kolēģiem.

Kurš ir labākais aizsardzības spēlētājs šā brīža "Celtics" sastāvā? Holidejs. Par to šaubu nav. Gadu no gada dažādās aptaujās spēlētāji tieši viņu nosauc par labāko perimetra aizsardzības spēlētāju. Tomēr Gada labākā aizsardzības spēlētāja trofejas balsotāji kaut kā par Holideju gadu no gada aizmirst.

Holidejs, kurš regulāri izpelnās savu kolēģu atzinību, ne reizi savas 14 gadu ilgās karjeras laikā nav sasniedzis pat labākā aizsardzības spēlētāja balsojuma top 5. Labākais rādītājs meklējams 2017./2018. gada sezonā, kad viņš ierindojās 7. vietā.

Un tad nāk Kristaps Porziņģis. Jāatceras, ka labākā aizsardzības spēlētāja balsojumā allaž priekšroka bijusi garā gala spēlētājiem. Piemēram Markuss Smārts 2021./2022. gada sezonā kļuva tikai par ceturto aizsargu aiz Sidnija Monkrīfa, Maikla Džordana un Gerija Peitona, kuram izdevies izcīnīt šo trofeju. 

Ņemot vērā "Celtics" potenciālu aizsardzībā un balsotāju tendenci aizmirst par Holideju, nevar izslēgt iespēju, ka Porziņģis varētu kandidāt uz savas karjeras pirmo individuālo trofeju.

Vienradzis atgriežas "All-Star" spēlē

Latviešu centra spēlētājs Visu zvaigžņu spēlē uz parketa tā arī nav kāpis. 2018. gadā viņam to darīt patraucēja krustenisko saišu savainojums. Pēc tam Porziņģis ne reizi nav nominēts dalībai ikgadējā zvaigžņu saietā.

Bieži pieredzēts, ka "All-Star" spēlei no vienas komandas, ja tā uzrāda lieliskus rezultātus, tiek nominēti trīs vai pat četri spēlētāji. Ņemot vērā, ka "Celtics" ir visas iespējas būt īstenam NBA smagsvaram, vieta "All-Star" spēlē varētu atrasties arī Porziņģim. Par Džeisona Teitama un Džeilena Brauna dalību šajā mačā šaubu nav. Jautājums, vai Porziņģim izdosies izlauzties cauri Austrumu konferences priekšējās līnijas talantu pūlim? Nebūs viegli, bet tas nav neizdarāmi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu