Covid-19 un pērtiķu bakas vairs nereģistrēs kā bīstamas infekcijas slimības (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca sporta namā "Centrs" Ventspilī iekārtojusi Latvijā pirmo liela mēroga vakcinācijas pret Covid-19 punktu, kurš vienu dienu darbojas izmēģinājuma režīmā, kura laikā tiek testēta pacientu plūsma, vakcinācijas procesa raita norise, epidemioloģisko prasību nodrošināšana un citas procesa detaļas.
Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca sporta namā "Centrs" Ventspilī iekārtojusi Latvijā pirmo liela mēroga vakcinācijas pret Covid-19 punktu, kurš vienu dienu darbojas izmēģinājuma režīmā, kura laikā tiek testēta pacientu plūsma, vakcinācijas procesa raita norise, epidemioloģisko prasību nodrošināšana un citas procesa detaļas. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ņemot vērā epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos valstī un pasaulē, turpmāk Covid-19 un pērtiķu bakas netiks reģistrētas kā bīstamas infekcijas slimības, otrdien lēma valdība.

Veselības ministrija norāda, ka Covid-19 izraisītājs, nepārtraukti mutējot, vairs nav radījis tādu vīrusa paveidu, kas radītu lielu apdraudējumu sabiedrības veselībai un smagāku slimības gaitu. Līdz ar to vairāk nav racionāli paredzēt iespēju, ka, inficējoties ar Covid-19 izraisītāju, būtu veicama personu obligātā medicīniskā un laboratoriskā pārbaude, izolēšana un ārstēšana.

Arī epidemioloģiskā situācija Latvijā un pasaulē ar pērtiķu baku uzliesmojumu nepasliktinās, tādēļ VM vērtējumā nav nepieciešams turpmāk saslimšanas gadījumus ar pērtiķu bakām uzskatīt par saslimšanu ar bīstamu infekcijas slimību, kad veicama personu obligātā medicīniskā un laboratoriskā pārbaude, izolēšana un ārstēšana.

Pērtiķu bakas ir reta vīrusu izraisīta infekcijas slimība, kura visbiežāk sastopama Centrālāfrikas un Rietumāfrikas valstīs. Pērtiķu baku gadījumi cilvēkiem reģistrēti arī ārpus Āfrikas saistībā ar starptautiskiem ceļojumiem vai importētiem dzīvniekiem. Pērtiķu baku laiks no inficēšanās līdz simptomiem ir no piecām līdz 21 dienai.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu