Iemitinājusies sudrabainā zvīņene. Valmierā dzīvokļu ēkā veikta dezinsekcija

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pedro Luna/Shutterstock

Valmierā kādā daudzdzīvokļu ēkā parādījušies mazi, nelūgti viesi - sudrabainā zvīņene -, tāpēc ēkā veikta plaša dezinsekcija, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Dienas ziņas". 

Zinātnieki šo kukaini dēvē par dzīvo fosiliju, jo uz mūsu planētas dzīvo miljoniem gadu, iemitinoties cilvēku mājokļos, bet tikt no viņiem vaļā nemaz nav tik viegli. Kukainis nepārnēsā slimības, taču ir nepatīkams – piemēram naktīs, ieslēdzot gaismu, tie skraida pa telpu.

Sudrabainās zvīņenes tipiskā mājvieta ir virtuve, vannas istaba un tualete – vietās, kur ir paaugstināts mitrums. Pētnieks Uģis Piterāns atzīmēja, ka kukaiņu parādīšanās cilvēku dzīvesvietās nav neierasta parādība.

Viens no galvenajiem risinājumiem, kā atturēt šī kukaiņa ienākšanu mājvietā, ir siltums un tīrība, taču miljoniem gadu ilgā dzīvošana uz planētas tiem iemācījusi izdzīvot.

"Šie kukaiņi pārvietojas no viena dzīvokļa uz otru, izmantojot dažādas ventilācijas šahtas un citus savienojumus, – līdzīgi kā jebkurš cits mums nevēlamais iemītnieks, kā, piemēram, prusaki," teica pētnieks.

Pēc dezinsekcijas Valmieras daudzdzīvokļu namā gan kukainis vairs nav manīts. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu