Viņsaulē aizsaukts mūziķis, pedagogs un tulkotājs Zigurds Elsbergs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Čīka/LETA

Naktī uz sestdienu, 4. novembri mūžībā devies mūziķis, tulkotājs un lociņinstrumentu meistars Zigurds Elsbergs (1932-2023). Sēru vēsti caur tēva Facebook profilu paziņojis viņa dēls, dzejnieks un tulkotājs Jānis Elsbergs. 

Zigurds Elsbergs dzimis 1932. gadā Liepājā. Otrā pasaules kara bēgļu gaitās ar vecākiem nonācis Teplicē-Šēnavā. 1945. gadā atgriezies Liepājā, 1953. gadā uzsāk mācības Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā. 

Zigurds Elsbergs Latvijas Valsts konservatorijā studējis vijoļspēli, savukārt instrumentu remontu un restaurācijas prasmi apguvis pašmācības ceļā. Paralēli darbībai mūzikā studējis zviedru un norvēģu valodu Stokholmas Universitātē un nodarbojies ar atdzejošanu. Atdzejojis zviedru autoru dzeju, nodibinājis kontaktus ar zviedru rakstniekiem un latviešu trimdiniekiem, ar pseidonīmu rakstījis ārzemju latviešu presē.

Meistara ikdienas darbs bija saistīts ar instrumentu remontu un akustisko regulēšanu, viņš darbojies arī kā vijoļbūves jautājumu docētājs Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā, rakstījis periodikā par instrumentu būves jautājumiem.

2021. gadā Zigurda Elsberga atdzejojumā iznācis zviedru dzejnieka Ērika Lindegrēna sonetu cikls "vīrs bez ceļa", atdzejojis arī Tomasa Transtrēmera dzeju (astoņi dzejoļi izlases krājumā "Atmiņas mani redz", 1999).

Zigurds Elsbergs bijis precējies ar tulkotāju un dzejnieci Solveigu Elsbergu (1938–2021), laulībā dzimusi norvēģu literatūras tulkotāja Raita Kozlovska (1962).

Otrajā laulībā ar dzejnieci Vizmu Belševicu (1931–2005) dzimuši dzejnieki un tulkotāji Klāvs Elsbergs (1959–1987) un Jānis Elsbergs (1969).

Portāls TVNET izsaka līdzjūtību Zigurda Elsberga tuviniekiem, draugiem un kolēģiem. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu