"Viņi ir nekontrolējami!" Kolumbija plāno sterilizēt, deportēt un nogalināt Pablo Eskobara nīlzirgus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nīlzirgs. Ilustratīvs attēls.
Nīlzirgs. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Kad 1993. gadā nomira Kolumbijas narkobarons Pablo Eskobars, viņa privātais zoodārzs tika pamests novārtā. Tajā atradās četri nīlzirgi, kuru pēcnācēji nu kļuvuši par sāpīgu problēmu Kolumbijas valdībai, ziņo "Insider".

Desmitiem gadu vēlāk narkotiku karaļa mājdzīvnieku pēcnācēji nav pārstājuši vairoties un pārņēmuši Kolumbijas galveno upi Magdalēnu.

Bet Kolumbijai ir plāns.

No nākamās nedēļas dabas aizsardzības iestādes kopā ar Kolumbijas valdību sāks nīlzirgu sterilizāciju, deportāciju un nogalināšanu, lai kontrolētu invazīvo sugu.

Martā Kolumbijas valdība paziņoja, ka deportēs 70 nīlzirgus, kas dzīvo netālu no Eskobara bijušā rančo.

Jaunākie centieni kontrolēt savvaļas dzīvnieku baru nebūs lēti. Kolumbijas vides ministre Susana Muhamada sacīja, ka viena nīlzirga sterilizācija varētu izmaksāt aptuveni 9800 ASV dolāru (9128 eiro), ziņo Vācijas raidorganizācija "Deutsche Welle".

"Mums ir jāprecizē, ka šī nav vienīgā stratēģija, kas tiks īstenota. Ar to arī nepietiktu. Mēs nevarētu kontrolēt dzīvnieku sugu tikai ar sterilizāciju," sacīja Muhamada.

BBC ziņoja, ka daži nīlzirgi tiks pārvietoti uz zoodārziem ārpus valsts. Kolumbijas amatpersonas arī neslēpj, ka citi, mazāk veiksmīgie no nīlzirgu bara, tiks eitanizēti.

Pirmo reizi Eskobars nelegāli atveda "kokaīna nīlzirgus" uz savu privāto zoodārzu astoņdesmitajos gados. Āfrikai dzīvnieki savairojās, pateicoties labvēlīgajiem apstākļiem, bagātīgajam barības piedāvājumam un dabisko plēsēju trūkumam.

Pagājušajā gadā Kolumbijas valdība pasludināja nīlzirgus par invazīvu sugu, un tagad tie apdraud gan vietējo ekosistēmu, gan iedzīvotājus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu