Vai pretpoli attiecībās tiešām pievelkas? Jauns pētījums vieš skaidrību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Dean Drobot/ Shutterstock

Analizējot aptuveni 200 pētījumus, kuros piedalījās miljoniem pāru, pētnieki secināja, ka apgalvojums par to, ka pretpoli attiecībās pievelkas, ir nepatiess. Daudz tuvāk patiesībai ir fakts, ka attiecības veido divi līdzīgi cilvēki.

Apskatot simtiem analizēto rakstura iezīmju – no politiskajiem uzskatiem līdz kaitīgajiem ieradumiem –, partneri gandrīz vienmēr ir līdzīgi, nevis atšķirīgi.

Saskaņā ar atklājumiem, kas publicēti pētnieciskajā žurnālā "Nature Human Behaviour", partneriem ir tendence atšķirties tikai attiecībā uz trīs procentiem īpašību.

Tas gan nenozīmē, ka cilvēkiem nav īstermiņa simpātiju pret atšķirīgiem cilvēkiem.

"Šis pētījums apskatīja ilgtermiņa attiecības," paskaidroja vadošā pētniece Tanja Horvica.

Rezultāti liecina, ka vairumā gadījumu pāri, kuri ir ilggadēji partneri, ir līdzīgi daudzos veidos – sākot no reliģiskās un politiskās pārliecības, beidzot ar izglītību un noteiktiem intelekta aspektiem, kā arī dzīvesveida paradumiem.

Rezultāti ir balstīti uz 199 publicētiem pētījumiem, kuros iesaistīti miljoniem vīriešu un sieviešu pāru, sākot pat no tālā 1903. gada. Pētnieki veica arī savu datu analīzi no Lielbritānijas "Biobank", kas ir nepārtraukts pētniecības projekts, kurā tiek vākta informācija par cilvēku veselību un ģenētisko informāciju, apskatot 500 tūkstošus pieaugušo.

Kopumā pētnieki aplūkoja vairāk nekā 150 iezīmes, novērtējot, cik bieži partneri pārī bija līdzīgi. Un noskaidrojās, ka 82% līdz 89% gadījumu no šīm iezīmēm pārī bija līdzīgas, nevis atšķirīgas.

Starp pazīmēm, kuras pārī ir visspēcīgāk saskaņotas, bija politiskā un reliģiskā pārliecība, izglītības līmenis, noteikti IQ mērījumi, kā arī smēķēšanas un alkohola lietošanas paradumi.

Pēc tam bija personības iezīmes, pēc kurām gan nevarēja līdz galam noteikt, vai pretpoli pievelkas vai tomēr atgrūžas. Kopumā pētījumā tika konstatēts, ka partneri ir vairāk līdzīgi nekā atšķirīgi attiecībā uz piecām lielajām personības iezīmēm – ekstraversiju, atvērtību, pieklājību, apzinīgumu un neirotismu. Taču korelācijas nebija tik spēcīgas kā politiskās vai reliģiskās attieksmes jautājumos.

Piemēram, ekstravertiem ir tikai nedaudz lielāka iespēja veidot attiecības ar partneri ekstravertu, nevis introvertu, norādīja pētniece.

Ir tikai dažas pazīmes, kas uzrādīja, ka cilvēki izvēlas pretējo – tā, piemēram, “pūces” jeb cilvēki, kuriem patīk iet gulēt vēlu, biežāk veido attiecības ar “cīruļiem” jeb agrā rīta piekritējiem.

Kur radās priekšstats, ka pretpoli pievelkas? 1950. gadā psihologs Roberts Vinčs veica pētījumu, kas liecināja, ka cilvēki mēdz izvēlēties dzīvesbiedru, kuram ir “pretējas” īpašības, lai papildinātu viņu pašu. Tomēr ir bijis maz zinātnisku datu, kas pamatotu domu, ka pretpoli pievelkas.

Pētījumā gan netika iekļauti dati par viendzimuma pāriem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu