Vidēji katrs devītais bērns piedzīvo seksuālu izmantošanu. Atklāta kampaņa noziegumu atpazīšanai un novēršanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saskumis bērns. Ilustratīvs foto
Saskumis bērns. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

"Centrs Dardedze" kopā ar radošo komandu šodien atklāja izglītojošu kampaņu "Lasi starp rindiņām", kuras mērķis ir novērst bērnu seksuālu izmantošanu, izglītojot vecākus un plašāku sabiedrību.

Šī gada pirmajos sešos mēnešos no dzimumnoziegumiem cietuši 184 bērni, un 84% gadījumu bērns ir iepriekš pazinis pāridarītāju, piemēram, tas varbūt patēvs, vectēvs, brālēns vai jebkurš cits tuvs cilvēks.

Tāpat šogad pieaudzis pāridarījumu skaits bez fiziskas saskares ar bērnu, ar komunikācijas tehnoloģiju starpniecību, kā arī pornogrāfisku materiālu aprites noteikumu pārkāpumi, liecina Valsts policijas sniegtā informācija.

Tikmēr starptautiskie pētījumi rāda, ka seksuālu izmantošanu piedzīvo vidēji katrs devītais bērns, kas parāda milzīgo plaisu starp reģistrētajiem noziegumiem un reālo vardarbības apmēru.

Kampaņas vēstnese, aktrise un režisore Inga Tropa norādīja, ka visbriesmīgākā un iznīcinošākā ir klusēšana. Tajā nekas netiek risināts, bet ar katru mirkli, ar katru gadu smagums tikai samilzt arvien vairāk un smacē ne tikai tevi pašu, arī tuvos, apkārt esošos cilvēkus.

"Vienīgā izeja ir sākt runāt - kaut vai sākotnēji izdejojot, izdziedot, izzīmējot, izspēlējot, izstaigājot, bet sākt runāt. Runāšana un problēmas risināšana palīdz atbrīvoties no sāpīgās pieredzes un dod iespēju sākt dzīvot pilnvērtīgu dzīvi," viņa sacīja.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja vietniece Liene Kalniņa Bandere sacīja, ka nereti bērniem ir bailes vai kauns runāt par notikušo, jo tas pārsvarā noticis ģimenes tuvinieku lokā. Tomēr viņa uzsvēra, ka par to ir svarīgi runāt, parādot bērniem, ka ar pieaugušajiem ir droši runāt.

"Mums jāmācās būt ar atvērtu sirdi, iejūtīgiem. Šis vardarbības veids nes smagumu sirdī, tam nav fizisku izpausmju.

Mēs domājām, kā iestādēs izglītot speciālistus, kā runāt ar vecākiem, palīdzēt viņiem apzināties, kam viņi savu bērnu uztic pieskatīšanai, nezaudēt modrību un būt vērīgiem. Mēs ceram un vēlamies, lai bērns var izveidot to ceļu, kādu viņš ir izsapņojis," viņa sacīja.

Savukārt "Centrs Dardedze" valdes locekle Agnese Sladzevska atzina, ka šausmināšanās par bērnu seksuālo izmantošanu nevienam bērnam nepalīdz, taču palīdz aktīva rīcība.

Lai sniegtu atbalstu, ir radīta "Ra-drošā telpa" Rīgā, Brīvības ielā 40, kur atstāt savas emocijas un negatīvās pieredzes, patrenēt sevī prasmes pateikt "nē" un norunāt nost mulsumu no neērtām tēmām.

Tajā caur zīmējumiem un tekstiem ir iespēja atstāt uz telpas sienām savas emocijas par kampaņas tēmu, kā arī trenēties runāt par mulsinošo un dalīties ar idejām bērnu aizsardzībai.

"Ra-drošā telpa" ikvienam interesentam pieejama vienu nedēļu - līdz 12.novembrim, darba laiks darba dienās no plkst. 12 līdz plkst. 19 un brīvdienās no plkst. 12 līdz plkst. 16.

"Ra-drošajā telpā" notiks arī divas diskusijas - 8. novembrī par vecāku lomu un 9. novembrī par izglītības iestāžu lomu bērnu pasargāšanā, savukārt 11.novembrī šeit plānota rakstnieces Ingas Žoludes darbnīca.

"Ra-drošās telpas" idejas autores ir māksliniece, "KID Design" dizaina direktore un Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas dizaina katedras vadītāja, asociētā profesore Maija Rozenfelde un reklāmas aģentūras "Magic" ideju un tekstu autore Laura Lapiņa.

Kā norāda kampaņas veidotāji, radošajā drošajā telpā mēs atklāti sarunājamies, velkam ārā to, kas pašlaik ir "starp rindiņām", un kopīgi radām.

Šeit gaidīti vecāki, mākslinieki, rakstnieki, sāpinātie un sadusmotie, un ikviens cits, kurš vēlas radoši izteikties par to, kā mēs varam pasargāt mūsu bērnus un radīt viņiem drošu bērnību.

"Mēs aicinām iesaistīties jebkuru. Jebkurš cilvēks var šeit ienākt, uzvilkt līniju, punktu un paraudāt vai kliegt, šķaidīt krāsas, pārrakstīt savus stāstus. Caur balto [sienu] krāsu mēs varam izdzīvot visu emociju spektru. Tā ir cerību krāsa, kas vieno īsto un nepareizo," skaidroja Rozenfelde.

"Centra Dardedze" pārstāve Anda Avena atzina, ka iedzīvotāju atsaucība būs liela, iespējams, kampaņu varētu pagarināt vēl par vienu nedēļu. Tās mērķis ir pievērst uzmanību esošajai problēmai.

"Mēs gribam vismaz dažas nedēļas būt aktīviem soctīklos, lai cilvēkus vestu uz mūsu mājaslapu izglītoties. novembris ir diena seksuālās izmantošanas novēršanai, tad mēs savilksim kopā bildi, kas mums ir sanācis, proti, cik cilvēkus esam spējuši pievilkt un kāds būs mūsu šis te gala vēstījums," stāstīja Avena.

Ar kampaņu plašāk vari iepazīties "Centra Dardedze" mājas lapā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu