Režisoram Regnāram Vaivaram pārmet bērnu izmantošanu izvirtīgās ainās teātra izrādē (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Latvijas Nacionālais teātris

26. oktobrī uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves pirmizrādi piedzīvoja Regnāra Vaivara sarakstīta un iestudēta traģikomēdija "Suņu ciema Nelaimes lācis". Izrāde izpelnījusies asu publikas reakciju un sašutumu, raksta izdevums "Kas Jauns".

Regnārs Vaivars sava oriģināldarba tēmu veltījis mūžīgajam kārdinājumam un kārdinātājam. "Kā ir, ja skatīties drīkst, bet nedrīkst pieskarties, pieskarties drīkst, bet nedrīkst iekosties."

Pēc Vaivara jaundarba pirmizrādes noskatīšanās izcēlusies asa publikas reakcija - lērums skatītāju izrādi pametuši, citi nav varējuši beigt par to domāt vēl vairākas dienas. 

Ilggadēja Latvijas teātra mākslas cienītāja un mīlētāja finansiste Ilze Auzere pēc izrādes noskatīšanās jutusies faktiski sagrauta. "Kaut ko tik šausmīgu neesmu redzējusi savā mūžā! Aiz cieņas pret sevi ar draugiem aizgājām pēc starpbrīža un noskalojām mieles. Draugi, kas tomēr palika, teica, ka izrāde kļuva vēl murgaināka.

Izrāde ir mudīgi jāizņem no repertuāra!" viņa kategoriski paziņoja.

Arī eksprezidenta kundze Lilita Zatlere esot šokā par redzēto: "Kamēr daļa sabiedrības šūmējas par bērnu smadzeņu skalošanu ar genderisma ideoloģiju, 

Latvijas Nacionālajā teātrī uz skatuves 11 gadus veci zēni publikas priekšā lec virsū pieaugušai sievietei, izspēlējot izvarošanas aktu, nekaunīgi prasot bučoties un "parādīt pupus"."

"Pēc pirmizrādes ir pagājušas jau vairākas dienas, taču iekšējā sajūta aizvien ir tāda, it kā es būtu iegrūsta netīrā peļķē! Neesmu neko lasījusi un klausījusies no režisora puses, un man nav ne jausmas, ko viņš domā. Taču, manuprāt, un, kā saprotu, tad liela daļa publikas ir vienisprātis – ka ar seksuālām domām, darbībām un darīšanām izrādē ir krietni pārsātināts. Tieši tālab mani satrauc bērnu dalība uzvedumā.

Ja runājam no morālā viedokļa, bērnu šādā iestudējumā ar šādām seksuāla rakstura ainām iesaistīt nevajadzēja.

Teātrī tomēr ir iespēja spēlēt arī, piemēram, īsāka auguma aktierim, kas var to bērna lomu atveidot; gan jau vēl ir visvisādi risinājumi izdomājami, lai nebūtu tur klāt un iekšā jāiesaista mazs, nenobriedis bērns.

Principā uzskatu, ka bez šīm epizodēm ar bērnu izrādē varēja vispār iztikt. Protams, es nezinu, ko režisors ar šiem bērniem ir runājis un kā ritējis šīs lomas gatavošanas process. Nezinu, kālab paši bērni piekrita piedalīties.

Turklāt bērniem ir arī vecāki. Bez vecāku piekrišanas tas nevarēja notikt. Un es nezinu, kāda ir šo bērnu vecāku motivācija laist puikas spēlēt tādā izrādē... Ļaunais nav jāvairo caur bērniem. Viņu psihe nav nobriedusi," domās dalās Zatleres kundze.

Sarunā ar "Kas Jauns" Vaivars atbildēja uz jautājumu - vai rupjie teksti un seksualizētā uzvedība tika saskaņota ar vecākiem: "Ar vecākiem personīgi es nesaskaņoju, bet domāju, ka izrāžu vadītāja par to parūpējās.

Es ļauju puišiem izpausties un ālēties, bet kaut kādos rāmjos turu. Saku – ja lieto tādu pamatīgi rupju vārdu, tad tikai vienreiz! Otrajā reizē tas jau sanāk pašmērķīgi. Tas ir ļoti jauki, ka viņiem nav to aizspriedumu, ka... tā uz skatuves nedrīkst un nevar. Viņi izdara to, kas ir jāizdara.

Bet tā nav ne tāda vērtība, ne mīnuss. Protams, ka Lūkasa Daniela gadījumā jaunietis grib parādīties un attaisnot sevi kā aktiera dēlu.

Man ir svarīgi, lai aktieri uz skatuves jūtas brīvi, un, ja spēlē kādas ārkārtīgas histērijas vai ko smagu, tad saku – jo histēriskāk un smagāk kliegsi, jo vieglāk iekšēji tev tas jāizdara. Tas ir tas, ko visa vecuma aktieriem, ar ko strādāju, cenšos mācīt – tu izplosies, bet neļauj tai plosīšanai ietekmēt sevi!" saka Regnārs Vaivars.

Vairāk lasiet izdevuma "Kas Jauns" 7. oktobra numurā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu