Mūžībā devusies aktrise un rakstniece Mudīte Šneidere

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mudīte Šneidere.
Mudīte Šneidere. Foto: Evija Trifanova/LETA

2023. gada 11. novembrī 89 gadu vecumā viņsaulē devusies ilggadējā Dailes teātra aktrise un rakstniece Mudīte Šneidere. 

Dailes teātris publicējis nekrologu:

Esam saņēmuši sēru vēsti – 89 gadu vecumā mūžībā devusies ilggadējā Dailes teātra aktrise, rakstniece Mudīte Šneidere (29.04.1934. – 11.11.2023.).

Mudīte Šneidere 1955. gadā absolvēja Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultāti un kļuva par Dailes teātra aktrisi.

Mudīte Šneidere Dailes teātrim veltījusi četrdesmit savas dzīves gadus (1955-1995), šis teātris bija viņas vienīgā pastāvīgā darba vieta. Jau 1957. gadā Mudīte Šneidere ar divām galvenajām lomām – Leldi (E. Smiļģa atjaunotajā Raiņa "Spēlēju, dancoju" inscenējumā) un Sandru (V.Vīgantes "Palmas zaļo vienmēr" F. Ertneres režijā) – guva publikas un kritikas nedalītu atzinību. Tā bija agra un godam nopelnīta slava.

Turpmākajā aktrises skatuves mūžā sekoja ievērības cienīgi un pārliecinoši tēli, ar pilnu atdevi un atbildības sajūtu veikts augsti profesionāls darbs, iekļaujoties režisoru vīzijā.

No 2000. gada Mudītes Šneideres teātrim veltītā dzīve aizsāka jaunu loku, aktrise pievērsās rakstniecībai – redzētais, piedzīvotais un izjustais tika vērtēts, pārvērtēts un izstāstīts vērtīgās grāmatās. Tās ir grāmatas "Antra", "Lilita Bērziņa. Dēļ tavu acu liesmām", "Eduards Smiļģis. Trejgalv’s", aktrise sarakstījusi grāmatu arī par savu dzīvesbiedru, izcilo aktieri Hariju Liepiņu un vairākas citas. Autores klātbūtne un stāstījuma personiskais tiešums padara šos darbus par būtisku latviešu teātra vēstures sastāvdaļu.

Mudīte Šneidere ir filmējusies vairākās kino lomās, atveidojusi lomu filmā "Salna pavasarī" (1955.), kā arī tēlojusi vairākās citās filmās, tai skaitā filmā "Kārkli pelēkie zied" (1961.), "Šīs bīstamās balkona durvis" (1976).

Aktrise visu savu mūžu arvien nepārstāja sajūsmināt ar savas personības harismu un vienmēr klātesošu eleganci. Izsakām visdziļāko līdzjūtību Mudītes Šneideres tuviniekiem, draugiem un kolēģiem.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu