VIDEO Vulkāna izvirdums Islandē varētu iznīcināt visu Grendavīkas pilsētu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Eksperti bažījas, ka Islandē gaidāmais vulkāna izvirdums varētu nodarīt smagus bojājumus Grindavīkas pilsētai pie galvaspilsētas Rejkjavīkas, ziņo britu izdevums "The Guardian".

Grindavīkā dzīvo aptuveni 4000 cilvēku. "Mēs ļoti uztraucamies par visām mājām un infrastruktūru apkaimē," sestdien, 11. novembrī teica Islandes Civilās aizsardzības un Ārkārtas situāciju vadības nodaļas vadītājs Vidirs Reinisons. 

Reinisons norādīja, ka, visticamāk, zemē pie Grindavīkas varētu plašāk atvērties plaisa. Viņš norādīja, ka varasiestādes izvirdumu sagaida tuvākajās dienās vai pat stundās. 

Jau iepriekš ziņots, ka Islande izsludinājusi ārkārtas stāvokli pēc vairākām zemestrīcēm, kas radījušas bažas par iespējamu vulkāna izvirdumu. Varasiestādes Grindavīkas iedzīvotājiem likušas evakuēties. 

Arī Islandē dzīvojošie latvieši ziņo, ka šobrīd notiek intensīva evakuācija un uzslavē vietējo krīzes vadības spējas.

"Šobrīdējie seismiskie notikumi Islandē sola diezgan ievērojamu katastrofu, nesalīdzināmu ar iepriekšējiem 3 izvirdumiem Reikjanes pussalā.

Bet islandieši kārtējo reizi rāda klasi krīzes vadībā," raksta Ance.

Viņa norāda, ka no zemestrīcēs skartās pilsētas pa nakti dažu stundu laikā evakuējās ap 3000 cilvēku, kuri operatīvi tika sagaidīti uzņemšanas punktos.

Gaidis savā sociālo tīklu kontā ziņo, ka līdz plkst. 11. viņa mājvietā, kas atrodas aptuveni 20 kilometrus no notikumu epicentra, reģistrēti 2754 pazemes grūdieni.

Islandes varas iestādes ziņo, ka ir bažas par pazemē esošo lielo magmas daudzumu, kas varētu uzpeldēt.

Pēdējo nedēļu laikā ap Fagradalsfjala vulkānu ir reģistrēti tūkstošiem zemestrīču.

Tie ir koncentrēti Islandes Reikjanes pussalā, kur 800 gadus nebija novērotas vulkāniskās aktivitātes līdz 2021. gada izvirdumam.

Ceturtdien pastiprinātās seismiskās aktivitātes dēļ šajā apgabalā lika slēgt tuvumā esošā lagūna. Kopš oktobra beigām Islandes dienvidrietumos reģistrēts vairāk nekā 20 000 zemestrīču.

Lēmums par evakuāciju pieņemts pēc tam, kad vairs nav bijis iespējams izslēgt iespēju, ka magmas masa varētu sasniegt tuvumā esošo Grindavīku.

Piektdienas paziņojumā aģentūra norādīja, ka cilvēkiem ir jāpamet pilsēta, bet arī uzsvēra, ka tā nav "ārkārtas evakuācija", aicinot viņus "saglabāt mieru, jo mums ir pietiekami daudz laika reaģēt".

"Tūlītēju briesmu nedraud, evakuācija galvenokārt ir preventīva, un galvenais mērķis ir visu Grindavikas iedzīvotāju drošība," piebilsts oficiālajā paziņojumā.

Visi ceļi uz pilsētu ir slēgti, izņemot ārkārtas gadījumos.

Piektdienas ziņojumā arī tika norādīts, ka seismiskajā aktivitātē notikušas būtiskas izmaiņas un magma, visticamāk, izplatījusies zem visas pilsētas.

Novērots ievērojami lielāks magmas daudzums nekā tas bijis citos Fagradalsfjala vulkāna izvirdumos, kas astoņus gadsimtus bija neaktīvs, bet nu izvirdumi notikuši 2021., 2022. un 2023. gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu