Valsts kontrole ceļ trauksmi par to, kā "saimniekots" sporta nozarē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts kontrole. Ilustratīvs attēls.
Valsts kontrole. Ilustratīvs attēls. Foto: Valsts kontrole

Strīdi par naudas pārdales godīgumu un cīņa par valsts finansējuma piesaisti sporta nozarei bijuši gadu no gada. Par šaubām, kā sporta saimniecībā saimniekots, trauksmi cēlusi arī Valsts kontrole. Pārmetumus saņēmusi arī Latvijas hokeja federācija, ka pie mums īsā laikā pat divas reizes rīkots pasaules čempionāts hokejā, lai gan daudzas valstis to organizēt nemaz neraujas, vēsta "Nekā personīga".

Tās ir arī lielas izmaksas. Šobrīd sporta aprindās izskan bažas vai Latvijai būtu jātērē nauda, lai pie sevis uzņemtu nelielu daļu no komandām, kas cīnītos par ceļazīmi uz nākamā gada Olimpiskajām spēlēm. Īpaši sašutušas ir organizācijas, kas palīdz apmācīt jaunos sportistus. Tās gadiem prasījušas naudu jauniešu sportam, bet neesot sadzirdētas.

Nākamgad Latvija grib rīkot olimpisko atlasi basketbolā. Septiņās dienās ieplānotas deviņas spēles. Visticamāk valsts budžetam tas izmaksās aptuveni 5 miljonus eiro.

Tokijas olimpiskajās spēlēs Latvijas 3x3 basketbola komanda sensacionāli izcīnīja zelta medaļas. Panākumiem līdzi juta visa Latvija. Spēļu laikā apstājās ierastā dzīve un ikviens, jo īpaši vēl tikai topošie sportisti, pieplaka pie tv ekrāniem.

Augustā piedzīvojām ko līdzīgu, kad Pasaules čempionātā mūsu basketbolisti pārsteidza visus, iegūstot augsto piekto vietu.

Basketbolistu izcilais sniegums nodrošināja, ka Latvijas komandai ir iespēja cīnīties par piedalīšanos nākamā gada Olimpiskajās spēlēs, kas notiks Parīzē. Kopumā šajā atlasē piedalīsies 24 komandas.

Tās būs sadalītas un ielozētas vairākās grupās pa sešām izlasēm. Uz olimpiādi tiks apakšgrupu uzvarētāji. Sporta funkcionāri nolēma, ka jāiet uz "pilnu banku" un Latvijā jārīko tā grupu atlase, kur startēs mūsu komanda.

Lai septiņās dienās aizvadītu deviņas spēles, Latvijai tas izmaksās ievērojamu naudu. Starptautiskajai basketbola savienībai jeb FIBA jāmaksā 2 718 839 eiro. Tas ietver pieteikšanās maksu: 20 753 eiro, licences maksu 2 386 733 eiro, depozītu 311 353 eiro. Un jāapmaksā arī pašu sacensību sarīkošana - vēl 2 069 330 eiro. Kopā - 4 788 169 eiro.

FIBA jāmaksā 2 718 839 eiro

Pieteikšanās maksa: 20 753 eiro

Licence; 2 386 733 eiro

Depozīts 311 353 eiro

sacensību sarīkošana 2 069 330 eiro

Kopā 4 788 169 eiro

Nekā personīga zināms, ka finanšu ministrs tās dienas rītā, kad Valdība lēma par naudas piešķiršanu, saņēmis neskaitāmus zvanus.

Arī no izglītības ministres biroja vadītāja, gan arī pašas ministres ar mudinājumu naudu basketbolam novirzīt.

27. novembrī FIBA paziņos tās četras valstis, kas organizēs olimpiskos atlases mačus. Vēl nav notikusi arī izloze, kuras valstis potenciāli uz Rīgu varētu braukt. Bet neraugoties uz to Valdībā izglītības un zinātnes ministrija bija iesniegusi prognozi, ka ieradīsies vismaz 10 tūkstoš līdzutēju, kuri te atstās 14 420 000 euro.

Nodokļos valsts varētu iegūt 2,6 miljonus. Šādi aptuveni aprēķini bija pietiekami, lai Finanšu Ministrija ļautu naudu piešķir no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Ašeradena minētie aprēķini vēl ir tikai izstrādāšanas stadijā esoša metodoloģija, ko gatavo Ekonomikas ministrija.

Latvijas investīciju un attīstības aģentūra pēc Latvijas Bankas dotajiem kredītkaršu norēķinu datiem par naktsmītnēm un ēdināšanas vietām rēķinājusi, kādu valstu pārstāvji pastiprināti tērējuši naudu iepriekšējā hokeja čempionāta un Liepājas rallija laikā. Tas tad kalpojis kā piemērs prognozēm par baksetbola turnīru nākamgad.

Kamēr valsts dala miljonus basketbola sacensībām, trauksmi ceļ sporta treneri. Viņi saka, ka jau piekto gadu no valsts dotās naudas sporta treneru atalgojumu var nosegt tikai 87% apmērā.

Pārējais jāmeklē pašvaldību vai bērnu vecāku maciņos. Un tāpēc esot neloģiski, ka no vienas puses politiķi sajūsminās par jauniešu fanu pulkiem lielajos turnīros vai sagaidot mājās mūsu basketbola izlasi, bet jauniešu sporta nodarbībām un viņu treneriem naudas nepietiek.

Par sportu atbildīgā izglītības ministrija pārmetumiem nepiekrīt - jauniešu sportam uz katru bērnu Latvija piešķirot vairāk nekā, piemēram, Islande. Pie vainas esot gadiem nesakārtotie naudas sadales principi, ko izmantojot arī negodprātīgi treneri.

Esot dažādas sīkas viltības, piemēram, lielākas jauniešu komandas sadalot vairākās mazākās, šādi treneri varot iegūt no valsts vairāk naudas. Nākamgad ministrija sola finanšu sadali revidēt, jo redzot veidus kā naudu dalīt efektīvāk.

Sporta žurnālists Raimonds Rudzāts min piemēru ar jaunatnes basketbola līgu, kur spēlē ap 8000 jauniešu. Basketbola savienība tam tērē 200 tūkstoš eiro gadā. Turklāt divas trešdaļas no šīs naudas ienes pašas sporta skolas un vecāki.

Tāpēc viņš uzdod retorisku jautājumu vai politiķi nav ieinteresēti, dalot miljonus dārgiem turnīriem, tos izmantot arī pašiem savas popularitātes vairošanai.

25. novembrī notiks Latvijas basketbola federācijas vadības vēlēšanas, jo tās prezidentam beidzies 4 gadu termiņš. Mums zināms, ka pretendentu izvirzīšana ir beigusies un turpmākajiem 4 gadiem pieteikts tikai viens kandidāts. Raimonds Vējonis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu