Medijs: Ugandā izvarotā latviete, iespējams, lūgusi atsaukt apsūdzību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Izvarošana, izvarotājs
Izvarošana, izvarotājs Foto: Shutterstock

Šī gada sākumā ziņots par latvieti, kura Ugandas policijā iesniegusi apsūdzību, ka viņu izvarojis reliģiskās kustības "Epikaizo Ministries International" mācītājs Džozefs Kolinss Tvahirva. Sieviete savu apsūdzību ir atsaukusi, ziņo Ugandas medijs "The Observer".

"The Observer" sazinājies ar vietējām varasiestādēm un noskaidrojis, ka latviete 2023. gada 18 jūlijā uzrakstījusi iesniegumu par apsūdzības atsaukšanu.

Sieviete kā apsūdzības atsaukuma iemeslu vēstulē min "piedošanu".

"Es pazemīgi iesniedzu savu lūgumu atsaukt iepriekš minēto lietu pēc tam, kad no visas sirds piedodu Džozefam Tvahirva Kolinsa kungam,"  vēstīts atsaukšanas vēstulē, kas adresēta izmeklētāju birojam.

"Es ceru, ka no šodienas un turpmāk viņš dzīvos brīvi, jo man nav citu sūdzību saistībā ar iepriekš minēto lietu," vēstulē turpinājusi latviete.

Saskaņā ar zīmogu uz Kriminālizmeklēšanas direkcijas atsaukuma veidlapas, tāda pati vēstule tika saņemta arī 28. augustā.

Sazinoties ar izmeklētāju biroja preses pārstāves vietnieci Irēnu Nakimbugvi, "The Observer" noskaidroja, ka likumsargi saņēmuši atsaukuma vēstuli, ko nezināma persona nogādāja tiesā.

Likumsargu preses pārstāve min, ka nav izdevies noskaidrot, vai vēstuli tiešām rakstījusi cietusī.

Nakimbugve piebilda, ka viņi personai, kas nogādāja vēstuli, likuši nodot ziņu cietušajai, ka viņai pašai jāierodas izmeklēšanas birojā, lai precizētu lietas atsaukšanas iemeslus.

Taču cietusī sieviete tā arī pie likumsargiem nav ieradusies un pašlaik arī neesot zināma viņas atrašanās vieta.

"Mums nav izdevies sazināties ne ar personu, kas nosūtīja vēstuli, ne ar pašu cietušo.

Ja viņa patiešām plānoja atsaukt lietu, viņai vajadzēja nākt un vērsties pie mums uz vietas, jo mēs ļoti interesējāmies par viņas lietu.

Lietas izskatīšanas laikā viņa ieradās personīgi, tikās ar izmeklētājiem un pastāstīja par pārdzīvoto.

Izmeklētāji gādāja, ka mācītājs tiek aizturēts un lieta tiek izmeklēta. Tad no nekurienes mēs saņemam vēstuli, ka viņa vairs nav ieinteresēta šīs lietas izmeklēšanā," sacīja likumsargu pārstāve.

Tā kā izmeklētājiem nav izdevies pārbaudīt Andas vēstules autentiskumu, kas, iespējams, atsauktu lietu, valsts joprojām turpinās izmeklēt un, iespējams, arī saukt pie atbildības mācītāju par iespējamo noziegumu.

Runājot par šo lietu, mācītājs Tvahirva (28), pēc profesijas jurists, nosaucis notiekošo par "raganu medībām", neizprotot, kāpēc lietas izmeklēšana turpinās, ja sūdzības iesniedzēja ir zaudējusi interesi par lietas izskatīšanu.

"Pret mani izvērstas "raganu medības", un pēdējā gada laikā man ir apzināti liegts taisnīgums manā valstī.

Esmu daudz cietis, tomēr cilvēki joprojām uz mani paļaujas," sacīja Tvahirva, piebilstot, ka viņš bija pirmais, kurš šā gada 1. janvārī iesniedza lietu par kiberuzmākšanos pret latvieti, taču nekādas darbības netika veiktas.

Šī gada septembrī Tvahirva saņēma prestižu humanitāro apbalvojumu kā jaunākais iedvesmojoša evaņģēlija sludinātājs Ugandā, ziņoja Ugandas medijs "Monitor".

Ugandas un Āfrikas jaunatnes organizācijas šo humanitāro balvu katru gadu pasniedz izcilām personībām.

Tvahirva šo balvu saņēma dažus mēnešus pēc atbrīvošanas no apcietinājuma.

Saņemot apbalvojumu, mācītājs žurnālistiem izteicies: "Redziet Dieva spēku: ja jūs esat nevainīgs, Dievs vienmēr cīnīsies par jums. Pat sieviete, kuru mani nīdēji izmantoja, nesen atsauca apsūdzību. Man piezvanīja policija, un viņi man teica, ka sieviete ir atsaukusi lietu pēc tam, kad bija paziņojusi, ka viņa tika izmantota."

"Apollo.lv" jau ziņoja, ka Ugandā saistībā ar apsūdzībām par Latvijas tūristes izvarošanu aizturēts reliģiskās kustības "Epikaizo Ministries International" mācītājs Džozefs Kolinss Tvahirva, pavēstīja Ugandas policija.

36 gadus vecā latviete Inga (vārds mainīts) apsūdzējusi mācītāju Tvahirvu, ka garīdznieks aizvadītā gada nogalē viņu izvarojis.

Kā latviete pastāstīja laikrakstam "Daily Monitor", viņa bija sev rezervējusi dzīvokli Ugandas galvaspilsētas Kampalas Makindjes rajonā ar sistēmas "Airbnb" palīdzību.

Latvieti pārsteidzis, ka pēc ierašanās Entebes Starptautiskajā lidostā mācītājs norīkojis savus palīgus nogādāt viņu kādā citā mājā.

Pēc ierašanās šajā mājā mācītājs Tvahirva ienācis viņas istabā, iegrūdis gultā un izvarojis, laikrakstam notikušo atstāstīja latviešu tūriste.

Policisti par notikušo sākotnēji nav izrādījuši nekādu interesi.

Policijas pārstāve sakariem ar presi Klēra Nabaka tagad apliecina, ka mācītājs aizturēts.

"Es gribētu valstij sniegt jaunāko informāciju, ka šis mācītājs šobrīd atrodas pie mums ieslodzījumā un ka mēs beidzam izmeklēšanu. Šī lieta tiks nodota prokuratūrai tālākiem tiesiskiem soļiem," sacīja Nabaka.

Kā stāstīja latviete, policijas pārstāvji sākotnēji viņai nav palīdzējuši, pieprasījuši naudu un pat mudinājuši sievieti stāties ar viņiem dzimumsakaros.

Policisti tūristei arī teikuši, ka nekādu palīdzību viņa nesaņems.

Policijas pārstāve sakariem ar presi vēlāk atzina, ka policijas darbinieki rīkojušies neprofesionāli, viņi no darba atstādināti un aizturēti.

"Aizturētas trīs [Kampalas] Džindžas ceļa nodaļas policijas darbinieces. Tās ir detektīve seržante Dorīna Ojera, detektīve kaprāle Džūdita Akite un detektīve Džoisa Ajilegeta," sacīja Nabaka.

Latviete nogādāta drošībā, kad ziņas par šo atgadījumu izplatījušās un viņai izteikti izrēķināšanās draudi, piebilda policijas oficiālā pārstāve.

Pēc Nabakas teiktā, aizturētas vienīgi policistes sievietes, tomēr latviešu tūriste norāda, ka policijas iecirknī bijuši arī policisti vīrieši, kas viņai seksuāli uzmākušies.

Kur meklēt palīdzību, ja ciet no vardarbības?

Ja esi vardarbības upuris, pēc palīdzības vari vērsties pašvaldības sociālajā dienestā vai kādā no krīzes centriem:

Centrs "Marta"

Matīsa iela 49-3, Rīga

Tālr. 67378539

E-pasts: centrs@marta.lv

Centra "Marta" Liepājas filiāle

Kūrmājas prospekts 11, Liepāja

Tālr. 29195442

E-pasts: centrs@martaliepaja.lv

Ģimenes krīzes centrs "Mīlgrāvis"

Ezera iela 21, Rīga

Tālr. 67012515, 67398383

E-pasts: gimenes@krize.lv

Krīžu un konsultāciju centrs "Skalbes"

Kungu iela 34, Rīga

Tālr. 24551700, 27722292

E-pasts: skalbes@skalbes.lv

Atbalsta tālrunis noziegumos cietušajiem: 116006

Krīzes centrs ģimenēm ar bērniem "Paspārne"

Talsu iela 39, Ventspils

Tālr. 63661515, 22012434

E-pasts: pasparne_kc@inbox.lv

Nodibinājums "Centrs Valdardze"

Raiņa iela 9f, Valmiera

Tālr. 64220686

E-pasts: valdardze@inbox.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu