Lielbritānijā izplatās koronavīrusa paveids, kas Kiprā nogalinājis 8000 kaķu (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kaķis. Ilustratīvs attēls.
Kaķis. Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars/TVNET GRUPA

Nāvējošs un ļoti infekciozs koronavīrusa celms, kas Kiprā nogalinājis 8000 kaķu, ir nonācis Apvienotajā Karalistē, ziņo "The Independent".

Konstatēts, ka kaķis, kas ievests Apvienotajā Karalistē no Vidusjūras salas, ir inficēts. Saimnieki to nosūtīja uz pārbaudēm un ārstēšanu pēc tam, kad kaķim sāka parādīties slimības simptomi.

Vīrusa celms identificēts kā jauns esošā kaķu koronavīrusa un suņu koronavīrusa hibrīds, un to sauc par F-CoV-23, lai gan tas nav saistīts ar Covid-19.

Koronavīrusa simptomi dzīvniekam ir viegla caureja un letarģija, tomēr vairumā gadījumu kaķiem nav nekādu simptomu, kas apgrūtina vīrusa diagnosticēšanu un ārstēšanu.

Tomēr vienā no 10 gadījumiem tas mutācijas ceļā kļūst par kaķu infekciozo peritonītu (FIP), kas bieži ir nāvējošs un izraisa apetītes zudumu, dzelti un anēmiju.

Tiek lēsts, ka šis jaunais vīruss izraisījis slimības uzliesmojumu Kiprā, lai gan ziņojumi liecina, ka mirušo kaķu skaits varētu būt vairāk nekā 300 000.

Izmisīgi cenšoties ierobežot slimības uzliesmojumu, Kipras amatpersonas augustā atļāva lietot cilvēkiem piemērotās koronavīrusa ārstēšanas metodes arī kaķiem.

Zinātnieki no Karaliskās veterinārās koledžas, Edinburgas universitātes un Kipras valdības atklāj, ka Lielbritānijas gadījumam bija tāds pats "ģenētiskais pirkstu nospiedums" kā 91 gadījumā, kas konstatēts Kiprā.

Pētījumā zinātnieki brīdina, ka pastāv "ievērojams risks", ka uzliesmojums turpinās izplatīties.

Tajā arī atklāts, ka suņu un kaķu koronavīrusu kombinācija ir likusi tam kļūt infekciozākam.

Kaķi, kuriem diagnosticēts kaķu infekciozais peritonīts, ko izraisa koronavīruss, kļūst letarģiski un parasti cieš no drudža, vēdera pietūkuma un iekaisuma.

Eksperti norādījuši, ka nav pierādījumu, ka suņi vai cilvēki varētu inficēties ar šo vīrusu, savukārt satrauktajiem kaķu īpašniekiem pašlaik nav iemesla turēt savus mājdzīvniekus iekšā un prom no citiem dzīvniekiem.

Doktors Aleksandross Šardass, veterinārās anatomiskās patoloģijas lektors un doktore Sāra Teilere, mazo dzīvnieku iekšējās medicīnas lektore, no Karaliskās veterinārās koledžas izdevumam "The Independent" skaidro: "Ja kaķis nav ceļojis uz Kipru vai bijis kontaktā ar citiem kaķiem, kuri apmeklējuši Kipru, risks ir minimāls."

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu