Lietuvas Seims deputātam Gražulim atņem imunitāti lietā par LGBT+ aizvainošanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lietuvas Seims
Lietuvas Seims Foto: PETRAS MALUKAS/AFP

Lietuvas parlaments 16. novembrī atņēma neatkarīgajam deputātam Petram Gražulim tiesisko imunitāti lietā, kurā viņš tiek turēts aizdomās par necieņas izrādīšanu LGBT+ kopienas locekļiem.

3 deputāti balsoja par rezolūciju, kas ļauj tiesībsargājošajām iestādēm sākt Gražuļa kriminālvajāšanu, viņu apcietināt vai citādi ierobežot viņa brīvību.

Pret vai atturējušos nebija, bet opozīcijas vairākums balsojumā nepiedalījās, paužot viedokli, ka Gražuļa krimināllieta tiekot politizēta.

Pirms vairākām nedēļām ģenerālprokurore Nida Grunskiene lūdza parlamentam atcelt Gražuļa tiesisko imunitāti.

Prokuratūra sāka pirmstiesas izmeklēšanu 2022.gada maijā pēc Gražuļa publiskiem izteikumiem par LGBT+ kopienas locekļiem.

2022.gada 26.maijā Gražulis aizvainojis vairākus LGBT+ kopienas pārstāvjus, nodēvējot viņus par "deģenerātiem", kas izplatot seksuāli transmisīvās slimības, un ierosinot viņiem ārstēties. Incidents notika Seima gaitenī neilgi pēc tam, kad parlamentā pirmajā lasījumā tika pieņemts civilo partnerattiecību likumprojekts, kura nolūks ir juridiski regulēt viendzimuma partneru attiecības Lietuvā.

Kriminālkodeksā teikts, ka "persona, kas publiski izsmej, izsaka nicinājumu, mudina uz naidu vai kūda diskriminēt kādu personu vai grupu vecuma, dzimuma, seksuālās orientācijas, invaliditātes, rases, ādas krāsas, tautības, valodas, valstspiederības, etniskās izcelsmes, sociālā stāvokļa, reliģijas, pārliecības vai uzskatu dēļ, tiek sodīta ar naudas sodu, ar brīvības ierobežošanu, ar arestu vai ar ieslodzījumu uz laiku līdz diviem gadiem".

Saskaņā ar Konstitūciju deputātu "bez Seima piekrišanas nevar saukt pie kriminālatbildības, aizturēt vai citādi ierobežot viņa brīvību".

Šī ir otrā reize šajā Seima sasaukumā, kad ģenerālprokuratūra lūgusi parlamentam atņemt Gražulim tiesisko imunitāti.

2022.gada decembrī Gražulim tika atņemta imunitāte , lai uzņēmuma "Judex" lietā pret viņu varētu celt oficiālas aizdomas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Saskaņā ar tiesībaizsardzības iestāžu sniegto informāciju Gražulis ļaunprātīgi izmantoja deputāta amatu, palīdzot Kauņas saldētas pārtikas uzņēmumam "Judex" atrisināt problēmas pēc tam, kad 2015.gadā Krievijas amatpersonas tā produktos konstatēja listeriozes klātbūtni.

Lietuvas Apelācijas tiesa 2022. gada jūnijā par to politiķim piesprieda vairāk nekā 15 000 eiro naudas sodu.

Lietuvas Augstākā tiesa pagājušajā nedēļā apstiprināja notiesājošo spriedumu.

Parlaments ir arī sācis impīčmenta procedūru pret Gražuli par apzinātu balsojumu cita deputāta vietā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu